Προβάδισμα 0,9% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πανελλαδική έρευνα της κοινής γνώμης από την εταιρεία Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 13 Μαΐου.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 21,6%, έναντι 20,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Τον περασμένο Απρίλιο, η εταιρεία είχε μετρήσει τα ποσοστά των κομμάτων στο 22,1% και 22,3% αντίστοιχα.

Με την αναγωγή χωρίς την άκυρο, λευκό αποχή και αδιευκρίνιστη ψήφο, η ΝΔ παραμένει σταθερή στο 27,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 26,1% από 27,5%.

Ακολουθούν στην πρόθεση ψήφου η Χρυσή Αυγή (9,4%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (5,6%), το ΠΑΣΟΚ (4,8%), το ΚΚΕ (4,5%) και η ΔΗΜΑΡ (4%).

Κάτω από τον «πήχη» του 3% βρίσκονται η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου (1,6%), το Σχέδιο Β’ του Αλέκου Αλαβάνου (1,5%), η Δράση-Δημιουργία Ξανά (1,1%) και οι Οικολόγοι (1,1%).

Στη μονομαχία για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς (46,4%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (29,4%) και στην παράσταση νίκης η ΝΔ (44,2%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (37,8%).

Στο θέμα των ημερών, με την πρόθεση της ΟΛΜΕ για απεργία εντός των πανελλαδικών εξετάσεων, το 22% θεωρεί την κίνηση αυτή δικαιολογημένη και το 72,6% υπερβολική.

Η απάντηση «υπερβολική» είναι πλειοψηφική ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων της Αριστεράς, έστω και μικρό προβάδισμα, ενώ στα κυβερνητικά κόμματα ξεπερνά σημαντικά το 80% και φτάνει το 88,1% στην περίπτωση των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Δυσπιστία για την πορεία της οικονομίας

Για την πορεία της οικονομίας η δημοσκόπηση καταγράφει μία ελαφρά βελτίωση του κλίματος, με το 60,8% (από 56,2% τον Απρίλιο) να θεωρεί ότι η χώρα θα τα καταφέρει και το 31,6% (από 37,7%) να πιστεύει ότι δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Παρ’ όλα αυτά, το 58,1% εκτιμά ότι η κρίση συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, μόνο ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι «έχουμε πιάσει πάτο» και μόλις το 14,1% διακρίνει «τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης». Εξάλλου, η μεγάλη πλειοψηφία (67,4%) δυσπιστεί ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει εντός του 2014.

Για τα οικονομικά των κομμάτων η συντριπτική πλειοψηφία (72,8%) θεωρεί ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν να επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό, αλλά να ενισχύονται από ιδιώτες, δηλώνουν απρόθυμοι να ενισχύουν οικονομικά ένα κόμμα (67,1%).

Εξάλλου, οι ερωτηθέντες αποδίδουν σχεδόν εξίσου την κακή οικονομική κατάσταση των κομμάτων στην κακοδιαχείριση-σπατάλη και στο ότι «κάποιοι επωφελήθηκαν οικονομικά». Ως προς την κίνηση του Ευ.Βενιζέλου να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, το 77,1% των ψηφοφόρων του κόμματος θεωρεί ότι καλά έπραξε.

Για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, σχεδόν 9 στους δέκα θεωρεί ότι είναι «η κορυφή του παγόβουνου», ενώ ακόμη περισσότεροι ζητούν να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών «γιατί παραγράφονται οι ευθύνες τους».