Στην τρικομματική κυβέρνηση, φαίνεται ότι πρώτα θα κάνουν Ανάσταση, και μετά θα περάσουν την περίοδο των Παθών. Η κρίση στις σχέσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ υπάρχουν και πολλές εκκρεμότητες, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει να ανέβει μεταπασχαλινό «Γολγοθά».
Από την εξέλιξη της υπόθεσης θα κριθούν πολλά και για το μέλλον και την πορεία του τρικομματικού συνασπισμού. Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση και έχει συνεχή ενημέρωση, καθώς μια απρόβλεπτη εξέλιξη, μπορεί να τινάξει την κυβερνητική προσπάθεια στον αέρα.
Η περίοδος των Παθών, μετατίθεται για μετά το Πάσχα, καθώς η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλές εκκρεμότητες ενόψει και του ελέγχου της τρόικας τον προσεχή Ιούνιο, ενώ ρίχνει βαριά τη σκιά της, η παρασκηνιακή κρίση στις σχέσεις των κκ. Βενιζέλου και Παπανδρέου, όχι μόνο για τα οικονομικά του ΠαΣοΚ.
Το μεγάλο θέμα για τον Πρωθυπουργό είναι αυτή η κρίση στο ΠαΣοΚ που μπορεί να ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς και να δημιουργήσει καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει στους στενούς του συνεργάτες, ότι η κυβέρνηση, ενόψει και του ελέγχου της τρόικας τον προσεχή Ιούνιο, αλλά και της στρατηγικής του να διεκδικήσει βελτιώσεις στο πρόγραμμα, χρειάζεται ηρεμία.
Εξάλλου, όπως έχει πει τα δύσκολα δεν τελείωσαν και απαιτείται σκληρή δουλειά, όχι χαλάρωση και εφησυχασμός, ενώ υπάρχει άγχος για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβέρνηση από ατύχημα, όπως αυτό με τη σύγκρουση στο ΠαΣοΚ, όπως λένε στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Βασική παραδοχή στο επιτελείο του κ. Σαμαρά είναι ότι η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα και απαραίτητη συνθήκη γι’ αυτό είναι να υπάρχει ηρεμία στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Το επόμενο διάστημα υπάρχουν και κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες, με νομοσχέδια όπως για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, κ.α. και ως τούτου ο Πρωθυπουργός, και ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για βελτιώσεις στο πρόγραμμα, θέλει να επικρατεί ενδοκυβερνητική ηρεμία.
Το άλλο κρίσιμο θέμα για την κυβέρνηση είναι η υλοποίηση του σχεδίου για την απομάκρυνση των πρώτων 2.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει το σχέδιο με ηρεμία, αλλά κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό, καθώς αναμένεται μετωπική σύγκρουση με τους συνδικαλιστές.
Καθοριστικής σημασίας είναι η προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων. Από το απόγευμα της Μεγ. Τετάρτης, επικρατεί ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για την επιτυχή, όπως λένε, αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και πλέον η προσοχή στρέφεται στις υπόλοιπες που είναι εξίσου δύσκολες υποθέσεις, όπως π.χ. της ΔΕΠΑ.
Ακόμη, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει τη διαρκή περίοδο των παθών για την «πραγματική οικονομία», καθώς η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας. Η κυβέρνηση ελπίζει να αλλάξει σύντομα αυτό και να ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, το κλίμα θα επιβαρυνθεί με τα «ραβασάκια» για το τέλος επί των ακινήτων που θα συνεχίσει να έρχεται και με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις προς την εφορία.
Σε αυτό το κλίμα, μέγα ζητούμενο παραμένει η «πολιτική γραμμή» που εκπορεύεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και αφορά την πορεία της κυβέρνησης, τις σχέσεις του με τα κορυφαία στελέχη και τους δυο άλλους κυβερνητικούς εταίρους, τους κκ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, την κυοφορία μελλοντικών πρωτοβουλιών και βεβαίως τα «ορόσημα» του συνεδρίου της ΝΔ και του ανασχηματισμού.
«Προέχει το έργο μας και από αυτό θα κριθούμε» λέει συνεχώς ο Πρωθυπουργός και επιμένει σε αυτό που θεωρεί μείζον: την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και τη μάχη για βελτιώσεις τον Ιούνιο.
Το αρνητικό για τον Πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι, παρά τις πολλές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα που εισπράττουν μέχρι στιγμής οι βουλευτές που ήδη είναι στις εκλογικές τους περιφέρειες για το Πάσχα, είναι αρνητικό για την κυβέρνηση.