Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Ο νονός μου ο Κωνσταντίνος

Ισως για πολλούς να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε για πρώτη φορά μία νέα γυναίκα, νεοεκλεγείσα βουλευτής, χωρίς κομματικές περγαμηνές, άγνωστη σχεδόν στο σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά με δυναμική προσωπικότητα.

Ισως για πολλούς να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε για πρώτη φορά μία νέα γυναίκα, νεοεκλεγείσα βουλευτής, χωρίς κομματικές περγαμηνές, άγνωστη σχεδόν στο σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά με δυναμική προσωπικότητα.
Ισως να αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι η εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, κυρία Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, διαθέτει και αμερικανικό διαβατήριο, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, έχει αμερικανική νοοτροπία, ομιλεί με ελαφρώς αμερικανικό αξάν, έχει νονά την Αννα-Μαρία και νονό τον τέως βασιλέα Κωνσταντίνο και το σημαντικότερο άφησε μια δουλειά στη Νέα Υόρκη και άλλη στο Λουξεμβούργο, για να έρθει στην Ελλάδα να ασχοληθεί με την πολιτική: «Εχασα πολλά λεφτά σε επαγγελματικό επίπεδο για να γίνω πολιτικός» παραδέχεται.
Είναι και αυτό το «Μισέλ» στο όνομά της που μπερδεύει περισσότερο τα πράγματα στα ως τώρα ελληνικά πολιτικά δεδομένα: «Στα Γιάννινα όπου εκλέγομαι είμαι περισσότερο γνωστή ως Αννα και όχι ως Μισέλ» λέει. Αλλωστε, το «Μισέλ» στα ελληνικά σημαίνει… Μιχάλης. Πώς είναι δυνατόν μια γυναίκα να μπορεί να λέγεται και… Μιχάλης; Η ίδια εξηγεί: «Ξέρετε, ο παππούς μου λεγόταν Μιχάλης, ήταν οικονομικός σύμβουλος στο Ιδρυμα Αϊνστάιν, η οικογένεια δεν είχε τότε αγόρια και ο παππούς απαίτησε από τους νονούς μου να με βαφτίσουν και Μισέλ, αφού όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσαν να με φωνάζουν Μιχάλη. Αλλωστε, το Μισέλ στα γαλλικά είναι και γυναικείο όνομα» εξηγεί.
Η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ δεν κατάφερε να εκλεγεί στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά στις επαναληπτικές εκλογές πέτυχε να εκλεγεί στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου: «Ηταν μια σουρεαλιστική εμπειρία για εμένα μόλις εισήλθα στη Βουλή. Ξαφνικά βλέπεις τον Τσίπρα, τον Βενιζέλο, τον Καμμένο στο ίδιο ασανσέρ με σένα, μία ανάσα από σένα, τους οποίους μέχρι πρότινος τους έβλεπα μόνον από την τηλεόραση. Ολη η Βουλή είναι μια εμπειρία» αναφέρει.
Οι νονοί της είναι γαλαζοαίματοι. Στο σπίτι της άλλωστε στα Γιάννινα υπάρχουν φωτογραφίες, σε περίοπτη θέση, του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου και της Αννας-Μαρίας. Τη βάφτισαν στη Ρώμη, όταν ο Κωνσταντίνος είχε καταφύγει εκεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον των συνταγματαρχών: «Ξέρετε, ο Κωνσταντίνος βάφτιζε τότε όλα τα παιδιά των συμμαθητών του. Και ο πατέρας μου Παναγιώτης Ασημακόπουλος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, ήταν συμμαθητής του στα Ανάβρυτα». Φαίνεται όμως ότι ο τέως βασιλιάς δεν εγκαταλείπει τα βαφτιστήρια του. Επικοινωνεί συχνά με τη βαφτισιμιά του Αννα Ασημακοπούλου και μάλιστα την επισκέφθηκε δύο φορές στο σπίτι της στα Γιάννινα. Η πρώτη ήταν το Πάσχα του 2003, όταν η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ήταν έγκυος και τότε το διασκέδασαν παραδοσιακά με ηπειρώτικα τραγούδια. Η δεύτερη ήταν πιο πρόσφατα, στις εορτές για την απελευθέρωση της πόλης: «Είναι ένας απλός, καταδεκτικός άνθρωπος. Του αρέσει η ελληνική κουζίνα. Αποφεύγει τις πολιτικές συζητήσεις, αρνείται να σχολιάσει την παρούσα πολιτική κατάσταση και κυρίως μαζί μου οι συζητήσεις του είναι κοινωνικής φύσεως» λέει για τον νονό της η κυρία Ασημακοπούλου, επιδεικνύοντας και αναμνηστικές φωτογραφίες. Τον αποκαλεί «νονό», σκέτο, και έτσι αποφεύγει, όπως αναφέρει γελώντας, τις όποιες κακοτοπιές με τις προσφωνήσεις.
Με εντολή του κ. Αντ. Σαμαρά τοποθετήθηκε στη νευραλγική αυτή κομματική θέση και μόλις της τηλεφώνησε ο Πρωθυπουργός για να της αναθέσει καθήκοντα εκπροσώπου πώς νομίζετε ότι αισθάνθηκε; «Ηταν σαν να πήδηξα από τη στέγη, είχα την αίσθηση ότι πλέον είχα υπερβεί όλες τις φιλοδοξίες μου, τώρα το μόνο που επιθυμώ είναι να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου».
Οταν διορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου οι περισσότεροι, ακόμη και από τη ΝΔ, έλεγαν «ποια είναι αυτή και τι μέσον έχει;». Να σκεφτείτε ότι κανένας ή καμία «ομόλογός» της από τα άλλα κόμματα δεν της τηλεφώνησαν, έτσι από αβροφροσύνη, για να τη συγχαρούν. Μόνον ο κ. Α. Παπαδόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ. Ακόμη και σήμερα στη Βουλή οι νεοδημοκράτες ρωτούν «από πού ξεφύτρωσε αυτή;», αλλά σιγά-σιγά αρχίζουν να τη γνωρίζουν.

