Στην ανάγκη να υπάρξουν ανταλλάγματα και από την ελληνική πλευρά για να προωθηθεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη αναφέρθηκε εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν, σε εφ’όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του. Ο Ερντογάν αποκάλυψε μάλιστα ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει την καγκελάριο Μέρκελ σαν μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως εξήγησε ο τούρκος πρωθυπουργός η επαναλειτουργία (ένα πάγιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου) δεν είναι δύσκολη υπόθεση.
Συνέδεσε πάντως το ζήτημα με το αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να επιλέγει μουφτή, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης. Παράλληλα, συνέδεσε το θέμα και με τον τρόπο εκλογής Πατριαρχών.
Ο Ερντογάν ανάφερε ότι έθεσε το ζήτημα και στην καγκελάριο Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, αν και η καγκελάριος απάντησε ότι δεν το γνωρίζει.
«Για αυτό της ζήτησα να προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση. Της είπα ότι, αν το λύσει αυτό, θα είμαι έτοιμος να λύσω το θέμα της Σχολής στη Χάλκη», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε δε ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι και η λειτουργία δύο τεμένων στην Αθήνα.
Οταν ρωτήθηκε για τον αφοπλισμό των ανταρτών του ΡΚΚ στο εξωτερικό, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η Αγκυρα συζητά το θέμα με το εξωτερικό και πρόσθεσε ότι : «Εμείς συζητάμε και με την Ελλάδα και της λέμε κοιτάξτε, υπάρχουν στη χώρα σας στρατόπεδα. Πραγματοποιούμε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Δεν το κάνουμε με κάθε χώρα. Είμαστε γείτονες.
» Εάν παρά τις διπλωματικές αυτές σχέσεις, εξακολουθούν να βρίσκονται τρομοκράτες, που χτυπούν ή που θα χτυπήσουν τη χώρα μας, εάν αυτοί εκπαιδεύονται στα δικά σας στρατόπεδα, τότε δεν έχει νόημα η συμφωνία που κάναμε. Μας είπαν ότι θα κλείσει το στρατόπεδο. Πράγματι στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι έκλεισαν το στρατόπεδο. Και στη συνέχεια συνέλαβαν 14 τρομοκράτες.
» Και όμως παρά τη σύλληψη, τα δικαστήρια τους άφησαν ελεύθερους. Εμείς αρχίσαμε φυσικά να πιέζουμε και τους είπαμε άλλα μας είπατε και άλλα έγιναν. Μας απάντησαν λέγοντας ότι το φροντίζουν και ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Κι εμείς περιμένουμε».
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τις αιτιάσεις για την εκπαίδευση τρομοκρατών στην Ελλάδα, κάνει λόγο «για εμμονή σε ανυπόστατη φημολογία» εκ μέρους του τούρκου πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός στη συνομιλία που είχε με τον κύριο Ερντογάν για το θέμα αυτό», προσθέτει.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι «όσο και αν δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων» όπως και ότι «τα της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη ρυθμίζονται από την ίδια την Εκκλησία επί τη βάσει Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών».
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, το υπουργείο αναφέρει ότι «είναι δρομολογημένη».