Το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης το οποίο έχει σκοτώσει τους 21 από τους 100 ανθρώπους που έχει προσβάλει μέχρι στιγμής στην Κίνα, είναι μία από τις «πλέον θανατηφόρες» μορφές της γρίπης των πτηνών, και δείχνει μάλιστα να μεταδίδεται στον άνθρωπο πιο εύκολα σε σχέση με το στέλεχος Η5Ν1 που είχε εμφανιστεί στην Ασία το 2003, δήλωσε την Τετάρτη κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ο δρ Κεΐζι Φουκούντα ανέφερε ότι το Η7Ν9 «είναι οπωσδήποτε ένα από τα πιο θανατηφόρα στελέχη γρίπης των πτηνών που έχουμε δει ως σήμερα».
Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εύκολη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων
Τόνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το στέλεχος μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά την πενθήμερη έρευνα που πραγματοποίησε στην Κίνα κλιμάκιο του ΠΟΥ.
Ο τρόπος μετάδοσης του στελέχους παραμένει πάντως μυστήριο, καθώς αρκετοί από τους ασθενείς δεν είχαν επαφή με πουλερικά ή με άλλους ασθενείς.
Η θνησιμότητα του Η7Ν9 υπολογίζεται στο 20% με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα. Στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ μικρότερο, καθώς ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων με ήπια μόνο συμπτώματα ενδέχεται να μην έχει καταγραφεί.
Σε κάθε περίπτωση, η θνησιμότητα της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 φαίνεται να είναι υψηλότερη, καθώς το στέλεχος είχε σκοτώσει περίπου τους μισούς από τους 622 ανθρώπους που έχει επιβεβαιωμένα προσβάλει από το 2003.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ταϊβάν επιβεβαίωσε την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα Η7Ν9. Πρόκειται για έναν 53χρονο επιχειρηματία που εργαζόταν στην κινεζική πόλη Σούζου και εμφάνισε συμπτώματα τρεις ημέρες μετά την επιστροφή του στην Ταϊπέι. Νοσηλεύεται τώρα σε κρίσιμη κατάσταση.
Σιωπηλή εξάπλωση
Μια άλλη αρνητική διαπίστωση είναι ότι το στέλεχος δείχνει να μεταδίδεται στα πουλερικά χωρίς να προκαλεί συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την επιδημιολογική επιτήρηση των πτηνοτροφείων.
Όπως όμως επεσήμανε στο Reuters η Νάνσι Κοξ, διευθύντρια του Τμήματος Γρίπης των Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), το στέλεχος έχει ανιχνευθεί σε κοτόπουλα πάπιες και περιστέρια που πωλούνταν σε αγορές, όχι όμως και σε αποδημητικά πτηνά. Και αυτό σημαίνει ότι «τα πουλερικά είναι η πιθανότερη πηγή της μόλυνσης».
«Πολύ ανησυχητική εξέλιξη» χαρακτήρισε την εμφάνιση ενός νέου στελέχους γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο ο Τζον Όξφορντ, ιολόγος του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο. «Το στέλεχος φαίνεται ότι εξαπλωνόταν στα κοτόπουλα χωρίς κανείς να το γνωρίζει» σχολίασε στο Reuters.
Οι γενετικές αναλύσεις που συνεχίζονται σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη δείξει ότι το Η7Ν9 είναι μείγμα τριών διαφορετικών στελεχών γρίπης των πτηνών, και συνεχίζει τώρα να εξελίσσεται.
Προηγούμενα στελέχη πανδημικής γρίπης, όπως της γρίπης των χοίρων Η1Ν1, ήταν συνήθως μείγματα ιών από πτηνά αλλά και θηλαστικά, χαρακτηριστικό που τείνει να μειώνει την παθογένεια. Δεν αποκλείεται όμως το Η7Ν9 να γίνει κι αυτός ηπιότερο στο μέλλον καθώς προσαρμόζεται στον οργανισμό των θηλαστικών.