«Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης»

«Ο πολιτισμός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη φυσική και κοινωνική υγεία, την εκπαίδευση και την αστική, τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη δημιουργώντας απτά οφέλη, που συνδέονται με αυτά της καθαρής οικονομικής μεγέθυνσης. Και με το σκεπτικό αυτό οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές είναι ένα πρόγραμμα που υιοθετεί και υλοποιεί στην πράξη το πολιτισμικό κεφάλαιο της χώρας», αναφέρει η γενική γραμματέας για θέματα Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη με αφορμή τον απολογισμό για την πρώτη, πιλοτική δράση για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε τρεις νομούς της χώρας: Αττική, Ρέθυμνο. Λέσβος

«Ο πολιτισμός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη φυσική και κοινωνική υγεία, την εκπαίδευση και την αστική, τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη δημιουργώντας απτά οφέλη, που συνδέονται με αυτά της καθαρής οικονομικής μεγέθυνσης. Και με το σκεπτικό αυτό οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές είναι ένα πρόγραμμα που υιοθετεί και υλοποιεί στην πράξη το πολιτισμικό κεφάλαιο της χώρας», αναφέρει η γενική γραμματέας για θέματα Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη με αφορμή τον απολογισμό για την πρώτη, πιλοτική δράση για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε τρεις νομούς της χώρας: Αττική, Ρέθυμνο. Λέσβος.

Η διοργάνωση, που έγινε στο πλαίσιο της εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη είχε στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και την προαγωγή της τουριστικής ανάπτυξης μέσα από εκδηλώσεις που εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και την ιστορική και πολιτιστική παράδοση κάθε τόπου.

Οπως επισημαίνει η κυρία Μενδώνη, από την πρώτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο το 1992, στη συνέχεια στο Γιοχάνεσμπουργκ _το λεγόμενο «Rio +10»_ και το 2012 στην Κοπεγχάγη στο «Rio +20» η βιωσιμότητα προσδιορίζεται πλέον εξίσου ως περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική. «Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς ερευνητές, ο πολιτισμός αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης ενώ σύμφωνα με άλλους αποτελεί το βασικό συνεκτικό στοιχείο της, αυτό δηλαδή που συνενώνει και συγκολλά τους υπόλοιπους τρεις», επισημαίνει η ίδια.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» θεωρούνται εξαιρετικά επίκαιρες γιατί προβάλλουν ένα πρότυπο οικονομικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και πολιτισμικής βιωσιμότητας, έχουν εκπαιδευτική διάσταση, ενθαρρύνουν την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό και συμβάλλουν στη μείωση των κοινωνικών αποκλεισμών και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την κοινωνική ενσωμάτωση. Παράλληλα το πρόγραμμα κινητοποιεί και στηρίζεται στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των κοινοτήτων, προβάλλει την πολυμορφία των μνημείων, των ιδεών, των παραδόσεων και τέλος έχει αναπτυξιακή διάσταση, καθώς στοχεύει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού και μάλιστα πράσινου, τουρισμού.

Οι δράσεις διήρκεσαν ένα δεκαήμερο και την διοργάνωσή τους ανέλαβε η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με τον Τομέα Παιδείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς με περιβαλλοντική δράση, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών. Το πρόγραμμα περιελάμβανε περιπάτους και θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και για οικογένειες, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις. Ηδη εξάλλου οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές προετοιμάζονται και για φέτος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.