Ενεργοποιείται πλήρως ο κυβερνητικός μηχανισμός ώστε να υπάρξει άμεση εφαρμογή της δέσμευσης για απολύσεις στο δημόσιο. Κλείνει ο κύκλος της αξιολόγησης των δομών στα υπουργεία, με την έγκριση των αλλαγών στα οργανογράμματα των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης.
Επίσης, «κλειδώνουν» οι αναδιαρθρώσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στις δομές των τελευταίων υπουργείων.
Οι μειώσεις των υπηρεσιών στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς επιφέρουν συρρίκνωση στο προσωπικό -το πλεονάζον θα τεθεί σε διαθεσιμότητα –ενώ υπολογίζεται ότι θα υπάρξει σημαντική δημοσιονομική εξοικονόμηση.
Εν τω μεταξύ, «ψήνεται» εντός της τρικομματικής η διαμόρφωση του κειμένου και των ρυθμίσεων του προς κατάθεση στη Βουλή πολυνομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ύψους 8,8 δισ. Ευρώ.
Τα επιτελεία των τριών κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που στηρίζουν την κυβέρνηση θα έχουν συνάντηση την Τρίτη , αλλά και συνεχείς επαφές ως την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου-«σκούπα», ώστε να υπάρξουν συγκλίσεις στις διατυπώσεις και στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων.
Άλλωστε, η βεντάλια των σκληρών μέτρων είναι πλατιά – από το Δημόσιο με τις απολύσεις και τα περί κανόνα 1 προς 1 μεταξύ αποχωρήσεων και προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ έως το χαράτσι για το 2013, το νέο φόρο ακινήτων για το 2014, τις ρυθμίσεις για τα τραπεζικά δάνεια και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις επιχειρείται να μην σηκωθεί «αέρας» ενδοκυβερνητικών τριβών.
Πάντως, η επιδίωξη «φαστ-τρακ» πειθαρχικών ελέγχων θα αποτυπώνεται στο πολυνομοσχέδιο. Ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προβλέπει τη δυνατότητα να προσφεύγουν απ΄ευθείας προς εξέταση και τελική κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) , παρακάμπτοντας τα δευτεροβάθμια συμβούλιο, οι υπάλληλοι για τους οποίους τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν αποφασίσει οριστική παύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Νοέμβριο του 2012, το ΣτΕ έχει κρίνει τελεσιδίκως την οριστική απόλυση 91 υπαλλήλων.
«Καυτές» οι ρυθμίσεις για το σχέδιο αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο και τις 15000 απολύσεις , εκ των οποίων 4000 εντός του 2013 και 11.000 το 2014. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης επιχειρηματολογεί επί του σχεδίου υποστηρίζοντας την ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού , την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού , την περιγραφή του εργασιακού προφίλ του, την αντιστοίχιση προσόντων υπαλλήλου με τους στόχους που τίθενται από τις υπηρεσίες.
Στην απόλυση θα οδηγηθούν διαφόρων κατηγοριών υπάλληλοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, από κατάργηση οργανικών θέσεων, από κατάργηση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ενώ την ίδια ώρα επιστρατεύονται κίνητρα για εθελουσίες αλλά και …πριμ εξόδου , όπως έως τρία πλασματικά χρόνια. Αυτά θα είναι ο «μπούσουλας» και αναμένεται εξειδίκευσή τους.