Η oλλανδική εταιρεία Mars One ανακοίνωσε ότι οργανώνει μια αποστολή αποίκησης του Αρη. Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας ως το 2018 θα γίνονται αποστολές στον Αρη με τις οποίες θα προετοιμάζεται το έδαφος για μια «τελική» αποστολή το 2023. Οσοι θα συμμετάσχουν σε αυτήν θα αποτελέσουν τους πρώτους αποίκους του Κόκκινου Πλανήτη.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ήδη η εταιρεία (https://mars-one.com/en/) έχει δεχθεί, όπως υποστηρίζει, χιλιάδες αιτήσεις υποψηφίων αποίκων του Αρη παρ’ ότι έχει καταστεί σαφές ότι το ταξίδι θα είναι χωρίς επιστροφή. Οποιος μπει στο σκάφος το 2023 θα αποχαιρετήσει για πάντα τη Γη. Η εταιρεία αναφέρει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άτομα που πειθαρχούν, προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες καταστάσεις και περιβάλλοντα, είναι επινοητικά και διαθέτουν ομαδικό πνεύμα.
Ενας από τους λόγους για τους οποίους δεν θα είναι εφικτή η επιστροφή των ανθρώπων που θα ταξιδέψουν και θα παραμείνουν στον Αρη είναι ότι θα υποστούν μια σειρά από μεταβολές στον οργανισμό τους (π.χ. απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας, προσαρμογή στο βαρυτικό πεδίο του Αρη). Σύμφωνα με τα στελέχη της Mars One θα ήταν αδύνατον να επαναπροσαρμοστούν στις γήινες συνθήκες αν επέστρεφαν, οπότε η παραμονή τους για πάντα στον Κόκκινο Πλανήτη αποτελεί μονόδρομο.
Εκείνοι που τελικά θα επιλεχθούν θα λάβουν φυσικά εκπαίδευση τόσο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Οταν τελικά οι πρώτοι άποικοι φτάσουν στον Αρη θα μείνουν σε μια βάση που θα λειτουργεί με ηλιακούς συλλέκτες, θα πίνουν ανακυκλωμένο νερό και θα καλλιεργούν την τροφή τους.
Η Mars One έχει δώσει στη δημοσιότητα μια εικόνα της αποικίας που θέλει να φτιάξει στον Αρη
Η Mars One έχει δώσει στη δημοσιότητα μια εικόνα της αποικίας που θέλει να φτιάξει στον Αρη
Στο άκουσμα της είδησης πολλοί ειδικοί εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις επειδή, ως γνωστόν, το περιβάλλον του Αρη είναι ιδιαίτερα εχθρικό στην παρουσία της ζωής. Ο Αρης είναι μια απέραντη έρημος με πανύψηλα όρη και γιγάντια φαράγγια. Εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο όρος στο ηλιακό μας σύστημα, το Olympus Mons που έχει ύψος 27 χλμ.! Η μέση θερμοκρασία κινείται πέριξ των -50 βαθμών Κελσίου. Υπάρχουν εποχές που στον Ισημερινό επικρατούν θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στους πόλους η θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω από τους -150 βαθμούς Κελσίου. Δημιουργούνται συχνά πολύ ισχυρές ανεμοθύελλες αλλά και ανεμοστρόβιλοι.
Ο πιο επικίνδυνος εχθρός για τον άνθρωπο και τη ζωή γενικότερα όμως είναι η απουσία ατμόσφαιρας στον Αρη. Ο πλανήτης διέθετε ατμόσφαιρα αλλά προοδευτικά τα στρώματά της «διέρρευσαν» στο Διάστημα και έχει απομείνει μόνο ένα λεπτό στρώμα που αντιστοιχεί στο 10% της ατμόσφαιρας που κάποτε υπήρχε σε αυτόν. Ετσι, σε αντίθεση με τη Γη όπου τα στρώματα της ατμόσφαιρας προστατεύουν τον πλανήτη μας (και τη ζωή) από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία η επιφάνεια του Αρη βομβαρδίζεται μόνιμα από αυτήν.
HeliosPlus