Θέσεις εν όψει συνεδρίου και ευρύτερων εξελίξεων στο εσωτερικό πολιτικό και το ευρωπαϊκό οικονομικό σκηνικό, σπεύδει να καταλάβει και να κατοχυρώσει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το περιβάλλον και έπειτα από τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, για την περίπτωση της οποίας οι τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν, ακόμη και σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βιαστικές, ο κ. Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να παραχωρήσει μία ακόμη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, προκειμένου να περιγράψει εκ νέου τις θέσεις του κόμματός του, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.
«Παράθυρο» και για άλλα σχέδια
Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης συνεχίστηκε η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και έγινε μία ευρεία συζήτηση για τις εξελίξεις – χωρίς νέα τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα αποχώρησε πριν τη λήξη της συνεδρίασης.
Ενα από τα θέματα που κυριάρχησαν, με γνωστές τις θέσεις της πλειοψηφίας και της Αριστερής Πλατφόρμας, είναι το πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε ένα ενδεχόμενο «κινεζοποίησης» του ευρωπαϊκού Νότου.
Σε αυτό το ερώτημα, οι δύο πλευρές στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξαν τις γνωστές τους θέσεις. Ωστόσο, η πλευρά Τσίπρα, εμμένοντας στην στρατηγική επιλογή της λύσης εντός ευρώ και της αλλαγής των ευρωπαϊκών συσχετισμών, έδειξε να αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο για την επεξεργασία σχεδίων σε περίπτωση δραματικών εξελίξεων (πχ. διάλυσης της ευρωζώνης, ή άσκησης ασφγγυκτικών πιέσεων προς την Ελλάδα κλπ.).
Συνεχείς διεργασίες
Από τις τοποθετήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα της Αριστερής Πλατφόρμας καθίσταται σαφές, ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο την διατύπωση ενός εναλλακτικού σχεδίου «δια παν ενδεχόμενο» ακόμη και κάτι τέτοιο συνδέεται με έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή διάλυση της νομισματικής ένωσης.
Την ίδια στιγμή, είναι πλέον σαφές, ότι μία μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε έναν βαθμό στις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ (και δευτερευόντως του ΠαΣοΚ) και κυρίως στα όσα πιθανώς να διαδραματιστούν στο ΚΚΕ, με αφορμή την μαινόμενη διαμάχη με αφορμή το θέμα των συνεργασιών του Περισσού, όπως προκύπτει από την κριτική που ασκείται στην ηγεσία του κόμματος στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.
Χαρακτηριστικές για όλα τα παραπάνω ήταν οι τοποθετήσεις του κ. Δ. Στρατούλη σε συνέντευξη που έδωσε στον real fm την Τρίτη. Εκεί μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «εύλογο το ερώτημα» σχετικά με την ασάφεια των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ευρώ αλλά σημείωσε πως «η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, εάν συμμετέχει σε μια κυβέρνηση των συνεργαζόμενων δυνάμεων της Αριστεράς, μιας αριστερής δηλαδή, αντιμνημονιακής, προοδευτικής κυβέρνησης, δεν είναι να βγάλει τη χώρα από το ευρώ».
Συμπλήρωσε ωστόσο, σε μία σαφή ένδειξη των προθέσεων της Αριστερής Πλατφόρμας εν όψει Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα και συνεδρίου: «Από εκεί και πέρα, όμως, είχε διευκρινιστεί ότι, εφόσον η αριστερή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να προωθήσει το εναλλακτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμά της με την κατάργηση των μνημονίων και τη διαγραφή του δημοσίου χρέους, αντιμετωπίσει —πράγμα που είναι πολύ πιθανόν και σχεδόν σίγουρο— πιέσεις και εκβιασμούς από το ελληνικό και ευρωπαϊκό, οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, θα δώσει προτεραιότητα στην προώθηση του αντιμνημονιακού, αναπτυξιακού και φιλολαϊκού της προγράμματος και δεν θα υποκύψει σε κανέναν, μα κανέναν εκβιασμό».
