Νέα τροπή στην υπόθεση Εnerga – Hellas Power

Νέα στοιχεία για την υπόθεση των εταιρειών Energa και Hellas Power σε σχέση με τις αποδιδόμενες κατηγορίες, της υπεξαίρεσης κατά του Δημοσίου, λόγω μη καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι»), έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να καθίσταται ενδεχομένως αναγκαία η επανεξέταση της υπόθεσης, όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι.

Νέα στοιχεία για την υπόθεση των εταιρειών Energa και Hellas Power σε σχέση με τις αποδιδόμενες κατηγορίες, της υπεξαίρεσης κατά του Δημοσίου, λόγω μη καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι»), έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να καθίσταται ενδεχομένως αναγκαία η επανεξέταση της υπόθεσης, όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι.
Οπως διευκρινίζουν, με βάση τον νόμο για την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ προβλεπόταν ότι έπρεπε να εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα διευκρίνιζε τον τρόπο και τη διαδικασία καταβολής των εσόδων από το «χαράτσι» στο Δημόσιο. Αυτή η υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 6.2.2012, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι άρχισε να παράγει έννομες συνέπειες από τότε.
Οπως είναι γνωστό, η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με διάταξη του προέδρου της κ. Παναγιώτη Νικολούδη και κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας προέβη στις 17.1.2012 και 23.1.2012 στο πάγωμα των εν Ελλάδι λογαριασμών των δύο εταιρειών για χρέη προς το Δημόσιο («χαράτσι»), τα οποία δεν είχαν καν καταστεί ληξιπρόθεσμα τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Με βάση τη διάταξη αυτή η Αρχή, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι, «καταδίκασε» οικονομικά τις δύο εταιρείες χωρίς να έχουν διαπράξει τότε κανένα απολύτως αδίκημα.
Και αυτό γιατί η αδυναμία πρόσβασης στους λογαριασμούς επέφερε ως συνέπεια την αδυναμία συναλλαγών και έτσι στις 24.1.2012 ετέθησαν εκτός αγοράς με απόφαση του Διαχειριστή.
Αλλωστε τις ημέρες του παγώματος των εν Ελλάδι λογαριασμών των δύο εταιρειών βρίσκονταν στα ταμεία τους όλα τα απαραίτητα κεφάλαια για την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ.

