Ο Βοσκός του ΠαΣοΚ

Το παρατσούκλι του νέου Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη είναι «Βοσκός». Η βαριά κρητική προφορά με τα αλλεπάλληλα «τσε» είναι η κύρια αιτία.


Το παρατσούκλι του νέου Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη είναι «Βοσκός». Η βαριά κρητική προφορά με τα αλλεπάλληλα «τσε» είναι η κύρια αιτία. Μια άλλη αιτία όμως είναι ότι ο Γραμματέας επέβαλε στην Κεντρική Επιτροπή 42 στελέχη που πρόσκεινται στον ίδιο, εκ των οποίων τα 25 εμφανίζουν εκπληκτικές ομοιότητες μαζί του. Διαθέτουν πυκνή τριχοφυΐα, αγριοκοιτάζουν τους πάντες και θαυμάζουν τόσο πολύ τον κ. Ανδρουλάκη ώστε μιλούν κι εκείνοι με «τσε».
Το απόρρητο σχέδιο


Στις Βρυξέλλες ορισμένοι γνωρίζοντες ουδόλως ανησυχούσαν την Πέμπτη το βράδυ για τις εξελίξεις στην Κύπρο. «Εχουμε ήδη αποστείλει στην Λευκωσία ένα οικονομικό σχέδιο με 8 σημεία με το οποίο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ως και 8 δισ. ευρώ». Μερικά από τα σημεία αυτά είναι η αξιοποίηση του χρυσού που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η αύξηση του φόρου στις συναλλαγές και η αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Αμήν!
Νέα τρύπα 2 δισ. ευρώ


Το δράμα της Κύπρου μάς έκανε να ξεχάσουμε ότι η τρόικα των κκ. Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ επιστρέφει στην Ελλάδα μετά το Πάσχα των Καθολικών (31 Μαρτίου). Τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα, αφού για τρίτο συνεχή μήνα τα έσοδα καταρρέουν και –όπως μου λέει αρμόδια πηγή –η νέα «τρύπα» αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Πώς θα καλυφθεί; Μα φυσικά με νέες περικοπές από τους μη έχοντες, που με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουν να «διασώζονται».
Συνειρμοί εφηβικής ηλικίας


Την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ με συνταρακτικά αποτελέσματα. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ακόμη μία επιτυχή προσπάθεια του προέδρου να διατυπώσει τη «θεωρία των πάντων» ενώ κυριαρχούσε το θέμα της Κύπρου. Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο κ. Β. Κεγκέρογλου και βγήκε αμέσως εκτός θέματος: «Τι θα γίνει με τις νομαρχιακές;» ήταν η βαθυστόχαστη ερώτηση. Λίγο μετά ο κ. Ν. Ανδρουλάκης ανέλυσε το πρωτότυπο οργανωτικό δόγμα του με τίτλο «Αυτοοργάνωση».
***
Η «Αυτοοργάνωση» πέτυχε το 1974, αλλά δεν προβλέπεται να πετύχει σήμερα. Πολύ περισσότερο όταν για τα νεότερα στελέχη η λέξη φέρνει στον νου συνειρμούς εφηβικής ηλικίας. Περιττό να πω ότι ο κ. Βενιζέλος είχε ήδη εγκαταλείψει πνευματικά τη συνεδρίαση, αφού δεν άκουγε τίποτε και έπαιζε με το iPad.
***
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η προσταγή του κ. Βενιζέλου στην αρχή της συνεδρίασης «να μην υπάρξουν διαρροές». Πέντε λεπτά αργότερα οι τοποθετήσεις του ιδίου και των υπολοίπων στελεχών μεταδίδονταν αυτολεξεί μέσω twitter σε όσους είχαν τη διάθεση να τις διαβάσουν. Πληροφορούμαι πάντως ότι αυτοί δεν είναι πολλοί, αφού τo ΠαΣοΚ κινείται στο επίπεδο του 5%-6% στις μυστικές δημοσκοπήσεις.
Ο κ. Σημίτης στο Μαρόκο


Αναζητεί στο Μαρόκο το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Κ. Σημίτης. Δεν πρόκειται για κάποιο νέο σχέδιο διεύρυνσης της Ενωσης. Απλώς ο κ. Σημίτης συμμετείχε σε συνέδριο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Amadeus. Το θέμα της ομιλίας του: «Από την κρίση στην ανάπτυξη. Ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη». Στο ίδιο συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να μιλήσουν ο ισπανός πρώην πρωθυπουργός κ. Λουίς Θαπατέρο, ο νομπελίστας κ. Κουμάρ Πατσαούρι και ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας κ. Ερίκ Μπεσόν.
Συνταγματικό «ματ»


Προβληματίζει τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη το γεγονός ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας ανέθεσε την προετοιμασία της συνταγματικής αναθεώρησης στον κ. Ν. Κωνσταντόπουλο. Μου λένε ότι οι δύο αρχηγοί θεωρούν πως η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να τους αρπάξει μέσα από τα χέρια την Κεντροαριστερά. Και το συζήτησαν για να σκεφτούν πώς θα την αποδυναμώσουν. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Απριλίου και θα ενσωματωθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με τη μορφή πρότασης δημοψηφίσματος με τρία γενικά σημεία. Πρώτον: Να καταργηθεί ή όχι το άρθρο 86 (ευθύνη υπουργών). Δεύτερον: Να είναι ή όχι η Βουλή ανεξάρτητη του ελέγχου της εκάστοτε κυβέρνησης (π.χ. να μην ελέγχει τις εξεταστικές επιτροπές η κυβέρνηση κ.ά.). Τρίτον: Ιδιες ή λιγότερες εξουσίες για τον Πρωθυπουργό.
Πυρετώδης διαπραγμάτευση


