Μπορεί η CIA να εκτελεί Αμερικανούς;

Αλλαγές στον ρόλο, στη στρατηγική και στους στόχους κυοφορούνται στην Ουάσιγκτον για τη CIA, με τον Λευκό Οίκο να μην έχει ακόμη αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα έχουν αυτές οι αλλαγές και το Κογκρέσο να γίνεται ακόμη μία φορά στίβος κομματικών αντιπαραθέσεων.

Αλλαγές στον ρόλο, στη στρατηγική και στους στόχους κυοφορούνται στην Ουάσιγκτον για τη CIA, με τον Λευκό Οίκο να μην έχει ακόμη αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα έχουν αυτές οι αλλαγές και το Κογκρέσο να γίνεται ακόμη μία φορά στίβος κομματικών αντιπαραθέσεων. Αφορμή έδωσε η αιφνιδιαστική αποκάλυψη για «ενέργειες της CIA που δεν καλύπτονται από τον νόμο», κατά την «Washington Post», και η δήλωση ομάδας Δημοκρατικών βουλευτών υπό τον Ανγκους Κινγκ ότι «δεν υπάρχει διαφάνεια» στις ενέργειες και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της CIA.
Ολα ξεκίνησαν όταν την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής Μάικ Ρότζερς έφερε στη δημοσιότητα το γεγονός ότι «τουλάχιστον» τέσσερις αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στη «λίστα στόχων» της μονάδας των αεροσκαφών-ρομπότ, των ντρονς (drones), για άμεση εκτέλεση. Πρόσθεσε ότι ο ένας έχει ήδη εκτελεστεί από «επίθεση ντρονς» – και μαζί μ’ αυτόν άλλοι τρεις που έτυχε να βρίσκονται κοντά του, στο Αφγανιστάν – και ότι η CIA, η οποία ελέγχει τα ντρονς, «κρατάει τους υπόλοιπους υπό στενή παρακολούθηση». Με ποιο δικαίωμα έγινε η εκτέλεση;
Ο νόμος απαγορεύει «εκτέλεση» αμερικανού πολίτη δίχως προηγούμενη δικαστική απόφαση και προβλέπει «αποτελεσματική τιμωρία» και για εκείνους που έδωσαν τη διαταγή και για εκείνους που την εκτέλεσαν. Ο Λευκός Οίκος αρνείται να αποκαλύψει αν σχετική διαταγή έχει εκδοθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η CIA καλύπτεται με τη δικαιολογία της «μυστικότητας των ενεργειών» της και μόνο το Κογκρέσο προσανατολίζεται να ερευνήσει το ζήτημα σε βάθος ύστερα από δήλωση του διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν ότι ο αριθμός των πολιτών-στόχων «μεταβάλλεται» και ίσως φθάσει τις «δύο-τρεις δεκάδες». Οι «στόχοι» των ντρονς είναι πρώτης και δεύτερης γενιάς αμερικανοί μουσουλμάνοι – οι περισσότεροι παιδιά παλιών μεταναστών από χώρες της Ασίας – οι οποίοι είτε πολεμούν με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την Υεμένη είτε συμβαίνει να είναι «εθνικά, θρησκευτικά και ιδεολογικά» οπαδοί «ακραίων ισλαμικών φορέων», δήλωσε ανώνυμη πηγή στην Ουάσιγκτον.
Το ζήτημα έλαβε νέες διαστάσεις όταν, την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι ομάδα προσωπικοτήτων, η οποία με προεδρική εντολή εξέτασε τα «προβλήματα Πληροφοριών», διεπίστωσε ότι τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια «ο ρόλος της CIA, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και άλλων σχετικών Υπηρεσιών έχει παραμορφωθεί», ότι «τα μέλη και τα στελέχη (σ.σ.: των Υπηρεσιών) έχουν μεταβληθεί κατά κάποιον τρόπο σε βοηθητική στρατιωτική μονάδα επιχειρήσεων» και ότι «παραμελείται» το κατ’ εξοχήν έργο τους – η κατασκοπεία. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει στο γραφείο του «απόρρητη» έκθεση η οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η CIA έχει παραμελήσει την παρακολούθηση της Κίνας και τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική επειδή έχει στρέψει όλη τη δραστηριότητά της και την προσοχή της στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Η έκθεση παραθέτει αρκετά «εύτρωτα σημεία της κατασκοπείας» τα οποία οφείλονται στη «μεταφορά γραφείων, σταθμών και πρακτόρων σε πολεμικές ζώνες». Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στην ένταση των επιχειρήσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μεταφέρθηκαν πράκτορες από το γραφείο για το Ιράν στις μονάδες που πολεμούσαν την Αλ Κάιντα.
Αμφιταλαντεύεται ο Λευκός Οίκος
Οι μυστικές υπηρεσίες αναζητούν νέο ρόλο

