Σώμα ειδικών διαμεσολαβητών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Με σχέδιο διατάξεων που φέρει ήδη την υπογραφή του Αντώνη Ρουπακιώτη και αναμένεται να αποσταλεί άμεσα στο συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία, στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ομάδων διαμεσολάβησης για την διεκπεραίωση των αιτήσεων του ν. 3869/2010, περί ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Με τη λειτουργία του θεσμού της διαμεσολάβησης – ο οποίος λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – επιτυγχάνεται η ταχεία εκδίκαση των σχετικών αιτήσεων, οι οποίες στην Ελλάδα βρίσκονται κατά δεκάδες χιλιάδες συσσωρευμένες στα ειρηνοδικεία. Στα μεγαλύτερα από αυτά, μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο, ο προσδιορισμός των αιτήσεων ρύθμισης χρεών, γίνεται σε χρόνο που υπερβαίνει και την τετραετία.
Σύμφωνα με τις διατάξεις, που εισάγονται, η διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση και απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του είναι υποχρεωτική και θα διενεργείται από διαμεσολαβητές δικηγόρους με ειδική κατάρτιση.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβεβαιώνει ότι το οικονομικό κόστος για τον προσφεύγοντα στη διαμεσολάβηση οφειλέτη θα είναι ελάχιστο, ενώ την όλη διαδικασία θα χαρακτηρίζει αμέσοτητα, απλότητα και ταχύτητα. Ο επιταγχανόμενος με αυτήν εξώδικος συμβιβασμός θα έχει την ισχύ δικαστικής απόφασης.
Το διάστημα κατά το οποίο διαρκεί η διαμεσολάβηση αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα κατά του οφειλέτη.
Στη διαμεσολάβηση θα υπαχθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες, όπως αναφέρει το υπουργείο, «διατηρείται τυχόν χορηγηθείσα από το δικαστήριο αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, όπως και η δικάσιμος που ο τελευταίος έχει λάβει».
Σε περίπτωση που η διαμεσολάβηση αποβεί ατελέσφορη, ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει στο ειρηνοδικείο, ενώ σε ότι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις η δικαστική διαδικασία, μετά την αποτυχία του συμβιβασμού, συνεχίζεται κανονικά.