Πούτιν προς υπαλλήλους: «Επαναπατρίστε τα λεφτά, αλλιώς… απολύεστε!»

Προθεσμία τριών μηνών για τη δήλωση και τον επαναπατρισμό των καταθέσεων που διατηρούν σε λογαριασμούς του εξωτερικού έχουν οι ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε την Τρίτη, ο ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούνται με απόλυση.

Προθεσμία τριών μηνών για τη δήλωση και τον επαναπατρισμό των καταθέσεων που διατηρούν σε λογαριασμούς του εξωτερικού έχουν οι ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε την Τρίτη, ο ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούνται με απόλυση.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, χιλιάδες ρώσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προθεσμία έως την 1η Ιουλίου προκειμένου να δηλώσουν εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ακολούθως θα υποβληθούν σε αυστηρούς ελέγχους. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της ρωσικής προεδρίας, κ. Σεργκέι Ιβανόφ, «κανείς δεν θα τεθεί υπεράνω του νόμου», ενώ όποιος βρεθεί να κατέχει αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία θα αποπέμπεται αυτομάτως.

Στόχος η επιστροφή ρωσικών κεφαλαίων από το εξωτερικό

Το εν λόγω διάταγμα αποτελεί, σύμφωνα με τους Financial Times, το πιο πρόσφατο μιας σειράς μέτρων που έχουν ως στόχο τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που βρίσκονται σε εξωχώριες εταιρίες και τράπεζες του εξωτερικού. Ο συγκεκριμένος στόχος εξάλλου είχε τονιστεί κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας του κ. Πούτιν στο ρωσικό κοινοβούλιο, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τότε, το ζήτημα του επαναπατρισμού των ρωσικών κεφαλαίων, είχε καταλάβει κεντρική θέση στην ομιλία του ρώσου προέδρου, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η ευθύνη για τη χώρα δεν χτίζεται μέσα από σλόγκαν και ομιλίες, αλλά όταν ο λαός βλέπει ότι υπάρχει κυβερνητική διαφάνεια». Η κυβερνητική «ελίτ» της χώρας είχε σπεύσει να καταχειροκροτήσει τη συγκεκριμένη φράση, για να λάβει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, την προτροπή να «κάνει ησυχία, γιατί μπορεί να μην αρέσουν σε όλους αυτά που θα ακούσουν».

Η δύσκολη εφαρμογή

Οι προεδρικές κορώνες του κ. Πούτιν ωστόσο αποδείχθηκαν δύσκολες στην εφαρμογή τους, αφού, ήδη δύο νομοθετικές πράξεις έχουν κολλήσει στη ρωσική Δούμα- την Κάτω Βουλή. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι βουλευτές, με βάση τις εξαγγελίες του ρώσου προέδρου, κατέθεσαν σχέδιο νόμου, το οποίο ωστόσο δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα, ο κ. Πούτιν να καταθέσει αναθεωρημένη έκδοσή του τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η τελευταία έκδοση συζητήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, στην πρώτη από τις τρεις κατά σειρά συζητήσεις που προβλέπει ο νόμος, αλλά έκτοτε δεν προχώρησε πιο πέρα.

Το προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με αναλυτές, καθιστά σαφή την αποφασιστικότητα του ρώσου προέδρου όσον αφορά το ζήτημα των καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού. Οπως αναφέρει ο κ. Κίριλ Καμπάνοφ, επικεφαλής της ρωσικής Εθνικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς, «ο νόμος (για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό) θα προχωρήσει, όχι όμως μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο. Το διάταγμα αποτελεί μήνυμα για την αποφασιστικότητα του προέδρου προς την κυβερνώσα κρατική ελίτ».

Τα «παραθυράκια»

Το διάταγμα του κ. Πούτιν ωστόσο φαίνεται ότι εμπεριέχει και «παραθυράκια» τα οποία μπορούν να εκμεταλλευθούν οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι της Ρωσίας. Οπως αποκάλυψε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ο κ. Γεβγκένι Σκολόφ, ανώτατος αξιωματούχος της ρωσικής προεδρίας, δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση των εσόδων από εταιρίες οι οποίες ανήκουν σε μέλος της οικογένειας δημοσίου υπαλλήλου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.