Αποτέλεσμα πολύμηνης μελέτης 14μελούς ομάδας προσωπικοτήτων, επικεφαλής της οποίας ήταν ο τότε γερουσιαστής και σήμερα υπουργός Αμυνας Τσακ Χέγκελ, η έκθεση καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα «να ρυθμίσει ανάλογα με τις εξελίξεις των τελευταίων ετών» τους στόχους των Υπηρεσιών Πληροφοριών, επειδή η πατροπαράδοτη κατασκοπεία «υποφέρει όσο η CIA καταβάλλει όλο και περισσότερη προσπάθεια στον χώρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων», όπως δήλωσε ο Λι Χάμιλτον, μέλος της ομάδας. Και πρόσθεσε: «Το προσωπικό της CIA κατακερματίστηκε, έγιναν μεταβολές στους βασικούς ρόλους (…) είναι τώρα ώρα να δώσουμε νέα κατεύθυνση (σ.σ.: στη CIA) από τον πολεμικό χώρο στον οποίο έχει εμπλακεί να επανέλθει στην παλιά πατροπαράδοτη λειτουργία –τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών». Ενα άλλο μέλος της ομάδας δήλωσε ότι τα συμπεράσματα από τη μελέτη του προβλήματος «πρέπει να οδηγήσουν και σε αλλαγή των μέσων που παίρνουν μέρος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Στο ίδιο πνεύμα ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν παραδέχθηκε ότι εμπλοκή της CIA σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αποτελεί «παραβίαση του βασικού ρόλου της», δηλαδή της κατασκοπείας, και διαβεβαίωσε το Κογκρέσο ότι θα προβεί σε νέα αξιολόγηση στόχων, προσωπικού και ρόλου. Ωστόσο δεν πρόκειται «να αποχωριστεί» τα ντρονς, όπως δήλωσε, κατέστησε σαφές ότι η CIA θα συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί «ως έναν βαθμό» και το δικαιολόγησε υπενθυμίζοντας ότι η CIA έχει «μακρά παραστρατιωτική ιστορία».
Η αναφορά στην Κίνα και στο Ιράν προκάλεσε κομματική αντιπαράθεση. Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ζητούν «εξηγήσεις και διαφάνεια», ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ απάντησε ότι παρά το πλήθος των προκλήσεων «οι Υπηρεσίες κατασκοπείας συνεχίζουν να συγκεντρώνουν και να αναλύουν με επιτυχία πληροφορίες» για την Κίνα και ο Μπρέναν δικαιολόγησε την κατάσταση τονίζοντας ότι σήμερα το Αφγανιστάν είναι σημαντικότερο απ’ ό,τι η Κίνα για τις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος αμφιταλαντεύεται, τονίζουν έγκυρες πηγές. Αναγνωρίζει ότι «πρέπει να γίνουν αλλαγές», ίσως «τόσο δραματικές όσο εκείνες που έγιναν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», αλλά πού θα ανήκουν τα εξοπλισμένα ντρονς; Στη δικαιοδοσία του Πενταγώνου ή στη CIA με συγκεκριμένο ρόλο και κανόνες λειτουργίας; Ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να απαντήσει σύντομα. «Δεχόμαστε ισχυρή λαϊκή πίεση» για τις σχέσεις CIA – ντρονς, παραδέχθηκε προεδρικός σύμβουλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.