Προβληματισμό και ερωτήματα προκαλεί στην Ιταλία η αυτοκτονία του επικεφαλής επικοινωνίας της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, Ντάβιντ Ρόσι, δυναμιτίζοντας περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα μετά το αδιέξοδο των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Ο Ντάβιντ Ρόσι, ηλικίας 51 ετών, πήδηξε στο κενό το βράδυ της Τετάρτης από το μπαλκόνι του γραφείου του στην έδρα της τράπεζας στη Σιένα. Στο καλάθι αχρήστων του γραφείου του οι ερευνητές βρήκαν ένα τσαλακωμένο σημείωμα που φέρεται να έγραφε «έκανα ανοησία», όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Δέκα ημέρες πριν το άλμα στο κενό είχαν προηγηθεί έρευνες της οικονομικής αστυνομίας στο γραφείο και την κατοικία του Ντάβιντ Ρόσι, στο πλαίσιο του τραπεζικού σκανδάλου που έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στην Ιταλία, ωστόσο δεν είχε ασκηθεί επισήμως δίωξη σε βάρος του.
Την ίδια ημέρα είχαν ερευνηθεί εκ νέου και οι κατοικίες του πρώην προέδρου της τράπεζας Τζουζέπε Μουσάρι και του πρώην γενικού διευθυντή Αντόνιο Βίνι, οι οποίοι ελέγχονται από την Εισαγγελία της Σιένα για το μεγάλο σκάνδαλο.
Ο Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον Τζουζέπε Μουσάρι και συνεργάζονταν από το 2001, είχε παραμείνει στη θέση του ως επικεφαλής επικοινωνίας και με τη νέα διοίκηση.
Το σκάνδαλο της Monte dei Paschi di Siena, της αρχαιότερης τράπεζας στον κόσμο, αφορά στην αγορά μεγάλου αριθμού ομολόγων υψηλού κινδύνου προ τριετίας, γεγονός που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία –που ακόμη δεν μπορεί να καθοριστεί επακριβώς, όπως έχει αναφέρει ο νέος πρόεδρός της Αλεσάντρο Προφούμο– με συνέπεια η τράπεζα να χρειαστεί οικονομική διάσωση από το κράτος προς αποφυγή χρεοκοπίας.
Πέραν των παραγώγων, ελέγχεται η αγορά της τράπεζας Antonveneta από την ισπανική Santander το 2007 έναντι του ποσού των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, τιμή που θεωρείται «ύποπτα υψηλή» και ενδέχεται να κρύβει πίσω της δωροδοκίες, με συνέπεια οι εισαγγελείς να αναζητούν λογαριασμούς σε Λονδίνο και Βραζιλία για πιθανές μίζες.
Το σκάνδαλο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην προεκλογική, αλλά και μετεκλογική Ιταλία, καθώς «άγγιξε» το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας (Pd) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, εξαιτίας των συμμετοχής μελών του στο Ιδρυμα που ελέγχει την τράπεζα και εν γένει της επιρροής που παραδοσιακά ασκούσε στην MPS και τη Σιένα, δεδομένης της εκλογικής υπεροχής των κεντροαριστερών δυνάμεων στην περιφέρεια της Τοσκάνης.