Μνήμες της Ματωμένης Πρωτομαγιάς στην Καισαριανή

Πρωτομαγιά 1944 - Πρωτομαγιά 2013: Εξήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική θυσία των 200 πατριωτών στην Καισαριανή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί.Οι «200», πρώην κρατούμενοι-εξόριστοι επί δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία, την Ανάφη, τον Αϊ-Στράτη κ.ά., εκτελέστηκαν ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944.

Πρωτομαγιά 1944 – Πρωτομαγιά 2013: Εξήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική θυσία των 200 πατριωτών στην Καισαριανή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί.Οι «200», πρώην κρατούμενοι-εξόριστοι επί δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία, την Ανάφη, τον Αϊ-Στράτη κ.ά., εκτελέστηκαν ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944.

Δέκα φορτηγά χρειάστηκαν για να μεταφέρουν τους «200» από το Χαϊδάρι, όπου κρατούνταν, στην Καισαριανή. Και ο δρόμος γέμισε σημειώματα, στη μάνα, στον πατέρα, στα αδέλφια, στους αγαπημένους, στους συναγωνιστές, παρακαταθήκη για αυτούς που έμεναν πίσω να συνεχίσουν την πάλη για την ελευθερία.

«Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος» έγραψε στην πορεία του προς το θάνατο ο Νίκος Μαριακάκης, γεωπόνος από τα Χανιά. Αξέχαστο το «όχι» του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στην προσφορά των ναζί να του χαρίσουν τη ζωή, επειδή γνώριζε πέντε γλώσσες και τους ήταν χρήσιμος ως διερμηνέας. Είπε ότι θα δεχόταν να ζήσει μόνο εάν δεν πήγαινε άλλος στο εκτελεστικό απόσπασμα στη θέση του.

Ανά είκοσι άτομα γινόταν οι εκτελέσεις και όσοι έζησαν από κοντά εκείνες τις στιγμές θυμούνται ότι το χώμα δεν προλάβαινε να ρουφήξει το αίμα. Πλήθος κόσμου έτρεξε να δει εάν βρισκόταν κάποιος δικός τους στα φορτηγά που επέστρεφαν γεμάτα πτώματα. Την ημέρα εκείνη γράφτηκε μία από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της αντίστασης κατά του κατακτητή στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Καισαριανής, που ξεκίνησαν από τις 22 Απριλίου, θα κορυφωθούν στις 17:30 της Πρωτομαγιάς με πικετοφορία και πορεία από την Αναθηματική Πλάκα «Άρη Βελουχιώτη» (τέρμα οδού Αναξαγόρα και Τσάφου), στο σημείο όπου μίλησε για πρώτη φορά για ένοπλο αγώνα σε 12 Καισαριανιώτες παλιούς συντρόφους του.

Η πορεία διαμέσου των οδών Άρη Βελουχιώτη (Λυδίας), Εθνικής Αντίστασης, Πανιωνίου, Ηρώων Σκοπευτηρίου θα καταλήξει στο χώρο της Θυσίας. Θα ακολουθήσουν ομιλίες, κατάθεση στεφάνων και το προσκλητήριο των νεκρών ηρώων.

Στις εκδηλώσεις θα λάβει μέρος η χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής.

Νωρίτερα στις 9:00 το πρωί, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Το βράδυ της Τρίτης, παραμονή της Πρωτομαγιάς, πραγματοποιήθηκε συναυλία στον αύλειο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο με τους Βασίλη Λέκκα, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σοφία Παπάζογλου και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.