Ψηφιδωτών διάλογοι

Είναι άραγε το ψηφιδωτό μια τέχνη που «τελείωσε» τον 14ο αιώνα;

Είναι άραγε το ψηφιδωτό μια τέχνη που «τελείωσε» τον 14ο αιώνα; Η εικαστικός και επίκουρη καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Δάφνη Αγγελίδου δίνει τη δική της δυναμική απάντηση αναφορικά με αυτή την τόσο δημοφιλή τέχνη περασμένων εποχών ανοίγοντας έναν διάλογο μεταξύ των «Ψηφιδωτών τού σήμερα», που υπογράφει η ίδια, και των εκθεμάτων στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου, από τις 13 Μαΐου ως τις 31 Αυγούστου, θα φιλοξενηθεί η νέα της έκθεση. Στην ουσία πρόκειται για μια μικρή αναδρομική έκθεση της Αγγελίδου –η οποία διδάσκει στο τμήμα Ψηφιδωτού του τομέα Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ.

«Η έκθεση θα περιλαμβάνει μερικά από τα πρώτα έργα που έκανα, το 1986, και συγκεκριμένα τα «Καφενεία» –ξεκινώντας από τη διπλωματική μου στην ΑΣΚΤ –ως την εμμονή μου των τελευταίων δεκατριών χρόνων με τις «Ομπρέλες», συμπεριλαμβάνοντας τους ενδιάμεσους σταθμούς της προσωπικής μου πορείας»
λέει η ελληνίδα καλλιτέχνις, η οποία στις εικαστικές της αναζητήσεις αναπτύσσει παράλληλα το ψηφιδωτό και τη ζωγραφική. «Δεν αντιγράφω θεματολογικά τη ζωγραφική με το ψηφιδωτό» εξηγεί. «Το καθένα δουλεύεται ξεχωριστά. Απλώς, το ψηφιδωτό χρειάζεται μια διαφορετική οργάνωση σχεδίου. Είναι αδρό υλικό, έχει απότομες χρωματικές μεταβάσεις και χρειάζεται ένα καλό σχέδιο. Αλλά ένα καλό σχέδιο δεν προεξοφλεί ένα καλό ψηφιδωτό».
Περίπου 30 ψηφιδωτά θα «διηγηθούν» αυτή τη διαδρομή της καλλιτέχνιδος. Συγκεκριμένα, έργα από τις ενότητες «Διαβάσεις», «Διαβάτες», «Φιγούρες», «Τοπία» και «Καφενεία». Τα έργα αυτά της Δάφνης Αγγελίδου, τοποθετημένα στο αίθριο του Μουσείου και στο ίδιο σημείο όπου βρίσκεται το δημοφιλές ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο, έρχονται να δηλώσουν τη διαχρονικότητα της τέχνης του ψηφιδωτού από την Αρχαιότητα ως σήμερα. Ταυτόχρονα η έκθεση, σε επιμέλεια του αναπληρωτή καθηγητή της ΑΣΚΤ και ιστορικού τέχνης Ανδρέα Ιωαννίδη, ανταποκρίνεται στον στόχο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να συνιστά πολιτιστικό πυρήνα στην καρδιά της πόλης της Αθήνας.
Η καλλιτέχνις έχει σπουδάσει Ζωγραφική με τους Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Μυταρά και Ψηφιδωτό με τον Γιάννη Κολέφα στην ΑΣΚΤ. Εχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις (Γκαλερί 7, Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Κέντρο «Ωρα», Χώρος Τέχνης 24 κ.ά.), ενώ έχει συμμετάσχει σε περίπου 100 ομαδικές-θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, σε μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα εγκαίνια της έκθεσης εντάσσονται στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων (18 Μαΐου). Πώς σχολιάζει η Δάφνη Αγγελίδου το γεγονός ότι τα έργα της θα παραμείνουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όλο το καλοκαίρι; «Θα μπορεί να γίνει γνωστή η δουλειά μου και εκτός συνόρων και όχι μόνο σε όσους την ξέρουν ήδη και την παρακολουθούν. Αυτό είναι μεγάλη τύχη».
Η έκθεση «Ψηφιδωτά τού σήμερα» εγκαινιάζεται στις 13 Μαΐου, ώρα 19.00. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τηλ. 213 2144.858, eam@culture.gr, www.namuseum.gr.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 7 Μαΐου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.