«Δεν είμαι από τα στελέχη που μπορεί κάποιος να τα ονομάσει «κομματόσκυλα». Ως τώρα ήμουν πάντα στον ιδιωτικό τομέα και την όλη αυτή περιπέτεια που βιώνω τη βλέπω σαν ένα διάλειμμα στην ενασχόλησή μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μου αρέσει. Μου αρέσει, και μάλιστα πολύ, και φροντίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες αυτών που με επέλεξαν σ’ αυτή τη θέση»
.
Και άρχισε την πρώτη της επίθεση εναντίον του κ. Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει να σέβεται τους θεσμούς, τι σημαίνει όταν λέει «όχι σε όλα»; Δεν είναι θεσμικό αυτό. Δηλαδή, δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί είπε «όχι» στις συγχωνεύσεις οργανισμών. Δηλαδή, κατά τον κ. Τσίπρα δεν υπήρχε ούτε ένας άχρηστος οργανισμός;».
Οσον αφορά τον κ. Βενιζέλο θεωρεί ότι κινείται σωστά στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού. Δηλώνει όμως ότι ιδεολογικά δεν συμφωνεί μαζί του: «Αλλο η ταύτιση και άλλο η συνεργασία» αναφέρει και σημειώνει ότι είναι υπέρμαχος των συμμαχιών, τις οποίες άλλωστε η ΝΔ καθιέρωσε στην πράξη.

Από τον δήμο στη Βουλή
Δεν μπορούσα να αρνηθώ

Οταν πριν από λίγες εβδομάδες την έστελναν συνεχώς από το κόμμα για ένα διάστημα σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελ, για να αντιμετωπίσει τους κκ. Γ. Μηλιό, Δ. Τσουκαλά, αλλά και τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, δεν περίμενε ότι θα την τοποθετούσαν στη θέση του εκπροσώπου της ΝΔ. Πρόσεξαν στο κόμμα, όπως είπαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τον οργανωμένο λόγο και τις παρεμβάσεις της: «Με δοκίμασαν, με μέτρησαν, φαίνεται ότι ικανοποίησα τις προδιαγραφές τους και με τοποθέτησαν εκπρόσωπο του κόμματος. Ο τελευταίος που είχε αυτή τη θέση ήταν ο κ. Ι. Μιχελάκης».
Γνώρισε τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ως ευρωβουλευτή, τότε που ο κ. Σαμαράς νοίκιαζε, μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία, το σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή κ. Ι. Αβέρωφ (ανιψιός του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ). Η κυρία Ασημακοπούλου ανήκε τότε στην επιστημονική ομάδα του κ. Αβέρωφ, εργαζόταν παράλληλα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συνεργασία της με τον κ. Σαμαρά ήταν συχνή: «Είναι ένας καλός τύπος ο Πρωθυπουργός» λέει ξεκινώντας να ξετυλίγει τα προσόντα που κατά τη γνώμη της διαθέτει ο Πρωθυπουργός: «Είναι απίστευτα δουλευταράς, εργάζεται με εξοντωτικούς ρυθμούς, αλλά παράλληλα είναι ανθεκτικός στα δύσκολα, επιμένει στις λεπτομέρειες, είναι συνεπής, έχει λίστα για τα «to do» του μήνα, δηλαδή αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν, και είναι και οργανωτικός». Διευκρινίζει ότι οι πολιτικές της φιλοδοξίες τελείωσαν μόλις τοποθετήθηκε εκπρόσωπος Τύπου: «Ετοιμάσου, Αννα, για τις εκλογές, ξέρεις ότι ψάχνουμε γυναίκες υποψήφιες και πρέπει να βάλεις υποψηφιότητα στα Γιάννινα» της είπε κάποια στιγμή, μόλις έγινε πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς: «Εγώ τι να του απαντούσα; Μπορούσα νομίζετε να του πω «όχι»;». Ετσι μπήκε (με τη δεύτερη φορά) στην πολιτική. Ως εκείνη την ώρα η μοναδική πολιτική εμπειρία που είχε ήταν ως αντιδήμαρχος στον Δήμο Ιωαννιτών, με δήμαρχο τον κ. Ν. Γκόντα: «Είχα μια συγκεκριμένη δουλειά στον δήμο. Τους έφερνα τα λεφτά από τα διάφορα κοινωνικά πακέτα. Με ονόμαζαν «η κυρία που φέρνει τα λεφτά»».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.