Αυστηρό τελεσίγραφο στην κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί τους όρους του πακέτου διάσωσης που θέτει η τρόικα, απευθύνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, αφήνοντας, μάλιστα, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή, στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας.
«Εδώ και τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα» εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχθεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, είπε.{{{ moto }}}
«Μόνον όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους», πρόσθεσε.
«Δεν προτείναμε εμπλοκή των καταθετών»
Ένας από τους όρους που έχουν τεθεί στην Κύπρο είναι «ότι οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ δεν θα θίγονται» από τις λύσεις που θα προταθούν, επισήμανε.
«Οι κύπριοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να πουν την αλήθεια στους πολίτες τους. Η πρότασή μας δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν οι καταθέτες. Η γερμανική θέση ήταν η ίδια με αυτή του ΔΝΤ: εάν οι δύο κυριότερες τράπεζες δεν έχουν πλέον ένα βιώσιμο μοντέλο, τις ζημίες θα έπρεπε να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους […] Αλλά οι (κύπριοι) αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν», δήλωσε.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι «είμαι γνωστός ως κάποιος που δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να τον εκφοβίσει».
«Έχω επίγνωση της ευθύνης μου για την σταθερότητα του ευρώ, αλλά εάν λαμβανόταν μια κακή απόφαση, αυτό θα ήταν κακό για το ευρώ», τόνισε.
«Η Κύπρος σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο. Και αυτό δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον», ανέφερε.