Υπό αυτές τις συνθήκες και προϋποθέσεις, ο κ. Στρατούλης τόνισε, με αφορμή και την ατυχή εξέλιξη στην Κύπρο: «όταν λες «όχι» – ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» στα μνημόνια και σε αυτές τις πολιτικές της καταστροφής, – αυτό το «όχι» πρέπει, όπως αποδείχθηκε και από τα γεγονότα στην Κύπρο, να το οικοδομείς και να το ενισχύεις αμυντικά και με την εναλλακτική σου πρόταση. Μια πρόταση εναλλακτική, ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα, με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα και την επιβίωση του λαού σου καθώς και τη σωτηρία της χώρας σου. Και αυτό το εναλλακτικό σχέδιο πρέπει να το έχεις, όχι για να φύγεις οπωσδήποτε από το ευρώ, αλλά για να είσαι έτοιμος ως κυβέρνηση, είτε σε περίπτωση που η ευρωζώνη διαλυθεί —γιατί υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο—, είτε σε περίπτωση που σε αναγκάσουν να κάνεις οποιαδήποτε επιλογή να έχεις τη στήριξη του λαού, είτε για να έχεις σε κάθε περίπτωση ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί».
Κατόπιν αυτών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι ο «σφαγέας» που χρησιμοποιεί την ευρωζώνη και το ευρώ ως όχημα κυριαρχίας της και ότι όταν κάποιος διαπραγματεύεται υπό αυτούς τους όρους «πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα. Αλλιώς, είναι σαν να συζητάς με τον σφαγέα σου με τι μαχαίρι θα σε σφάξει. Ή αν μιλάς με τον ανθρωποφάγο, αν θα σε φάει βραστό ή ψητό. Επομένως, πρέπει να οικοδομείς το «όχι» σου με εναλλακτική πρόταση».
Τόνισε δε πως «η αποτυχία του κυπριακού «όχι» οφείλεται, αφενός, στο ότι δεν πίστεψε σε αυτό η κυβέρνηση του κ.Αναστασιάδη (η κυβέρνηση του «ναι», καθώς είχε ψηφίσει «ναι» στο Eurogroup όσον αφορά αυτά τα μέτρα) και αφετέρου, στο ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν φρόντισε να οχυρώσει το «όχι» του κυπριακού λαού με ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που η Γερμανία και η ευρωζώνη δεν αποδέχονταν αυτό το «όχι»».
Αποστάσεις από την συνεργασία με τον Καμμένο
Παράλληλα ο κ. Στρατούλης πήρε σαφείς αποστάσεις από την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες (για την οποία, σημειωτέον, συνεργάτες του κ. Τσίπρα έχουν δηλώσει πως φτάνει έως και μετά τις εκλογές), καθώς τόνισε: «να διευκρινίσω ότι η όποια συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δεν συνιστά μια γενικευμένη πολιτική συμμαχία, η οποία αποβλέπει σε μια κοινή κυβέρνηση. Και, από ό,τι ακούσατε, τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και ο κ.Καμμένος δεν εξήγγειλαν κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο προέκυψε από τη συνάντησή τους ήταν συνεργασία για συγκεκριμένα ζητήματα, δηλαδή για τις εξελίξεις στην Κύπρο…».
Επιπλέον, μίλησε σαφώς για τις προοπτικές που διαβλέπει, τουλάχιστον μία μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε μία καινούργια δύναμη που έχει προκύψει από «τα σπλάχνα της ΔΗΜΑΡ» και η οποία θα πραγματοποιήσει και συνδιάσκεψη με τους δύο βουλευτές που διαγράφηκαν και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ.
«Γόνιμος και εποικοδομητικός» διάλογος στο ΚΚΕ
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε όμως στα όσα διαδραματίζονται στον χώρο του ΚΚΕ, όπου, όπως υπογράμμισε, «εν όψει του συνεδρίου του διεξάγεται ένας πολύ γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος αυτήν τη στιγμή για το αν μπορεί να πηγαίνει μόνο του ή πρέπει να βρει και συμμαχίες μέσα στην Αριστερά».
Με βάση αυτά, κατά τον κ. Στρατούλη, «εάν αύριο ο ελληνικός λαός θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, στα πλαίσια μια αριστερής κυβέρνησης, είναι σίγουρο ότι θα διασφαλίσει και εκείνες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, τις προοδευτικές και τις αριστερές, που θα συμμαχήσουν μαζί του για αυτήν την κυβέρνηση».