Τα επόμενα σχέδια του Πρωθυπουργού

«Ο στόχος μας είναι ένας: Να μη χάσουμε τις ευκαιρίες που μας δώσανε. Μέχρι στιγμής δώσαμε μεγάλες μάχες. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα». Με τη φράση αυτή απαντάνε από το Μέγαρο Μαξίμου στα σενάρια που κυκλοφορούν και πάλι τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική «αγορά» για τα επόμενα σχέδια του Πρωθυπουργού και συγκεκριμένα για τα περί διάλυσης της ΝΔ, της δημιουργίας νέου κόμματος και της προσφυγής στις κάλπες.

«Ο στόχος μας είναι ένας: Να μη χάσουμε τις ευκαιρίες που μας δώσανε. Μέχρι στιγμής δώσαμε μεγάλες μάχες. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα». Με τη φράση αυτή απαντάνε από το Μέγαρο Μαξίμου στα σενάρια που κυκλοφορούν και πάλι τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική «αγορά» για τα επόμενα σχέδια του Πρωθυπουργού και συγκεκριμένα για τα περί διάλυσης της ΝΔ, της δημιουργίας νέου κόμματος και της προσφυγής στις κάλπες.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς το μόνο που δεν επιθυμεί στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι μια αναταραχή και αποπροσανατολισμό από τον κεντρικό στόχο που είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει η χώρα έναντι των πιστωτών.

Αναμφίβολα το κόμμα είναι κυριολεκτικά ένας «νεκρός» οργανισμός και το αναγνωρίζουν πολλοί στη Ν.Δ. και άρα επιβάλλεται η μετάλλαξή του. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εδώ και παρά πολύ καιρό είχε εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του, την ανάγκη για μετάλλαξη της ΝΔ και της δημιουργίας ενός ουσιαστικά «ευρωπαϊκού συναγερμού».

Εξάλλου, ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας της ΝΔ και η ουσιαστική μετεξέλιξή της σε ένα νέο κόμμα, που θα ξεφεύγει από τη λενινιστικού χαρακτήρα οργάνωση που έχει μετά τη μεταπολίτευση, θεωρούνταν από την πρώτη στιγμή που εξελέγη αρχηγός, ως αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει.

Η πορεία της χώρας στα αχαρτογράφητα νερά της κρίσης και οι συνέπειες του μνημονίου, δεν άφησαν το περιθώριο για τις ανατροπές που ο ίδιος θα ήθελε να έχουν γίνει.

Οι μνημονιακές προτεραιότητες αλλάζουν σχέδια

Οι προτεραιότητες ήταν άλλες, όπως είναι και σήμερα, αφού η κρίση και η πορεία εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων, είναι στην κορυφή της ατζέντας του.

Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη θεωρείται επιβεβλημένη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο χρόνος που μπορεί να υλοποιηθεί ολοκληρωτικά, εξαρτάται άμεσα από την πορεία του κυβερνητικού σχήματος και κυρίως από το αν θα μακροημερεύσει.

Βέβαια, το «κλειδί» των εξελίξεων είναι στα χέρια του, καθώς, όπως παραδέχεται η πλειονότητα των στελεχών, είναι αυτός που θα ορίσει τις συντεταγμένες στον χάρτη της νέας ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που ετοιμάζει με στόχο να υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές.

Στο συρτάρι του γραφείου του είναι εδώ και μήνες σχέδιο για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού κόμματος, αλλά όλα έχουν μείνει και μένουν στο επίπεδο γενικής ιδεολογικής συζήτησης, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η άποψη ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας της ΝΔ μέσω των μεταρρυθμίσεων, ενώ δυο πρόσωπα είχαν πει ότι έπρεπε να τεθεί στην ατζέντα και το θέμα του ονόματος.

Για να γίνουν όμως πράξη τα διάφορα σχέδια περί νέου κόμματος, απαιτείται χρόνος που δεν υπάρχει, αφού η κυβέρνηση κινείται στα μνημονιακά μονοπάτια και προέχει, όπως είπε και ίδιος ο Πρωθυπουργός στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, να προχωρήσει αταλάντευτα την πορεία της και να μην εφησυχάσει.

«Αυτή τη στιγμή προέχουν άλλα» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο «Βήμα», συνομιλητές του Πρωθυπουργού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμούν να αλλάξουν όλα στη Ν.Δ., ανεξάρτητα εάν αυτό είναι εύκολο, διότι μπορεί να προκληθούν πολλές αντιδράσεις από εν υπνώσει θύλακες _όπως π.χ. τους «καραμανλικούς»_ που δεν αντιδρούν αυτή τη στιγμή.

Η αδυναμία του κόμματος

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει έγκαιρα την πλήρη αδυναμία του κόμματος και του μηχανισμού να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των καιρών. Προχώρησε σε ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις _όπως τοποθέτηση νέων προσώπων_ στο κόμμα για να κάνει σταδιακά ανανέωση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι πρέπει να γίνουν πολλά και σίγουρα ενόψει του συνεδρίου θα αλλάξουν αρκετά, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αποδυναμωμένο το σενάριο της δημιουργίας νέου κόμματος που θα διαδεχθεί τη ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό.

Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί, ακόμα και στο πρωθυπουργικό επιτελείο που συνεχίζουν να επιμένουν με την ιδέα αυτή, αλλά μέχρι να την υιοθετήσει πλήρως ο κ. Σαμαράς, απαιτείται μεγάλη συζήτηση, όπου θα τεθούν πολλές παράμετροι στο τραπέζι.

Ορισμένοι ακόμα θυμούνται τι είπε στη ΝΕΤ και στην εκπομπή «Άλλη Όψη», πριν τέσσερις μήνες, ο στενός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο βουλευτής Επικρατείας κ. Χρ. Λαζαρίδης. Σε ερώτηση εάν η ΝΔ πρέπει να επανεφεύρει τον ευατό της και να ιδρυθεί ένα νέο κόμμα της κεντροδεξιάς, χωρίς αναφορές στο παρελθόν, αφού είχε πει με ειλικρίνεια ότι το όνομα του κόμματος «θα κριθεί», απάντησε με νόημα:

«Σε κάθε φάση ιστορικής αλλαγής, τα μεγάλα ιστορικά ρεύματα δεν εξαφανίζονται, δεν εξαερώνονται, μετασχηματίζονται ή ξανα-ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, χωρίς να χάσουν τις βασικές τους αφετηριακές αρχές. Και επομένως, και για τη ΝΔ και για τα άλλα κόμματα, μπαίνει ένα θέμα να επαναπροσδιοριστούν, ως προς το μεγάλο αιτούμενο της εποχής που είναι οι μεταρρυθμίσεις».


Στο συνέδριο τα σπουδαία

Σίγουρα, στο συνέδριο της ΝΔ που είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Ιουνίου, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για βαθιά και ουσιαστική συζήτηση για το τι εκφράζει σήμερα το κόμμα και προς τα πού πρέπει να πάει, ενώ προβλέπεται ότι θα ανοίξουν πολλά θέματα.

Πάντως, μέχρι στιγμής τα προσυνέδρια της ΝΔ είναι μια απογοήτευση: η συμμετοχή είναι πολύ μικρή σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το κόμμα δεν παράγει ιδεολογικό λόγο και αναλώνεται σε ανακοινώσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα επανέκαμψαν _μετά από πρόσκληση του κ. Σαμαρά_ παλαιά στελέχη. Μένει να φανεί πόσο θα βοηθήσουν στην ανανέωση της ΝΔ, που μπορεί να γίνει, όπως λένε πολλοί και με αλλαγή φρουράς στη θέση του γραμματέα. Για τη συγκεκριμένη θέση, πιθανός υποψήφιος φέρεται ο πετυχημένος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και συμπαθής στον Πρωθυπουργό, κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος.

Ο προεξοφλημένος ανασχηματισμός

«Αυτοεκπληρούμενη προφητεία» έχει καταστεί ο περίφημος ανασχηματισμός που συζητείται _πρωτοφανές για κυβέρνηση_ επί σταθερής βάσης τόσους πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες είμαστε προ των πυλών του ανασχηματισμού και τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύζονται κυριολεκτικά με ονόματα: ο ένας καρφώνει τον άλλο, σβήνονται και γράφονται ονόματα και γενικά επικρατεί μια αναστάτωση, άνευ προηγουμένου.

Ο Πρωθυπουργός έχει σταθερή άποψη για όλους και έχει κάνει την αξιολόγησή του. Ο ίδιος έχει ακτινογραφήσει τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις, τις δυνατότητες, τα ελλείμματα και τις αντιφάσεις τους, έχοντας πλήρη επίγνωση των κυβερνητικών αδυναμιών.

Με βάσει και τις πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται για «ανασύνταξη δυνάμεων», με σκοπό να αποσυμφορηθούν οι πιέσεις τόσο στα «κοινωνικά μέτωπα» όσο και στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Στον πάγο τα «σενάρια» εκλογών και η προεδρία της Ε.Ε.

Ο Πρωθυπουργός μιλάει για τον μαραθώνιο που συνεχίζεται και θέλει με τον ανασχηματισμό που έρχεται να αναδείξει την «αξιοπιστία του κυβερνητικού λόγου» και το «κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης», που τίθενται εν αμφισβήτηση.

Αυτή τη στιγμή που δεν θέλουν να συζητήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η πιθανότητα να γίνουν εκλογές. Και αυτό για πολύ συγκεκριμένους λόγους: Η κυβέρνηση πρέπει να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της και σε όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Οι πιστωτές δεν επιθυμούν να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα τίναζε στον αέρα κάθε προσπάθεια.

Γι’ αυτό και λένε ότι ακόμα και σε περίπτωση αποτυχίας της παρούσας κυβέρνησης, η Βουλή πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει καμία κίνηση για εκλογικό αιφνιδιασμό πριν από τις γερμανικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για 22 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως, μετά ξεκινάει μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για τη νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί σε νέο κούρεμα του δημοσίου χρέους. Βέβαια, το πιο βασικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να φθάσει έως τα τέλη του 2013 για να μπορέσει να προεδρεύσει της Ε.Ε. το 2014.

Την 1η του νέου έτους, η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. και οι εκλογές, όπως λένε οι μυημένοι, μπορεί να γίνουν πιθανότατα, μαζί με τις ευρωεκλογές. Εξάλλου, η προεδρία της Ε.Ε. είναι ένα δυνατό προεκλογικό χαρτί για τον Πρωθυπουργό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.