Σαν σήμερα, το 1950, ο Robert Schuman, στην ομώνυμη διακήρυξή του, σχεδίασε την σημερινή και γνωστή σε όλους μας Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία Ένωση με 63 χρόνια ιστορίας, η οποία συνέδραμε καταλυτικά στην διαμόρφωση της καθημερινότητάς μας, αλλά και στην διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη στην μεταπολεμική Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή ένωση, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως ένα περιφερειακό εγχείρημα, αλλά ως ένα αυθεντικό και καινοτόμο πολιτικό εργαστήριο, το οποίο κατάφερε μέσω της σοβαρότητας και των δημοκρατικών της προταγμάτων να διευρυνθεί τόσο ποσοτικά μέσω της διευρυντικής διαδικασίας, όσο και ποιοτικά μέσω της διαδικασίας εμβάθυνσης των πολιτικών της. Το ρηξικέλευθο αυτό εγχείρημα, σήμερα έρχεται αντιμέτωπο με μια αδυσώπητη κρίση χρέους. Μια κρίση χρέους που θέτει εν αμφιβόλω όχι μόνο το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών αλλά και το ευρωπαϊκό εγχείρημα αυτό καθ αυτό. Συνοδευόμενη από τάσσεις ευρωσκεπτικισμού και πολιτικού εξτρεμισμού, η κρίση χρέους αμφισβητεί σήμερα με τον πιο βάναυσο τρόπο ακόμα και την δημοκρατική νομιμοποίηση της Ένωσης, την βιωσιμότητά της και τα πλεονεκτήματα που αποσπούν από αυτή οι ίδιοι οι πολίτες της.
Αυτή η κρίση χρέους, είναι για την Ευρώπη μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της, προς την κατεύθυνση που ο αείμνηστος Altiero Spinelli ονόμασε «Ευρώπη των λαών». Η Ένωση, οφείλει στην δύσκολη στιγμή να φανεί αντάξια της ιστορίας της και να λάβει τολμηρές αποφάσεις για το μέλλον της, αμφισβητώντας τις Κασσάνδρες που την ψέγουν για πολιτική ατολμία και προστατεύοντας τα κεκτημένα της με αποφάσεις για περαιτέρω πολιτική ενοποίηση.
Ευχή όλων μας, μια Ευρώπη αποτελεσματικότερη, ουσιαστικότερη και προπαντός δημοκρατικότερη. Της ευχόμαστε, χρόνια πολλά και ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη.
* Ο κ. Σιδηρόπουλος Συμεών είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Ομίλου Νέων Πολιτικών Επιστημόνων