Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να εφαρμόσει και για το 2013 το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και να συνεχίσει μάλιστα να εισπράττεται από τη ΔΕΗ και όχι από τις εφορίες, φέρνει πίσω τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, όπως είναι για παράδειγμα οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιών κτλ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι φόροι ακινήτων θα αλλάξουν από το νέο έτος και όχι μέσα στο 2013, ενώ δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τις αντικειμενικές αξίες καθώς είναι μνημονιακή υποχρέωση να αναπροσαρμοστούν μέσα στο 2013 και μάλιστα το πρώτο εξάμηνο.
Από την άλλη, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειωθούν οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να λειτουργήσει η απόφαση αυτή ως εφαλτήριο για επενδύσεις στην πολύπαθη κτηματαγορά και μάλιστα από το εξωτερικό. Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από ξένους για αγορά ακινήτων σε τουριστικές περιοχές. Ωστόσο αποτελεί τροχοπέδη η υψηλή φορολογία τόσο κατά τη μεταβίβασης όσο και κατά την περίοδο κατοχής του ακινήτου.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και θα περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα, δηλαδή και τα αγροτεμάχια.
Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται χωρίς αφορολόγητο, από το πρώτο τετραγωνικό επιφάνειας, από το πρώτο ευρώ αξίας. Οι επιβαρύνσεις είναι σε κάθε περίπτωση μεγάλες και μόνο όσοι είναι άνεργοι ή άτομα με αναπηρία ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εξαιρούνται ή επιβαρύνονται με πολύ χαμηλό φόρο (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Ολοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται με υψηλούς συντελεστές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κάποιο εισοδηματικό κριτήριο.
Δηλαδή τον ίδιο φόρο θα πληρώσει ο πλούσιος και τον ίδιο ο φτωχός που διαθέτουν ένα ακίνητο με τα ίδια χαρακτηριστικά στην ίδια περιοχή.
Εφόσον εφαρμοζόταν ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων μέσα στο 2013 θα άλλαζε και οι φορολογικές κλίμακες γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών. Ομως, με βάση πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών, θα μειωθεί σημαντικά το αφορολόγητο ποσό για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αιτία θανάτου ή γονικής παροχής.
Με βάση τα ισχύοντα, η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ. μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. Επίσης χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο κληρονόμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον στο δικαιούχο κληρονόμο ή κληροδόχο περιέρχεται μία μόνο κατοικία ή ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.
Η αιτία θανάτου κτήση πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων καθώς και η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση ακινήτων ή εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί ακινήτων, μετοχών καθώς και λοιπών περιουσιακών στοιχείων (δηλ. όλων των περιουσιακών στοιχείων πλην μετρητών), από δωρεοδόχους που υπάγονται στην Α’ και Β’, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τις πιο κάτω φορολογικές κλίμακες:
Οι συντελεστές για τον υπολογισμό του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων
Με τη διάταξη του άρθρου 22 του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α’/23.4.2010) αναπροσαρμόστηκαν οι συντελεστές του Φ. Μ. Α. ως ακολούθως:
8% για το μέχρι είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%. Για να γίνει κατανοητό αυτό, παρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα: α) Ο Α’ αγοράζει οικόπεδο αξίας 8.800 ευρώ. Ο αναλογών φόρος μεταβίβασης θα υπολογισθεί με συντελεστή 8%.