Πέντε στους έξι ληστές «χτυπούν» μονοκατοικίες

Το 83% των ληστρικών επιθέσεων σε σπίτια γίνονται σε μονοκατοικίες. Από τις υπόλοιπες επιθέσεις ποσοστό 22% γίνεται σε ισόγεια διαμερίσματα και 14,5% στον πρώτο όροφο

Το 83% των ληστρικών επιθέσεων σε σπίτια γίνονται σε μονοκατοικίες. Από τις υπόλοιπες επιθέσεις ποσοστό 22% γίνεται σε ισόγεια διαμερίσματα και 14,5% στον πρώτο όροφο.
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα ειδικής μελέτης της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με το φαινόμενο των «επιδρομών» σε κατοικίες από κακοποιούς που παίρνει μορφή μάστιγας. Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΛ.ΑΣ οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις σημειώνονται ανάμεσα στις δύο και στις πέντε τα ξημερώματα προκειμένου οι κακοποιοί να έχουν το στοιχείο του «αιφνιδιασμού». Επιπλέον διαπιστώνεται ότι μεγαλώνει εντυπωσιακά η συμμετοχή των Ελλήνων σε αυτού του είδους την εγκληματική δραστηριότητα.
Η μελέτη της ΕΛ.ΑΣ για τις ληστείες στα σπίτια συντάχθηκε προ μερικών εβδομάδων προκειμένου να αναλυθεί ένα εγκληματικό φαινόμενο που έχει θορυβήσει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ η οποία βλέπει ότι «το έγκλημα φεύγει από τις τράπεζες, τα καταστήματα και τους δημόσιους χώρους και …μπαίνει στα σπίτια μας».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, το 2012 καταγράφηκαν σε όλη την χώρα 1191 ληστρικές επιθέσεις σε σπίτια (σσ από αυτές 794 στην Αττική) έναντι 912 το 2011 και 432 το 2010. Ακόμη το 2012 σημειώθηκαν 28.193 διαρρήξεις σε σπίτια, έναντι 27.591 το 2011 και 24.603 το 2010.
Σύμφωνα με την ταξινόμηση που επιχείρησαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ «κύριος στόχος των κακοποιών είναι οι μονοκατοικίες, τις οποίες ληστές και διαρρήκτες θεωρούν ιδιαίτερα ευάλωτες. Εχουν εύκολο τρόπο προσέγγισης και πρόσβασης στο εσωτερικό της κατοικίας. Χωρίς να έχουν κίνδυνο εγκλωβισμού μέσα στις πολυκατοικίες. Το ποσοστό 83% ληστρικών επιθέσεων σε μονοκατοικίες δείχνει ταυτόχρονα την προτίμηση των κακοποιών στις εξοχικές κατοικίες που είναι κυρίως σε αγροτικές κι απομονωμένες περιοχές».
Όπως προκύπτει από την ίδια μελέτη της ΕΛ.ΑΣ στις ληστρικές επιθέσεις σε πολυκατοικίες –που αφορούν το 17% του συνόλου επιθέσεων σε κατοικίες – το «ύψος» των διαμερισμάτων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο. Τα ισόγεια διαμερίσματα συγκεντρώνουν σχεδόν το 22% της προτίμησης των κακοποιών, ο πρώτος όροφος το 14,5% και ο κάθε όροφος ποσοστό 8 έως 9%. Κι αυτό βεβαίως διότι το ισόγειο και ο πρώτος όροφος διευκολύνει την αναρρίχηση των κακοποιών αλλά και τη διαφυγή τους. Σχετικά πιο ευάλωτος θεωρείται και ο τελευταίος όροφος αφού υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης των ληστών ή των διαρρηκτών από την ταράτσα.
Οι ληστείες στις κατοικίες εξιχνιάζονται σε ποσοστό περίπου 32%. Το 2012 συνελήφθησαν συνολικά 467 δράστες από τους οποίους ποσοστό 57% ήσαν αλλοδαποί και 43% Ελληνες. Ωστόσο η διαφοροποίηση ου παρατηρείται είναι σημαντική αφού το 2011 είχαν συλληφθεί 408 δράστες από τους οποίους ποσοστό 65% ήσαν αλλοδαποί και μόνο 35% Ελληνες. Επιπλέον στις διαρρήξεις σε κατοικίες, το 2012, οι Ελληνες δράστες αποτελούν ποσοστό 60% ενώ το 2011 το ποσοστό συμμετοχής τους στο ίδιο αδίκημα ήταν της τάξης του 58%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.