Μέτρα για ασφάλεια στον βασικό για την οικονομία τομέα της υφαντουργίας σπεύδει να πάρει το Μπαγκαλαντές μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 800 εργαζόμενους σε εργοστάσιο στην πρωτεύουσα Ντάκα.
Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί από την κατάρρευση του εννεαόροφου κτιρίου είναι πλέον 803, από τους οποίους οι 790 ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια, ενώ άλλοι 13 υπέκυψαν στα τραύματά τους.
Ωστόσο οι έρευνες δεν έχουν τελειώσει και ο τελικός αριθμός μάλλον θα αυξηθεί αφού δεν είναι σαφές πόσοι ήταν στο κτίριο την στιγμή της κατάρρευσης.
Μετά τις διαμαρτυρίες των επιζώντων και των συγγενών των νεκρών, οι Αρχές άρχισαν να δίνουν αποζημιώσεις στα θύματα της τραγωδίας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τουλάχιστον τέσσερις μισθούς, ή περίπου 120 ευρώ: πολλοί πληρώνονταν μόλις με το βασικό μισθό των περίπου 30 ευρώ τον μήνα.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έκλεισε 18 εργοστάσια υφαντουργίας για λόγους ασφαλείας.
Πρόκειται για 16 εργοστάσια που έκλεισαν στην πρωτεύουσα Ντάκα και άλλα δύο στην Τσίταγκονγκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υφαντουργίας Άμπντουλ Λατίφ Σιντίκ, διευκρινίζοντας πως θα κλείσουν και άλλα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.
Πρόκειται για το πρώτο κλείσιμο εργοστασίων που αποφασίσθηκε από τις Αρχές μετά την τραγωδία, την πιο πολύνεκρη στη βιομηχανική ιστορία της χώρας.
Φοβούμενη ότι οι δυτικές εταιρείες θα καταργήσουν τους προμηθευτές τους από το Μπανγκλαντές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη δημιουργία νέας ερευνητικής επιτροπής η οποία θα επιθεωρήσει τα περίπου 4.500 υφαντουργικά εργοστάσια αναζητώντας ενδεχόμενα κατασκευαστικά προβλήματα.
Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο υπουργός Υφαντουργίας.