Το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Βιομηχάνων, επέλεξε ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για να στείλει αυστηρό μήνυμα στους εκπαιδευτικούς, ξεκαθαρίζοντας ότι «απεργίες πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι απαράδεκτες».
Ο Πρωθυπουργός, το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, προέβαλλε την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας και υπεραμύνθηκε της ανάγκης να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, το οποίο, όπως διευκρίνισε, πρέπει να είναι πάνω από «συντεχνιακές ιδιοτέλειες». Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος, λέγοντας ότι η πτώση σταμάτησε και σύντομα θα αρχίσει η άνοδος, ενώ ο μόνος φόβος του είναι να μην χαλαρώσει η κυβέρνηση.
Για το επίμαχο θέμα των ημερών και τη σύγκρουση με τους εκπαιδευτικούς, ο Πρωθυπουργός, υπό την παρουσία δεκάδων μελών του επιχειρηματικού κόσμου, υπογράμμισε ότι η τρικομματική κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις, «αδιανόητες ως πρόσφατα, με τη συναίνεση του λαού» και επέμεινε πως «συντεχνιακές πρακτικές που αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον, μπαίνουν πια στο περιθώριο».
Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στην κινητοποίηση των καθηγητών και στην απόφαση για πολιτική επιστράτευση, υποστηρίζοντας ότι «απεργίες πάνω στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι απαράδεκτες» και ο Πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Η κοινωνία τις θεωρεί αποκρουστικές! Για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, οι «Πανελλαδικές» είναι η κορυφαία στιγμή μιας προσπάθειας χρόνων…Δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν κάποιες συνδικαλιστικές νοοτροπίες να τινάζουν στον αέρα την κοινωνία, επειδή ζητήθηκε να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί …δύο ώρες παραπάνω την εβδομάδα».
Βέβαια, ο κ. Σαμαράς δεν θέλησε να δείξει ότι η κυβέρνηση είναι σε σύγκρουση με τους καθηγητές, λέγοντας ότι «δεν αντιδικούμε με τους εκπαιδευτικούς, τους θέλουμε μαζί μας και σκύβουμε πάνω στα προβλήματά τους» και συμπλήρωσε: «Αλλά το ξεκαθαρίζουμε σε κάθε κατεύθυνση – κι όχι μόνο προς τους εκπαιδευτικούς ασφαλώς: Για να υπάρξει σταθερότητα, ομαλότητα και Ανάπτυξη, το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από τις συντεχνιακές ιδιοτέλειες».
Διαψεύδουμε τους κινδυνολόγους
Επί της κυβερνητικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση, ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή μιας πορείας, αλλά είναι σε τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτή που ήταν πέρυσι τέτοιον καιρό, ακόμα και πριν έξι μήνες.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι ήδη η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ότι η χρηματοδότησή της –οι περιβόητες «δόσεις»– θα συνεχιστούν κανονικά και είπε με έμφαση: «Εξασφαλίσαμε ή εξασφαλίζουμε τώρα όλα τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» για να πάρουμε τις υπόλοιπες δόσεις ως και τη δόση του Ιουνίου».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η τρόικα έκανε ήδη πολύ ευνοϊκή έκθεση και θα σταματήσει αυτό το γνωστό «θρίλερ» με την εδώ επιστροφή της, κάθε τρεις μήνες.
«Μείζων διαπραγμάτευση θα γίνει ξανά τον Οκτώβριο, με τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Κι ως τότε ελπίζουμε και πασχίζουμε η εικόνα της χώρας μας να είναι ακόμα καλύτερη» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η ψυχολογία, τόσο εντός, όσο και εκτός χώρας άλλαξε και κανείς δεν μιλάει για το Grexit, αν και είπε πως δεν έχει βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση, η οποία συνεχίζεται για έκτη συνεχή χρονιά, δεν έχει μειωθεί η ανεργία, που έχει φτάσει το 27% για τον γενικό πληθυσμό κι έχει ξεπεράσει το 60% για τους νέους κάτω των 25 ετών.
