Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με την τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία να βγαίνει ενισχυμένη καθώς δυο ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι είχαν διαγραφεί από τη ΝΔ επειδή είχαν εναντιωθεί στο Μνημόνιο, οι κκ. Κ. Μαρκόπουλος και Θ. Σολδάτος επέστρεψαν στο «στρατόπεδο» του «ναι» το οποίο ανήλθε στους 168 βουλευτές (έναντι 123 «κατά» και ενός «παρών» του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Μ. Μπόλαρη).
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς εάν θα κάνει δεκτούς στις τάξεις της Κ.Ο. της ΝΔ τους δυο βουλευτές απάντησε «οψόμεθα», ενώ σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Κοινοβουλίου είπε ότι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «παρά τις Κασσάνδρες βγήκε ενισχυμένη η κυβερνητική πλειοψηφία». Σε δηλώσεις προς διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο κ. Σαμαράς είπε ότι «παρά την δύσκολη συγκυρία εμείς θα αποδείξουμε το Greek success story», ενώ σε συνομιλία του με έλληνες δημοσιογράφους σημείωσε ότι «αρχίζει σιγά-σιγά να αρθρώνεται η λέξη ρευστότητα».
Προηγήθηκε, ωστόσο, ένα έντονο παρασκήνιο πιέσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των κυβερνητικών εταίρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ ώστε να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο κάποιες προτάσεις τους. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας έκανε προσθήκες και αναδιατυπώσεις οι οποίες θα ικανοποιούσαν τα συγκυβερνώντα κόμματα.
Τις εύθραυστες ισορροπίες κατέδειξε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος ο οποίος από του βήματος της Βουλής δεν δίστασε να πει στον κ. Στουρνάρα: «Δεν μας κάνει κανείς καμία χάρη και δεν είναι γαλαντομία του υπουργού. Δεν θέλουμε χάρες αλλά εφαρμογή πολιτικών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι «το ΠαΣοΚ δεν εκβιάζει αλλά προστατεύει την σχέση της κυβέρνησης με την πραγματικότητα».
Έτσι, ο κ. Στουρνάρας αποδέχθηκε, μετά και από σχετική διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα δυο άρθρα από τα τρία που περιείχε η τροπολογία του ΠαΣοΚ για την ανακούφιση των ανέργων. Πρόκειται για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην υπάρξουν απολύσεις και την ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Επίσης, έγινε δεκτή η τροπολογία της ΔΗΜΑΡ για ελάφρυνση από την καταβολή του «χαρατσιού» για όσους πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτήν, ενώ αποδεκτή έγινε και η πρόταση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ για την τακτοποίηση της μισθολογικής εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2010.