Παράλληλα με το «νέο Κυπριακό» βρίσκεται σε εξέλιξη πυρετώδης διαπραγμάτευση ανάμεσα στον κ. Αντ. Σαμαρά και στον κ. Ευ. Βενιζέλο για τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση. Μου λένε ότι ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να διεκδικήσει το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν έχει πρόθεση να του το προσφέρει. Το μόνο που θεωρείται σίγουρο είναι η αντικατάσταση του κ. Ευ. Λιβιεράτου από τον «υπουργό Πετρελαίου» κ. Ι. Μανιάτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ τα διεθνή πρακτορεία είναι έτοιμα να διακόψουν την ομαλή ροή του προγράμματός τους εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για είσοδο της κυρίας Φώφης Γεννηματά στην κυβέρνηση.
Ο Πάπας Ευάγγελος


Ο κ. Ευ. Βενιζέλος διανθίζει όλες τις συζητήσεις του με παπικά παραδείγματα. Αναφέρεται πότε στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ’ και πότε στον Πάπα Φραγκίσκο Α’. «Η παραίτηση του Βενέδικτου ισοδυναμεί με τον εξανθρωπισμό του Πάπα» λέει. Μήπως σκέπτεται να τον μιμηθεί προκειμένου να επιτύχει την ίδια ισοδυναμία;
Οι Ελληνες του μέλλοντός μας


Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που έχει ετοιμάσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρ. Αθανασίου. Είναι εγκατεστημένο στο γραφείο του κ. Γ. Μουρούτη και θεωρείται «πυρηνικό όπλο» του κυβερνώντος κόμματος. Προς το παρόν περιμένουν να τελειώνουν με την Κύπρο για να το εξαπολύσουν στην κοινή γνώμη με την ελπίδα ότι ίσως τη συγκινήσουν.
***
Οι εν υπνώσει κυβερνητικοί εταίροι, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, το έχουν αποδεχθεί, εκτός από ένα κρίσιμο σημείο: Επιθυμούν τα παιδιά των μεταναστών που έχουν πολιτογραφηθεί Ελληνες να λαμβάνουν με τη γέννησή τους την ελληνική ιθαγένεια, ενώ η ΝΔ θέλει αυτό να γίνεται μετά τα 18 έτη προκειμένου τα παιδιά (αν υποθέσουμε ότι θα έχουν παραμείνει στην Ελλάδα…) να έχουν αποκτήσει «ελληνική παιδεία». Οπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν προσφέρει «ελληνική παιδεία» έχει διαφύγει από τους κυβερνητικούς.
Τα 5,4 εκατομμύρια του κ. Παπασταύρου

Την προσεχή Τετάρτη καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου. Μαθαίνω ότι το όνομα του 45χρονου δικηγόρου και πρώην επικεφαλής της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ συνδέεται με λογαριασμό ύψους 5.397.856 ευρώ. Με τον ίδιο λογαριασμό, ο οποίος αφορά την εταιρεία Stabri Limited, συνδέονται οι γονείς του καθώς και η εταιρεία Capland SA (πρώην Capital & Land SA), εκπρόσωπος της οποίας είναι ο κ. Κωνσταντίνος Λαναράς.
***
Αναμένω 12ωρη ανάκριση από την κυρία Ζωή Κωνσταντόπούλου, εκτός αν ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης παρέμβει για να επιταχύνει τη διαδικασία συσκότισης της υπόθεσης.
***
Κατά τα άλλα, το έργο της Επιτροπής θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε έναν-δυο μήνες αν λειτουργούσαν όλα ρολόι. Αλλά επειδή δεν λειτουργούν, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν ότι τα κυβερνητικά κόμματα λίγο μετά το Πάσχα θα τοποθετήσουν τη λίστα Λαγκάρντ στο γνωστό χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Ο θυμός της κυρίας Λαγκάρντ
Θύμωσε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και απέστειλε αυστηρή επιστολή προς τον κ. Ι. Στουρνάρα γιατί πληροφορήθηκε ότι οι Ελληνες εξακολουθούν να στέλνουν «πλαστά στοιχεία» στο Ταμείο. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Επρεπε να διοριστούν 70 ελεγκτές στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά διορίστηκαν 67. Το θέμα διογκώθηκε αναίτια και η επικεφαλής του Ταμείου αντέδρασε υπερβολικά. Ο κ. Στουρνάρας της τηλεφώνησε αμέσως και η παρεξήγηση λύθηκε.
***
Πάντως, τώρα η κυρία Λαγκάρντ έχει σοβαρότερους λόγους να θυμώνει, αφού την Πέμπτη έγινε αιφνιδιαστική έρευνα του γαλλικού ΣΔΟΕ στο σπίτι της στο Παρίσι για τα περίφημα 285 εκατ. ευρώ που λέγεται ότι «χάρισε» στον κ. Μπερνάρ Ταπί όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Μήπως ανακάλυψαν εκεί και τη γνήσια λίστα Λαγκάρντ;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.