Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι ο εσωτερικός πυρήνας της Γης δεν είναι τόσο σθεναρός όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα και ότι κάποιες συνθήκες τον «λυγίζουν», γεγονός το οποίο έχει διάφορες γεωλογικές «παρενέργειες».
Ο πυρήνας
Ο πυρήνας της Γης αποτελείται από δύο στρώματα, το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ο εξωτερικός πυρήνας αποτελείται κυρίως από λιωμένο σίδηρο και ο εσωτερικός από στερεό σίδηρο ενώ και στα; δυο στρώματα υπάρχουν και μικρές ποσότητες νικελίου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ αποφάσισαν να μελετήσουν τις ιδιότητες του εσωτερικού πυρήνα και ειδικότερα τις…μηχανικές αντοχές του.
Εξέθεσαν ένα έλασμα σιδήρου σε πιέσεις 200 γιγαπασκάλ, πίεση δύο εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική. Να σημειωθεί ότι ο πυρήνας της Γης δέχεται ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις από αυτή του πειράματος.
Τα κύματα
Οι ερευνητές μέτρησαν την ταχύτητα με την οποία ταξίδευαν στο έλασμα παραμορφωτικά κύματα και ακολούθως μέτρησαν την πυκνότητα του ελάσματος από την οποία προέκυπτε και η αντοχή του. Στη συνέχεια έκαναν τις σχετικές αναγωγές με τις συνθήκες που επικρατούν στο πυρήνα της Γης. «Ο σίδηρος είναι τελικά λιγότερο ανθεκτικός από όσο πιστεύαμε όταν εκτίθεται σε ακραίες πιέσεις και θερμοκρασίες» αναφέρει η Αριάνα Γκλίσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι συνέπειες
Τα ευρήματα της νέας έρευνας βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στον πυρήνα του πλανήτη μας, το κύριο όσο και μυστηριώδες χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι δεν έχει ομοιόμορφη δομή και συμπεριφορά. Εχει διαπιστωθεί για παράδειγμα, ότι τα σεισμικά κύματα που ταξιδεύουν μέσα στη Γη κινούνται 3% ταχύτερα από τον ένα πόλο στον άλλο από ό,τι όταν κινούνται κατά μήκος του ισημερινού. «Αυτό είναι πραγματικά παράξενο» τονίζει η Γκλίσον.
Μια εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι ότι τα ψήγματα σιδήρου στον εσωτερικό πυρήνα μπορεί να ευθυγραμμίζονται. Αν ο πυρήνας είναι λιγότερο ανθεκτικός από όσο πιστεύαμε είναι πιο εύκολο να λαμβάνει χώρα αυτή η ευθυγράμμιση. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».