Αμφιθέατρα κατόπιν ενοικίασης προσφέρουν πανεπιστήμια της χώρας σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα έσοδά τους, αλλά και να καλύψουν τις τυχόν φθορές που θα προκληθούν στη διάρκεια εκδηλώσεων που διοργανώνονται στις αίθουσες και στα κτίριά τους. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ήδη η Σύγκλητος έχει αποφασίσει ότι τα αμφιθέατρά του θα ενοικιάζονται προς 1.000 ευρώ. Αυτό βεβαίως θα ισχύει μόνο για τους εκτός πανεπιστημίου που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν τον χώρο για εκδηλώσεις (επιστημονικούς συλλόγους, κοινωνικούς φορείς κ.ά.). Για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως λέει ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γρηγόρης Τσάλτας, τα αμφιθέατρά του, όπως είναι φυσικό, διατίθενται δωρεάν.
Την ίδια πολιτική ακολουθεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως λέει ο πρύτανής του κ. Γιάννης Μυλόπουλος. Για τους πανεπιστημιακούς φορείς ζητούνται μόνο τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ για ενδιαφερόμενους εκτός του πανεπιστημίου το κόστος του μεγαλύτερου αμφιθέατρου του Ιδρύματος είναι 1.000 ευρώ και γύρω στα 300 με 350 ευρώ τα λειτουργικά του έξοδα. Προσφέρονται όμως προς ενοικίαση και μικρότερα αμφιθέατρα προς 200, 300 ή 400 ευρώ. Οπως είναι γνωστό, στο ίδιο Ιδρυμα η Φοιτητική Λέσχη προσφέρει υπηρεσίες κέτερινγκ σε συνέδρια και εκδηλώσεις, ενώ τα έσοδα των περισσοτέρων κυλικείων του πανεπιστημίου επιστρέφουν στο ταμείο του Ιδρύματος.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση, παρ’ ότι γίνονται πολλές εκδηλώσεις στα αμφιθέατρά του. Ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Θωμάς Σφηκόπουλος βέβαια τονίζει ότι δύο αμφιθέατρα στο κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας (στα Προπύλαια, επί της Πανεπιστημίου), τα αμφιθέατρα Δρακόπουλου και Αργυριάδη, δίνονται για επιστημονικές συναντήσεις και εκδηλώσεις σε μη μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ιδρύματος μόνο με την άδεια του πρύτανη, όμως το κόστος που πληρώνουν οι «ενοικιαστές» είναι μόνο εκείνο της καθαριότητας. Το ίδιο ισχύει για δύο ακόμη αμφιθέατρα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ένα στη Σχολή Θετικών Επιστημών και ένα στη Φιλοσοφική Σχολή (Aula).
Οσοι διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις γενικά φροντίζουν τους χώρους του πανεπιστημίου, λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Τσινισιζέλης, ωστόσο σχολιάζει ότι το θέμα της ενοικίασής τους αντί ενός συμβολικού ποσού δεν θα ήταν λάθος και κάποια στιγμή θα έπρεπε να συζητηθεί.
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο οποίος όμως προσθέτει ότι το Ιδρυμά του διαθέτει μόνο αίθουσες των 200 ατόμων, οπότε το θέμα δεν έχει ακόμα τεθεί, καθώς και το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.
Ετσι ή αλλιώς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας είναι υποχρεωμένα σύντομα να αρχίσουν να αναζητούν άλλους τρόπους χρηματοδότησης των λειτουργικών αναγκών τους. Αυτό μεταξύ άλλων είναι αρμοδιότητα και των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των Ιδρυμάτων, τα μέλη των οποίων έχουν αποστολή να τα στηρίξουν αναπτυξιακά και σε επίπεδο στρατηγικής.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ήδη έχει αποφασιστεί από τα μέλη του Συμβουλίου του η σύσταση Γραφείου Ανάπτυξης εντός του Ιδρύματος, που θα έχει επίσης αποστολή την εξασφάλιση χορηγιών προς το πανεπιστήμιο από άτομα και φορείς στην Ελλάδα. Η σύστασή του έγινε σε μια πρώτη προσπάθεια αναζήτησης λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Πρόκειται για ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες το οποίο θα έχει στόχο την προβολή του έργου του Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό τη συγκέντρωση χορηγιών από άτομα και φορείς εκτός Ελλάδας.
HeliosPlus