Τα πάνω κάτω μέσα σε λίγα λεπτά ήρθαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Και ενώ το ΔΣ πρότεινε στους καθηγητές ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση μία 24ωρη απεργία για τις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων, και πενθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, η οποία θα εξελιχθεί σε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες αν την αποδεχθούν οι τοπικές ΕΛΜΕ των καθηγητών, ένα απρόσμενο γεγονός άλλαξε τους συσχετισμούς.
Όπως αναφέρεται, ενώ είχε ληφθεί η απόφαση ένα συνδικαλιστικό στέλεχος των δημοσίων υπαλλήλων –αποδίδεται από πηγές στο ΠΑΜΕ– μπήκε στην αίθουσα και ανακοίνωσε ότι επίκειται ψήφιση ρύθμισης στη Βουλή για το εργασιακό καθεστώς των καθηγητών από πλευράς του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. Στο άκουσμα της είδησης αυτής, η ΔΑΚΕ υπαναχώρησε και απέσυρε τη στήριξη της απεργίας που μόλις είχε αποφασιστεί, αναμένοντας ενημέρωση και εξελίξεις επί της κίνησης Βρούτση.
Τελικά, η μαραθώνια συνεδρίαση που είχε αρχίσει στη 1.00 το μεσημέρι της Πέμπτης διακόπηκε και αποφασίστηκε να συνεχιστεί την Παρασκευή το πρωί όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Η παράταξη της ΔΑΚΕ (ΝΔ) στην ΟΛΜΕ απέσυρε τελικά την πρότασή της για ψηφοφορία με κάλπες σχετικά με την απεργία των καθηγητών αλλά ταυτόχρονα άλλαξε στάση και το ΠΑΜΕ (στηρίζεται από το ΚΚΕ).
Η ΔΑΚΕ αρχικά ζήτησε να ψηφίσει τουλάχιστον το 30% των καθηγητών στις τοπικές ΕΛΜΕ κατά τη γενική συνέλευσή τους στις 15 Μαΐου, ενώ τελικά η παράταξη απέσυρε συνολικά την πρόταση για κάλπες ώστε να ξεπεραστεί το διαδικαστικό πρόβλημα που προέκυψε στη διάρκεια της συνεδρίασης των καθηγητών.
Παράλληλα το ΠΑΜΕ συμφώνησε μόνο σε μια 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαΐου (εν τέλει αποφασίστηκε μόνο μία 24ωρη για τις 17 του μηνός, πρώτη ημέρα των εξετάσεων), αλλά διαφώνησε με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέσα στην εξεταστική περίοδο.
Αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που επίσης έχουν απειλήσει με κινητοποιήσεις.