Η εισήγηση που είχε προταθεί εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τις τροπολογίες της για τα ζητήματα του ευρώ και των συνεργασιών, οι οποίες απορρίφθηκαν. Ετσι, με την λευκή ψήφο της μειοψηφίας… η ζωή συνεχίζεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, εν αναμονή των εξελίξεων στο σίριαλ κυβέρνησης – τρόικας και σε ένα θολό ευρωπαϊκό τοπίο και εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Παρά το παρασκήνιο που είχε προηγηθεί, η μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Αριστερής Πλατφόρμας για μία ακόμη φορά αποτράπηκε – οι διαφορές μεταξύ τους όμως εξακολουθούν να υπάρχουν και να καταγράφονται.
Υπό την έννοια αυτή, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται πως θα εξακολουθήσει να διαδραματίζεται ένα ιδιότυπο πολιτικό «κρυφτούλι», με την ηγεσία υπό τον κ. Τσίπρα να επιχειρεί ανοίγματα προς την κεντροαριστερά και να εμμένει στην λογική της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας χωρίς μνημόνια και την αριστερή πλατφόρμα να εκφράζει ενστάσεις και στα δύο πεδία.
Ως προς τις μεν συνεργασίες ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα θα είναι η δημιουργία ενός αντιμνημονιακού μετώπου για την διαπραγμάτευση της επόμενης ημέρας και εφόσον κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα. Για την δε Αριστερή πλατφόρμα, προτεραιότητα είναι και θα παραμείνει η αναζήτηση συνεργασιών με το ΚΚΕ ή προερχόμενες από αυτό δυνάμεις και η προετοιμασία για παν ενδεχόμενο, και κυρίως για μία έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Παρά ταύτα, χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και στις νέες τροπολογίες επί του κειμένου της πολιτικής απόφασης της ΚΕ του Σαββατοκύριακου δεν διατυπωνεται ρητώς πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά προκύπτει εμμέσως από τα συμφραζόμενα.
Αυτό ήταν το σκηνικό που επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά στην συνεδρίαση της ΚΕ, η οποία ήταν λιγότερο δραματική του αναμενόμενου. Ο μεν κ. Τσίπρας παρέμεινε πιστός στις θέσεις του: σωτηρία της χώρας εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, ανατροπή του μνημονίου, συμμαχίες με δυνάμεις από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, από την σοσιαλδημοκρατία έως και το ΚΚΕ – προς το οποίο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα χλιαρό άνοιγμα στην ομιλία του το Σάββατο το μεσημέρι.
Από την άλλη πλευρά, στις θέσεις τους παρέμειναν αμετακίνητες και οι δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Με τροπολογίες που κατέθεσαν επί του κειμένου της πολιτικής απόφασης της ΚΕ, ζήτησαν πιο καθαρές και επιθετικές θέσεις για το ευρώ, προετοιμασία με πολιτικό σχέδιο για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, συμμαχίες μόνο με αριστερές δυνάμεις (ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτική αριστερά), ενώ σε ό,τι αφορά το χρόνο του συνεδρίου τάχθηκαν κυρίως στις παρεμβάσεις από του βήματος υπέρ της διεξαγωγής του προς το τέλος του έτους.