Εντός στόχου με πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο πεδίο της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο αποτελούν τα έσοδα όπου καταγράφεται υστέρηση 351 εκατ. προ επιστροφών φόρων το πρώτο τρίμηνου του έτους έναντι του στόχου.
«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2013 δείχνουν ότι η Ελλάδα, με σκληρή δουλειά αλλά και υψηλό κοινωνικό κόστος, συνεχίζει την αναμφίβολα επώδυνη, αλλά αναγκαία, πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας.
Η χώρα, στο δημοσιονομικό πεδίο, κερδίζει μικρές ή μεγαλύτερες “μάχες”.
Βεβαίως, όπως έχουμε επαναληπτικά επισημάνει αυτό είναι αναγκαίο, αλλά όχι από μόνο του ικανό για να κερδίσει και τον “πόλεμο”.
Οι Έλληνες έχουμε διαχρονικά αποδείξει ότι δεν κάνουμε πίσω» δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών:
1. Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό και διαμορφώθηκε στα 508 εκατ.ευρώ. Ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 2,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το πλεόνασμα είναι διευρυμένο έναντι τόσο του Ιανουαρίου όσο και του διμήνου Ιανουάριος-Φεβρουάριος του 2013 (415 εκατ. ευρώ και 487 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν ελλειμματικό, ύψους 334 εκατ. ευρώ.
2. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε και διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,4 δισ. ευρώ. Ο στόχος ήταν για 4,2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 7,3 δισ. ευρώ.
3. Τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2012, όπως προέβλεπε άλλωστε και ο Προϋπολογισμός, διατηρούνται και υπερβαίνουν το επίπεδο των στόχων που έχουν τεθεί (κατά 9% και 2% αντίστοιχα). Βέβαια, τα καθαρά έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 9% έναντι της περυσινής χρονιάς και κατά 3% έναντι του στόχου. Συνεπώς, επιβεβαιώνεται στο σκέλος των εσόδων, και ιδιαίτερα σε αυτό των έμμεσων φόρων, ότι απαιτείται διαρκής προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας.
4. Οι επιστροφές φόρων κατά τον μήνα Μάρτιο ανήλθαν στα 117 εκατ. ευρώ (από 43 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και 53 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους). Δηλαδή, κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, διαμορφώθηκαν στα 213 εκατ. ευρώ, μαζί δε με τις επιστροφές παρελθόντων ετών στα 783 εκατ. ευρώ.
5. Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Διαμορφώθηκαν στα 11,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 11% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και 9% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το 1ο τρίμηνο. Ειδικά το μήνα Μάρτιο οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ, 12% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Η επίδοση αυτή οφείλεται και στο ότι οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ομαλοποιηθεί για το οικονομικό έτος 2013, δεδομένου ότι διατέθηκαν στο τέλος του 2012 επιπλέον κονδύλια 480 εκατ. ευρώ λόγω της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης που ακολουθήθηκε κατά το 2ο εξάμηνο του 2012. Το γεγονός αυτό επιδρά θετικά στο 2013.
6. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν στα περυσινά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα 479 εκατ. ευρώ έναντι 488 εκατ. ευρώτο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.
7. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι ενισχυμένα λόγω αυξημένων ισροών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αιτήσεις πληρωμών που υποβλήθηκαν στο τέλος του 2012.
Σημαντική αύξηση σημείωσε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στο α΄ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της υποχώρησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Αύξηση του ελλείμματος
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2.760 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.318 εκατ. ευρώ το 2012.
Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 10.250 εκατ. ευρώ, από 11.413 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 13.889 εκατ. ευρώ από 13.575 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012.