Τα hedge funds αγοράζουν εταιρικά ομόλογα

Αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για ελληνικά εταιρικά ομόλογα φανερώνει η υπερκάλυψη της έκδοσης, κατά επτά φορές, των ΕΛΛΠΕ για το ευρωομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 8%.

Αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για ελληνικά εταιρικά ομόλογα φανερώνει η υπερκάλυψη της έκδοσης, κατά επτά φορές, των ΕΛΛΠΕ για το ευρωομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 8%. Πρόκειται για την τρίτη ελληνική εταιρεία που απευθύνεται στις αγορές για δανεισμό μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) το προηγούμενο έτος. Την αυλαία είχε ανοίξει η ΦΑΓΕ που πρώτη κατάφερε να αντλήσει 250 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε ο ΟΤΕ με έκδοση ομολόγων ύψους 700 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε μέσω ομολόγων τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο και ο Τιτάν είχε προχωρήσει σε ανταλλαγή υφισταμένων ομολογιών αλλά και σε έκδοση νέων συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Η συνολική ζήτηση για την έκδοση των ΕΛΛΠΕ ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το 60% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ως αποτέλεσμα, το ύψος του ομολόγου αυξήθηκε, ενώ το τοκομερίδιο μειώθηκε σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας.
Οπως παρατηρεί η «WSJ», το γεγονός ότι μια ελληνική επιχείρηση που δεν χαίρει επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί με σχετική ευκολία υποδεικνύει ότι οι επενδυτές στρέφουν ξανά τα βλέμματά τους προς την Ελλάδα με αναζωπυρωμένο το ενδιαφέρον για εταιρικά ομόλογα, μετά και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Ωστόσο το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα προέρχεται κυρίως από τα κερδοσκοπικά hedge funds, καθώς οι επενδυτές με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα εξακολουθούν να αποφεύγουν τα υψηλού ρίσκου ελληνικά ομόλογα παρά την υψηλή τους απόδοση.
Η ζήτηση προήλθε από έναν «συνδυασμό πλουσίων Ελλήνων, και έντονου ενδιαφέροντος από αμερικανικά και βρετανικά hedge funds σταθερού εισοδήματος», σημείωσε ο Γιώργος Ζώης, επικεφαλής του τμήματος ελληνικών μετοχών και ομολόγων της Exotix, ενώ πρόσθεσε ότι «τα ελληνικά hedge funds αναζήτησαν επίσης τοποθέτηση στην έκδοση». Οι ιδιωτικές τράπεζες ήταν επίσης πρόθυμες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, να επωφεληθούν από το επιτόκιο του 8%.
Το ελκυστικό επιτόκιο του ομολόγου ενδέχεται να αποτελεί κινητήριο παράγοντα για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, δεδομένων των επιτοκίων εταιρικών ομολόγων που επικρατούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οπως αναφέρεται στην αγορά, η απόδοση των ομολόγων σε ευρώ εταιρειών επενδυτικής βαθμίδας κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 2,15%, την ώρα που οι επενδυτές «διψούν» για υψηλότερες αποδόσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρουάντα βγαίνοντας στις αγορές για τη συγκέντρωση 400 εκατ. δολαρίων είδε την έκδοσή της να υπερκαλύπτεται κατά οκτώ φορές, καθώς οι επενδυτές βρήκαν «ενδιαφέρον» το επιτόκιο του 6,875%.
Εν τω μεταξύ μετά τα ΕΛΛΠΕ αναμένεται να ακολουθήσει και η Frigoglass, η οποία βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές με επενδυτές για ενδεχόμενη έκδοση ομολογιακού δανείου. Η εταιρεία έχει εξουσιοδοτήσει τη Citigroup Global Markets Limited και την HSBC Bank Plc. να πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές χρεογράφων (Fixed Income).
Αναλυτές ξένων τραπεζών ανέφεραν ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα «παράθυρο» στην αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αν και ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν μήπως το ενδιαφέρoν για τα εταιρικά ομόλογα συνολικά της περιφέρειας της ευρωζώνης ίσως είναι «φούσκα» που θα μπορούσε να σκάσει επαναφέροντας τον πανικό στη ζώνη του ευρώ.
Για την Goldman Sachs υπάρχουν τέσσερις καταλύτες που θα ενθάρρυναν συνολικά τη δυναμική της ελληνικής αγοράς ομολόγων, δηλαδή και των κρατικών τίτλων. Αυτοί συνδέονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ειδικά των ιδιωτικοποιήσεων, με την απάντηση του πυρήνα της Ευρώπης στις προκλήσεις της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, με τις σαφείς ενδείξεις για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης, οι οποίες θα στηρίξουν τις τιμές των ελληνικών τίτλων, και με τεχνικούς παράγοντες που είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τη μειωμένη απόδοση των ελληνικών ομολόγων, όπως η περιορισμένη έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο ελληνικό δημόσιο χρέος και η μη ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.
Από την άλλη, το κλίμα ενισχύεται καθώς πέρα από την έκδοση εταιρικών ομολόγων αυξημένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον των Ρώσων για την ενέργεια και των Κινέζων για τις υποδομές, την ώρα που διάφορες πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων η Unilever, η Henkel και η Procter & Gamble, έχουν ανακοινώσει σχέδια για την αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus την 1η Μαΐου 2013

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.