«Η Ελπίδα ξαναγεννιέται»
Ο κ. Σαμαράς που προέταξε αρκετές φορές τον όρο «Αναγέννηση», υποστήριξε ότι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και μερικές να αποδίδουν και μέσα σε λίγους μήνες πολλές φορές κανείς σκέφτεται ότι έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει για χρόνια.
Ο Πρωθυπουργός ανέγνωσε μια σειρά από θετικές ειδήσεις, τονίζοντας: α) ο έλεγχος πάνω στα δημοσιονομικά μας έχει αποκατασταθεί, β) για πρώτη φορά σε όλους τους συνολικούς δείκτες, γ) όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους, αλλά σε κάποιους πηγαίνουμε και καλύτερα από τους στόχους, δ) για πρώτη φορά η άνοδος της ανεργίας αναχαιτίζεται, ε) για πρώτη φορά διορθώνονται και τα λάθη που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, στ) σχεδιάζουμε φορολογικές ελαφρύνσεις, ζ) οι δαπάνες μειώνονται σημαντικά, η) για πρώτη φορά ξεμπλόκαραν οι αποκρατικοποιήσεις, θ) η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο χάρτη τον διεθνή ως επενδυτικός προορισμός, ι) διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν δημόσια ότι η Ελλάδα έχει σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει πολύ σύντομα στην Ανάπτυξη, κ) για πρώτη φορά, εδώ και δυόμιση χρόνια, τα ελληνικά spreads υποχώρησαν σε επίπεδα που είχαμε να τα δούμε από τον Απρίλιο του 2010, πριν μπούμε στο Μνημόνιο, κ.α.
«Η Ελπίδα ξαναγεννιέται. Έχουμε πολύ δρόμο μέχρις ότου να κυριαρχήσει παντού. Αλλά όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η πτώση σταμάτησε κι ότι σύντομα θα αρχίσει η άνοδος» τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός, αλλά φρόντισε να στείλει και μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός: «Όμως θέλω να το ξαναπώ και να εξηγηθώ: Δεν έχουμε βγει ακόμα από τα δύσκολα! Τώρα έχω μόνον μια έγνοια: Να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό! Κι ένα μόνο φόβο: να μη χαλαρώσουμε».
Ο ίδιος δεν θέλησε να στοιχηματίσει πότε θα αρχίσει η ανάπτυξη στη χώρα και με στόμφο, αφού είπε ότι «δεν θέλω να προκαλέσει η Ελλάδα έκπληξη», συμπλήρωσε: «Ήδη είμαστε «η έκπληξη»! Θέλω να πάμε πολύ πιο πέρα από αυτά. Και το μπορούμε.
Έρχονται οι απολύσεις
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ήδη για φέτος προγραμματίζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς.
«Απομάκρυνση «επιόρκων», κοπανατζήδων, ανθρώπων που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά ή που καταργούνται οι θέσεις τους, μια που συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αυτό δεν αφορά τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, η οποία, όπως διευκρίνισε, αυτή θα γίνει σταδιακά μέσω του κανόνα 1 προς 10.
«Η υποχρεωτική απομάκρυνση μερικών χιλιάδων προσωπικού θα γίνει για την ανανέωσή του προσωπικού του δημοσίου. Θα φύγουν ακατάλληλοι ή «επίορκοι» και στον ίδιο αριθμό θα προσληφθούν αξιοκρατικά νέοι άνθρωποι που έχουν επιτύχει στο ΑΣΕΠ και παραμένουν για χρόνια αδιόριστοι» τόνισε ο κ. Σαμαράς και έριξε το γάντι, κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Θα ήθελα να δω ποιος θα βρεθεί τότε να «υπερασπιστεί» την απομάκρυνση των ακατάλληλων και τον ταυτόχρονο αξιοκρατικό διορισμό νέων από το ΑΣΕΠ. Είπαμε ότι σπάμε ταμπού και το εννοούμε…».