Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία καθώς το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η πίεση της τρόικας να απορροφηθεί ο όμιλος της Λαϊκής από την τράπεζα Κύπρου για να καλυφθούν παραλληλα δάνεια 59 δισ. ευρώ τα οποία έχει λάβει η Λαϊκή από το πρόγραμμα ELA της ΕΚΤ. Αυτό τι σημαίνει;
Επιβαρύνεται περαιτέρω η τράπεζα Κύπρου με συνέπεια να αυξήσει το κούρεμα σε ποσοστά που μπορούν να υπερβούν ακόμη και το 30% για τις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκρπόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο κυρία Ντέλια Δελκουλέσκου ήταν αντίθετη στο διαχωρισμό της τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών. Παράλληλα το ΔΝΤ θέτει χρονοδιάγραμμα και για συνολική μείωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο με στόχο το 2015 να πέσει κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Την Κυριακή αναμένεται η υπογραφή των συμβολαίων
Εντός της ημέρας θα υπογραφούν τα συμβόλαια για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών Τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς.
Για τον σκοπό αυτό έχει μεταβεί αντιπροσωπεία της Πειραιώς στην Μεγαλόνησο.
Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στην αγορά, στο πακέτο της συμφωνίας θα ενταχθεί και η Ελληνική Τράπεζα, δηλαδή η Πειραιώς θα εξαγοράσει και τα υποστήματα της Ελληνικής στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η Καθημερινή Κύπρου, η κυπριακή κυβέρνηση έχει «παγώσει» τη διαδικασία λίγο πριν τις υπογραφές, σε μία κίνηση που έχει ως στόχο να πιέσει για ευνοϊκότερους όρους στο πακέτο διάσωσης και κυρίως να μην κόψει τη διασύνδεση του τραπεζικού της συστήματος με άλλη χώρα, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι κυπριακές τράπεζες θα είναι τοπικές τράπεζες, χωρίς καμία ιδιαίτερη συστημική σημασία.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, παρατηρούνται καθυστερήσεις στις συζητήσεις που οφείλονται στο «αγκάθι» της λογιστικής αποτίμησης της ρευστότητας που είχε πάρει η Λαϊκή από την ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα, εκφράζεται αισιοδοξία ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει σύντομα.
Μετά την εξαγορά δημιουργείται ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στην ελληνική αγορά με ενεργητικό της τάξης των 100 δισ. ευρώ και 22.000 εργαζομένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες που απορροφά η ΤράπεζαΠειραιώςαφορούν καταθέσεις 16 δισ. ευρώ και δάνεια μετά από προβλέψεις 16 δισ. ευρώ επίσης.
Η έκθεση των δύο κυπριακών τραπεζών στην εγχώρια αγορά μέσω δανείων ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ, ωστόσο οι μέτοχοί τους έχουν ήδη προχωρήσει στην διενέργεια προβλέψεων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, το κόστος ανακεφαλαιοποίησης Κύπρου και Λαϊκής έχει υπολογιστεί στα 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και κατά 500 εκατ. ευρώ από την Κύπρο.