Με την προσδοκία, η οποία όμως διατρέχει τον κίνδυνο της μη εκπλήρωσής της, να βαδίσει η Ελλάδα στα χνάρια του «κέλτικου τίγρη», προτού αυτός τυλιχθεί στις φλόγες της οικονομικής κρίσης, πορεύεται ο κ. Αντ. Σαμαράς. Βέβαια, για να «αντιγράψει» το άλλοτε ιρλανδικό θαύμα, προ κρίσης, η Ελλάδα και να προσελκύσει πολλές πολυεθνικές εταιρείες (π.χ., ενδεικτικά, Facebook, eBay, Google, Υahoo, Dell κ.ά.), όπως έκανε η Ιρλανδία, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη, αλλά τα όνειρα υπάρχουν, αρκεί να πραγματοποιηθούν κιόλας.

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζοντας το κυνήγι των επενδυτών, ώστε να πειστούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου με υψηλόβαθμα στελέχη της φινλανδικής Nokia Siemens Networks και της Nokia Siemens Hellas. Σε μια χρονική στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση «διψά» για θετικές ειδήσεις και να ξεφύγει από την οικονομική έρημο στην οποία οδήγησε τη χώρα το μνημόνιο τα τελευταία τρία χρόνια, ο κ. Σαμαράς άκουσε ευχάριστες ανακοινώσεις και άδραξε την ευκαιρία να προβάλει το μήνυμα ότι «προχωράμε με σημαία την προσπάθειά μας για ανάπτυξη».

Το γεγονός ότι η μεγάλη πολυεθνική Nokia που ειδικεύεται στις τηλεπικοινωνίες έχει παρουσία στην Ελλάδα με το Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης και σχεδιάζει, όπως ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, να προσλάβει επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα 150 ειδικούς μηχανικούς λογισμικού και υπολογιστών, ενισχύει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι κάτι αλλάζει σιγά-σιγά.

Η απόφαση της Nokia να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα πολλών και «μυστικών» επαφών του ίδιου του Πρωθυπουργού εδώ και πάρα πολύ καιρό, ενώ είχε σχεδιάσει και ταξίδι στο Ελσίνκι, το οποίο είχε ακυρωθεί λόγω έκτακτων γεγονότων, προ δύο μηνών. Στο κυνήγι των επενδύσεων πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος το περασμένο διάστημα είχε σημαντικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, όπως π.χ. η Hewlett-Packard που επενδύει ήδη σε δίκτυα διανομών των προϊόντων της, μέσω του λιμανιού του Πειραιά.

Επίσης ο Πρωθυπουργός θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι ετοιμάζονται και άλλοι όμιλοι, όπως η κορεατική LG Electronics και η κινεζική Lenovo, να επενδύσουν στη χώρα. Ηδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την κορεατική εταιρεία τεχνολογικών προϊόντων LG και την υπόθεση χειρίζεται προσωπικά ο κ. Σαμαράς.

Για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Nokia Siemens Networks όχι μόνο επεκτείνει τις δραστηριότητές της αλλά, εκτός από τις άμεσες 150 προσλήψεις νέων επιστημόνων, αναδεικνύει με την εδραίωσή της στην Ελλάδα ότι η χώρα μας αποτελεί στρατηγική περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες έχουν καταβληθεί πολύ μεγάλες προσπάθειες από την κυβέρνηση για προσέλκυση επενδύσεων και πολλές ήταν οι θετικές ειδήσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται η υπογραφή της συμφωνίας με τη Philip Morris, η συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την κινεζική Cosco και τη Hewlett-Packard για τη μεταφορά εμπορευμάτων τους προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Πειραιά, ενώ ετοιμάζεται για μεγάλη επένδυση η Dell, κ.ά.

Στη συνάντηση που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο συμμετείχαν, εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης (μίλησε για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία) και ο υφυπουργός του κ. Ν. Μηταράκης, ο πρέσβης της Φινλανδίας κ. Πέκα Λίντου, ο κ. Φρεντς που είναι και επικεφαλής Marketing και Εταιρικών Υποθέσεων, η εμπορική ακόλουθος της πρεσβείας της Φινλανδίας στην Αθήνα κυρία Γιάννα Οϊκάρινεν-Βασιλοπούλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nokia Siemens Networks Hellas κ. Αθ. Εξαρχος και ο επικεφαλής του Τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης της Nokia Siemens Hellas κ. Αρ. Δρόσης.«Είναι αξιοσημείωτο ότι το εργατικό δυναμικό μπορεί να δουλέψει πάνω στις πιο προηγμένες τεχνολογίες στον κόσμο εδώ στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να πάει κάποιος σε άλλη χώρα για να το πράξει αυτό, μπορεί να το κάνει εδώ. Γιατί η δραστηριότητά μας σχετίζεται με την ενδυνάμωση του Mobile Internet στον κόσμο» είπε ο κ. Φρεντς.
Οι προσπάθειες όμως δεν σταματάνε και στόχος του Πρωθυπουργού είναι να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό το νέο θεσμικό πλαίσιο για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός επενδυτών, ενώ η ρητή οδηγία είναι να επιλύονται αμέσως ενδεχόμενα γραφειοκρατικά προβλήματα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πριν από τρεις ημέρες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ είπε δημόσια ότι θέλουμε να δούμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία και ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Επίσης υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον της Ιαπωνίας για την Ελλάδα ως προορισμό και τουριστικών επενδύσεων, ενώ στις 15-18 Μαΐου ο Πρωθυπουργός συνεχίζοντας το «σαφάρι» επενδύσεων θα επισκεφθεί επίσημα την Κίνα, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία και συνοδεία πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής θα προσπαθήσει να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 26 Απριλίου 2013

HeliosPlus