Την επίσημη συγγνώμη του Ισραήλ προς την Τουρκία τρία χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση του 2010 στο πλοίο Mavi Marmara «έβγαλε» η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν απολογούμενος για «όποια λάθη που μπορεί να οδήγησαν» στο θάνατο των εννέα τούρκων ακτιβιστών κατά το ρεσάλτο των ισραηλινών κομάντο εναντίον του πλοίου της νηοπομπής που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.
Την τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου-Ομπάμα, την πρώτη μετά το επεισόδιο που οδήγησε στο ναδίρ τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρώντας την Παρασκευή από το Τελ Αβίβ με προορισμό την Ιορδανία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν βαθιά τις στενές σχέσεις συνεργασίας μας τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ, και δίνουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των θετικών σχέσεων μεταξύ τους, για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και της ασφάλειας» δήλωσε ο Ομπάμα.
«Είμαι αισιόδοξος ότι η σημερινή συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών θα τους επιτρέψει να δεσμευτούν σε βαθύτερη συνεργασία για το θέμα αυτό και μια σειρά από άλλες προκλήσεις και ευκαιρίες» επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας.
Εν συνεχεία έγινε γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε την επίσημη συγγνώμη που ζητούσε επί τριετίας από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν προτροπής του αμερικανού προέδρου, ο οποίος επεδίωξε την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.
Πέραν της συγγνώμης προς τον τουρκικό λαό για «οποιαδήποτε λάθη μπορεί να οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών», ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε και για την αποζημίωση των οικογενειών των εννέα ακτιβιστών που έπεσαν νεκροί.
Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των χωρών τους, να επιστρέψουν οι πρέσβεις τους και να ματαιωθεί η δικαστική δίωξη [σ.σ. στην Τουρκία] των ισραηλινών στρατιωτών» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.
«Ο κ. Νετανιάχου εξήγησε ότι τα τραγικά αποτελέσματα στο στολίσκο του Mavi Marmara δεν έγιναν σκόπιμα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «η ισραηλινή έρευνα αποκάλυψε λάθη στην επιχείρηση».
Σε ακόλουθη ανακοίνωση από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε στην τηλεφωνική συνομιλία τη σημασία της ισχυρής συνεργασίας και φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται, επίσης, πως ο Νετανιάχου δήλωσε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το Ισραήλ έχει άρει «σημαντικά» τους περιορισμούς στην εισαγωγή αγαθών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ ήταν ήδη τεταμένες μετά την επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας (Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009) και επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο στις 31 Μαΐου 2010, όταν οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στη νηοπομπή που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.
Εννέα Τούρκοι, που επέβαιναν στο σκάφος Mavi Marmara σκοτώθηκαν, γεγονός που προκάλεσε διπλωματική κρίση. Η Άγκυρα υποβάθμισε τη διπλωματική εκπροσώπησή της στο Τελ Αβίβ, απέλασε τον ισραηλινό πρεσβευτή και διέκοψε τη στρατιωτική συνεργασία της με το Ισραήλ.