«Μόνο το γεγονός ότι η ΔΕΗ αλλά και άλλες εταιρείες προμήθειας κατέβαλαν το ΕΕΤΗΔΕ μετά την έκδοση της προαναφερόμενης υπουργικής απόφασης αποδεικνύει περίτρανα την εντελώς άστοχη ενέργεια του προέδρου της Αρχής»
εκτιμούν παράγοντες των δύο εταιρειών.
Το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατόν να καταβληθούν τα ποσά του ΕΕΤΗΔΕ πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης, που προσδιόριζε τον τρόπο καταβολής, αποδεικνύεται και από το ίδιο το περιεχόμενο αυτής, το οποίο διευκρινίζει τον τρόπο που οι αρμόδιες εφορίες μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας θα υλοποιούσαν την είσπραξη των ποσών.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τον χρόνο του παγώματος των λογαριασμών η διοίκηση των εταιρειών και οι νέοι μέτοχοι (Worldwide Energy Limited) βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών και ανέμεναν την έκδοση της υπουργικής απόφασης για να καταβάλουν τα ποσά που είχαν μόλις πριν από 20 ημέρες συλλέξει από τους πελάτες για το ΕΕΤΗΔΕ. Το ίδιο έκανε και η ΔΕΗ τον Μάρτιο του 2012, χωρίς εκεί να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα εξαιτίας της καθυστέρησης.
Παρά το γεγονός του καταστροφικού παγώματος των εν Ελλάδι λογαριασμών των δύο εταιρειών στις 17.1.2012 και 23.1.2012, αυτές προέβησαν άμεσα (εντός των επόμενων δύο-τριών εβδομάδων) στις παρακάτω δύο ενέργειες:
– Εδωσαν εντολή και πλήρωσαν στο Δημόσιο ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ από εταιρικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν στην Ελβετία. Ο λόγος ύπαρξης των εταιρικών λογαριασμών στην Ελβετία ήταν η προστασία των κεφαλαίων, λόγω της τεράστιας κρίσης που περνούσε τότε η χώρα (PSI). Αυτό άλλωστε ήταν η πάγια πρακτική όλων των μεγάλων εταιρειών εκείνη την εποχή (Vodafone, ΟΤΕ, Τιτάν). Ο πρόεδρος της Αρχής, αντίθετα, θεώρησε την ύπαρξη των εν λόγω εταιρικών λογαριασμών ενέργεια με σκοπό την υπεξαίρεση χρημάτων που ανήκαν στο Δημόσιο, τα οποία όμως δεν είχαν καν καταστεί ληξιπρόθεσμα τον Ιανουάριο του 2012.
– Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2012 η διοίκηση των δύο εταιρειών κατέθεσε τρεις αιτήσεις προς το Συμβούλιο Πρωτοδικών με αίτημα να επιτραπούν η αποδέσμευση των ποσών και η καταβολή τους, μέσω δίγραμμων επιταγών ή με οποιονδήποτε τρόπο θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα του Δημοσίου, σε αυτό και τους δήμους. Παρά τη θετική εισήγηση της αρμόδιας εισαγγελέως, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα με το σκεπτικό ότι στο στάδιο της προανάκρισης δεν είναι δυνατόν βάσει της κείμενης νομοθεσίας να καταβληθούν χρηματικά ποσά ακόμη και όταν συμφωνούν και οι δύο πλευρές. Στην υπόθεση είχε τότε παρέμβει και το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του γραφείου του τότε υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, με σκοπό να αποδοθούν άμεσα τα 90 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, το οποίο τόσο πολύ τα είχε ανάγκη, λόγω της οικτρής κατάστασης των δημοσιονομικών της χώρας.
Μετά την απόφαση (αρνητική) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την αποδέσμευση των λογαριασμών ξεκίνησε η ανάκριση, και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό, αφού συνελήφθησαν ως ύποπτα φυγής πρόσωπα τα οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν μεταβεί στο εξωτερικό και είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα δεκάδες φορές.
Στη συνέχεια ο αρμόδιος ειδικός ανακριτής κ. Σπύρος Γεωργουλέας (εκδότης του εντάλματος σύλληψης), ενώ γνώριζε ότι τα απαιτούμενα ποσά είναι δεσμευμένα στους εν Ελλάδι τραπεζικούς λογαριασμούς και αρκούν για να εξοφληθούν πλήρως το Δημόσιο και οι δήμοι, αποφάσισε την προφυλάκιση των πρώην μετόχων και της διοίκησης των εταιρειών για το αδίκημα της υπεξαίρεσης κατά του Δημοσίου, συνεχίζοντας έτσι την επίδειξη αδικαιολόγητης σκληρότητας από πλευράς των Αρχών. Εκτοτε τα ίδια πρόσωπα παραμένουν προφυλακισμένα για χρόνο που προσεγγίζει το εξάμηνο.
Πλήρωσαν τον πόλεμο συμφερόντων
Αμείλικτα ερωτήματα γεννά ο ως σήμερα χειρισμός της υπόθεσης από τις Αρχές, τα οποία και θα πρέπει να απαντηθούν από τους αρμοδίους.
Θα ερευνηθεί ποτέ το αν οι πρώην μέτοχοι των εταιρειών κκ. Βασίλης Μηλιώνης και Αρης Φλώρος είναι θύματα επιχειρηματικού πολέμου, με παράπλευρη απώλεια το Δημόσιο, το οποίο ως σήμερα δεν έχει εισπράξει (εδώ και 15 μήνες) ποσό 90 εκατ. ευρώ, που υπάρχει διαθέσιμο στις ελληνικές τράπεζες;
Μήπως τελικά έχουν χρησιμοποιηθεί ακουσίως οι μηχανισμοί του κράτους για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα τρίτων, τα οποία και είναι εύκολα διακριτά, σε όποιον φυσικά θέλει να τα δει;
Αναρωτήθηκε κάποιος αρμόδιος ποιος πράγματι ωφελήθηκε καιωφελείται από αυτό το βίαιο ξεκαθάρισμα της αγοράς λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όταν εν μια νυκτί έσβησαν από τον χάρτη οι δύο βασικοί «παίκτες» πέραν της ΔΕΗ;
Είναι ηθικά ανεκτό στον βωμό ενός σύγχρονου «Κολοσσαίου» να θυσιάζονται υπολήψεις, ανθρώπινες ψυχές και αθώοι νέοι επιχειρηματίες;
Εχει τελικά αντιληφθεί ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ότι ενήργησε βιαστικά με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο υγιέστατες εταιρείες και δύο νέοι και ελπιδοφόροι επιχειρηματίες, δίδοντας πίστη σε ανώνυμες και ενδεχομένως ιδιοτελείς καταγγελίες;

Αδυναμία συναλλαγών
Οι δύο εταιρείες όταν υποχρεώθηκαν σε «λουκέτο» παρουσίαζαν συνολικό τζίρο περί τα 500 εκατ. ευρώ, 250.000 τελικούς πελάτες, 250 υπαλλήλους και μηδενικό δανεισμό από τις τράπεζες. Ολα αυτά χάθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός από το πάγωμα των λογαριασμών, αφού οι εταιρείες δεν μπορούσαν πλέον να συναλλάσσονται. Παρά την ολική καταστροφή τους, οι δύο εταιρείες διαθέτουν σήμερα απαιτήσεις ύψους 65 εκατ. ευρώ από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς των πελατών τους, οι οποίοι λόγω της τροπής της υπόθεσης χωρίς λόγο αποφάσισαν να μην αποπληρώσουν τους τελευταίους λογαριασμούς ρεύματος. Οι εταιρείες έχουν κερδίσει επίσης την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης των ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) και έτσι πρέπει να τους επιστρέψει ο ΛΑΓΗΕ/ΑΔΜΗΕ περί τα 80 εκατ. ευρώ που παράνομα τους χρέωνε τα τελευταία τρία χρόνια. (Με αυτή την απόφαση του ΣτΕ οι εταιρείες ως και σήμερα έχουν καθαρή θέση περίπου 60 εκατ. ευρώ, μετά δηλαδή την εξόφληση των οφειλών τους.)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.