Πίτερ Μίχαλκο: Η Μπρατισλάβα δεν άσκησε βέτο στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα

Ο πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα Πίτερ Μίχαλκο συμπλήρωσε πρόσφατα 100 ημέρες στη χώρα μας. Είναι άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας και ευχαριστημένος για την τοποθέτησή του στη χώρα μας. «Οι διμερείς μας σχέσεις είναι παραδοσιακά ισχυρές» λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «tovima.gr». Παραδέχεται ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τη Σλοβακία αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται είναι αναγκαία, αν και πρέπει να συνδυαστεί με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως εξηγεί, η Μπρατισλάβα δεν άσκησε βέτο στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά επεδίωκε να υπάρξει ευρύτερος συντονισμός κάτι που επετεύχθη με τη δημιουργία των ευρωπαϊκών μηχανισμών EFSF και ESM. Η ένταξη στην ευρωζώνη ήταν άλλωστε θετική για τη Σλοβακία και όπως καταλήγει ο δρόμος πλέον οδηγεί αναγκαστικά σε βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως απάντηση στη λιτότητα.

Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο των διμερών σχέσεων;

«Οι διμερείς μας σχέσεις είναι παραδοσιακά ισχυρές. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς γιορτάζουμε την 1150η επέτειο της έλευσης των αδελφών και ιεραποστόλων από την Θεσσαλονίκη, των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου στο έδαφος των προγόνων μας. Φέτος είναι επίσης η 20η επέτειος της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσφατα δε, γιορτάσαμε με τους Έλληνες φίλους μας την 10η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ, το 2003. Οι χώρες μας έχουν παρόμοιες απόψεις σε μια σειρά από ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Οι κοινές μας προτεραιότητες περιλαμβάνουν την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, υποστηρίζουμε από κοινού τη διεύρυνση της ΕΕ και πρόσφατα έχουμε συνεργαστεί στενά στην ομάδα «Φίλοι της Συνοχής», όπου έχουμε αγωνιστεί με επιτυχία για την αύξηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε στις 21 Μαρτίου, μετά από την πρόσκληση του ομολόγου του κ. Λάιτσακ, τη Σλοβακία. Η επίσκεψη αυτή επιβεβαίωσε την ποιότητα των σχέσεών μας».

Σας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;

«Ναι, η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει έντονα, αλλά όχι στο βαθμό που επηρέασε την Ελλάδα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ιδανική λύση για την καταπολέμηση της κρίσης. Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, προχώρησαν σε μέτρα λιτότητας, αυξήσεις φόρων και περικοπές στα δημόσια οικονομικά, με αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής. Ωστόσο αποδεικνύεται, ότι ακόμη και αν τα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών δεν είναι αισθητά, είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση με επιτυχία, εάν ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εγκρίνονται και μέτρα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Κατανοούμε πολύ καλά τις αλλαγές που περνάει σήμερα οι ελληνική κοινωνία. Κι εμείς κάναμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, συχνά με σημαντικό κοινωνικό κόστος, όμως έπρεπε να τις κάνουμε».

Στο παρελθόν, η Σλοβακία είχε απειλήσει μέχρι και να ασκήσει βέτο στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Ποια είναι σήμερα η στάση του Κοινοβουλίου και της κοινωνίας;

«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Είμαι ευγνώμων όμως για αυτήν την ερώτηση για να βάλουμε το θέμα στην σωστή του διάσταση. Η Σλοβακία δεν είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στο δάνειο για την Ελλάδα. Αντιθέτως, δεν εμποδίσαμε τη δημιουργία ενός συστήματος διμερών δανείων στην αρχική φάση, αν και τελικά δεν συμμετείχαμε σε αυτό. Εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη δεν είχαν δημιουργηθεί σχετικοί μηχανισμοί. Ήταν απαραίτητο να επινοηθούν πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την καταπολέμησή της. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης στη συνέχεια συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον EFSF, που αντικαταστάθηκε από τον ESM. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η Σλοβακία συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Δεν υπήρξαν λόγοι για να επηρεάζονται οι πολύ καλές σχέσεις μας με την Ελλάδα. Τα ελληνικά νησιά είναι σταθερά στην πρώτη τριάδα των πιο αγαπημένων προορισμών των Σλοβάκων για καλοκαιρινές διακοπές. Η ελληνική ιστορία και αρχαιότητα απολαμβάνουν δημοτικότητας τόσο στις νεότερες όσο και στις παλαιότερες γενιές. Η Ελλάδα χορήγησε τον τίτλο του Πρέσβη του Ελληνισμού στον παγκοσμίως γνωστό μεταφραστή και λάτρη της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας, στον Σλοβάκο Βόιτεχ Ζαμαρόφσκι. Χαιρόμαστε για το γεγονός, ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στη Σλοβακία – κυρίως ιατρική και φαρμακευτική – κάτι που δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών μας».

Το πρόσημο από την ένταξη της Σλοβακίας στο ευρώ είναι θετικό ή αρνητικό;

«Με την εισαγωγή του ευρώ το 2009, γίναμε μέρος του ευρωπαϊκού πυρήνα. Η ένταξή μας στην ζώνη του ευρώ ήταν σίγουρα μια καλή απόφαση, όχι μόνο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και κατά την άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των Σλοβάκων. Με το ευρώ ήρθαν και οι επενδύσεις και το ευρώ έχει προσφέρει ένα ευρύ φάσμα από απτά οφέλη. Χάρη στο ευρώ εξαφανίστηκε ο συναλλαγματικός κίνδυνος και μειώθηκαν τα κόστη που επιβάρυναν το εξωτερικό εμπόριο ή τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το κοινό νόμισμα προστατεύει την Σλοβακία από τις αναταραχές στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Νομίζω ότι το γεγονός ότι ήμασταν η πρώτη χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ που εισήγαγε το κοινό νόμισμα, μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση για τους γείτονές μας που σκέφτονται σοβαρά την εισαγωγή του ευρώ».

Τι πιστεύει η Σλοβακία για το μέλλον της ΟΝΕ; Υποστηρίζει μία εμβάθυνση της ένωσης;

«Είμαι πεπεισμένος, ότι μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη σε μακροπρόθεσμη βάση. Στο παρελθόν έχουμε δει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ παραβίαζαν συχνά τους δικούς τους κανόνες – αυτό αφορούσε και τη χώρα μου – ιδίως τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Αυτό μας εκδικήθηκε με τη μορφή της κρίσης. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωζώνη να υιοθετήσει στο μέλλον τέτοιους κανόνες που θα επιτρέπουν μεγαλύτερο έλεγχο των δημόσιων οικονομικών. Σε σχέση με αυτό σίγουρα υποστηρίζουμε και την τραπεζική ένωση. Ο κύριος σκοπός μιας μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της ΟΝΕ θα είναι να αποτρέψουμε την κρίση και κυρίως να αποφύγουμε δραστικές περικοπές και μέτρα λιτότητας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.