Αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς να συνεννοούνται και με τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης και απαίτησε προσήλωση στον κεντρικό κυβερνητικό στόχο, διότι όπως προειδοποίησε εάν υπάρξει χαλάρωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να «κυλήσουμε πίσω».
Στο 40λεπτο υπουργικό συμβούλιο, από το οποίο απουσίαζε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης που επικαλέστηκε λόγο ασθένειας, ο κ. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και ζήτησε να μη γίνουν λάθη, λέγοντας: «Περάσαμε τους βαθύτερους ωκεανούς, μη πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό».
Λίγη ώρα μετά την απόσυρση της επίμαχης διάταξης του κ. Μανιτάκη για τους συμβασιούχους του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατόπιν επικοινωνίας του κ. Σαμαρά με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στο θέμα έδειξε τις προθέσεις του για το άμεσο μέλλον, τονίζοντας: «Το να διώχνεις επίορκους ή κοπανατζήδες, ή συμβασιούχους που καταχρηστικώς επιμηκύνουν ολιγόμηνη σύμβαση για χρόνια (εδώ δεν υπάρχει καν μονιμότητα), όταν γίνονται αιματηρές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς κι όταν υπάρχουν ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι και χιλιάδες αδιόριστοι νέοι που πέτυχαν με ΑΣΕΠ, αυτό είναι πρόσκληση».
Ο Πρωθυπουργός, στην εισήγησή του, υπογράμμισε ότι η σημαντικότερη από τις τελευταίες εκκρεμότητες με την τρόικα είναι η κινητικότητα των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει, όπως διευκρίνισε να ολοκληρωθεί έως το τέλη του 2013, δηλ. «η διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού σε όλο το δημόσιο και το ξεκαθάρισμα των 25.000 που θα μπουν σε κινητικότητα».
Ο κ. Σαμαράς, σημείωσε ότι στα πλαίσια αυτού του σχεδίου, «15.000 υπάλληλοι θα απομακρυνθούν ως το τέλος του 2014, από τους οποίους 4.000 ως το τέλος της φετινής χρονιάς και απʼ αυτούς 2.000 το αμέσως επόμενο διάστημα».
Ο σταθμός του Ιουνίου
Ο Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στην κοινωνία, επισημαίνοντας ότι μετά τον Ιούνιο, χαλαρώνουν κάπως οι μνημονιακές υποχρεώσεις και οι τακτικές επιθεωρήσεις και ζήτησε την προσοχή των υπουργών για να μην χαλαρώσει η κυβερνητική προσπάθεια. «Γιατί κινδυνεύουμε μετά από τόσες θυσίες να έχουμε υποτροπή. Να ‘‘κυλήσουμε’’ πίσω από εκεί που μόλις τώρα καταφέρνουμε να ξεκολλήσουμε» είπε ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στο στόχο της και ανέφερε, πως για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός ήδη βλέπει κάτι να αλλάζει και συμπλήρωσε: «σύντομα θα αρχίσει πάλι να ελπίζει».
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για μικρο-διαφωνίες και χρησιμοποίησε την εξής αναφορά: «Θυμίζω ότι στην επιτυχία οι ‘‘πατεράδες’’ είναι πολλοί, ενώ η αποτυχία είναι ‘‘ορφανή. Θυμίζω ακόμα ότι δεν πρέπει να την πάθουμε, όπως εκείνοι που νίκησαν στα δύσκολα και πήγαν από…ατύχημα».
Αυστηρός στους υπουργούς
Στη σκιά των συζητήσεων για την εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός έδωσε αυστηρές οδηγίες για να επιλύονται οι διαφορές που υπάρχουν, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή.
Ο κ. Σαμαράς, αναγνώρισε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να κατατίθενται τροπολογίες, ακόμα και νομοσχέδια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Κ.Ο. των τριών κομμάτων: ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ. Επίσης, ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στη Βουλή και στην κοινωνία ένα θέαμα όχι και τόσο κολακευτικό για τη συνοχή της κυβέρνησης.
«Ξαναθυμίζω πως, όποιοι υπουργοί έχουν την νομοθετική πρωτοβουλία, πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων και να συνεννοούνται μεταξύ τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Μάλιστα, διευκρίνισε, ότι κατά την διαβούλευση, όταν διαπιστώνονται αντιρρήσεις, πρέπει οι υπουργοί να ενημερώνεται αμέσως ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης, προκείμενου να επιλυθούν τα όποια προβλήματα, πριν φθάσουν στη Βουλή.
Ιδιαίτερη σημασία είχε και η εντολή του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς να δώσει και την επικοινωνιακή μάχη για να προβληθεί το έργο της κυβέρνησης, με την εξής φράση: «Περιμένω από κάθε υπουργό να αξιοποιεί τις επιτυχίες, να προβάλλει και να επικοινωνεί προς τα έξω τα καλά νέα. Να κτίζει πάνω στις θετικές εξελίξεις, ο καθένας από μας για λογαριασμό όλων μας, για λογαριασμό της κυβέρνησης, για λογαριασμό της χώρας».
Η επίπληξη στη Σκοπούλη
Ένα πρωτοφανές περιστατικό, για συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού. Η υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, ζήτησε το λόγο, κίνηση ασυνήθιστη για συνεδριάσεις υπουργικού συμβουλίου, και υποστήριξε ότι υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της υγείας, για να εισπράξει την έκρηξη του κ. Σαμαρά, ο οποίος την επέπληξε γιατί δεν επέλεξε να τον ενημερώσει απευθείας.
Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός και δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός πλέον δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί δικαιολογίες και καθυστερήσεις στο έργο των υπουργών και των υφυπουργών.
Φ. Σκοπούλη: «Κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της υγείας. Δεν υπάρχουν χρήματα για εμβόλια, κ.λ.π.».
Α. Σαμαράς: «Με ενημερώσατε;»
Φ. Σκοπούλη: «Προσπάθησα και μίλησα με συνεργάτες σας, αλλά δεν κατάφερε να μιλήσω μαζί σας».
Α. Σαμαράς: «Τριψήφιο τηλέφωνο δεν έχετε;».
Η κυρία Σκοπούλη συνέχισε και είπε, ξαφνιάζοντας πολλούς για τη στάση της, ότι απαιτεί συνεργασία με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για να εισπράξει την οργισμένη απάντηση του Πρωθυπουργού: «Αντίστοιχα και εγώ απαιτώ να με ενημερώνετε όπως έπρεπε να είχατε ήδη κάνει».