Ατελείωτες ώρες μιλούσε ο Ούγκο Τσάβες στα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας κατά τα 14 χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία, εκλεγμένος τέσσερις φορές. Είχε δική του τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκπομπή η οποία κατά κανόνα κατέληγε σε απευθείας διάλογο ζωντανά «στον αέρα» με ανθρώπους του λαού, χωρίς αυστηρή ατζέντα. Ο σοσιαλιστής ηγέτης εκμεταλλευόταν στο έπακρο τις δυνατότητες που του έδιναν οι διεθνείς συγκυρίες – η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι ανταλλαγές επισκέψεων με άλλους αρχηγούς κρατών, οι συνεντεύξεις σε ξένα μίντια κλπ. – για να εκλαϊκεύει τις απόψεις του, να επιτίθεται πολιτικά στις ΗΠΑ και τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, να ενισχύει τις συμμαχίες του και, συχνά, να αφορίζει για όλα και για όλους.
Ιδού ο Τσάβες με τα δικά του λόγια, σε κάποιες από τις πιο γνωστές ατάκες του, όπως τις αποθησαύρισε η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Σύντροφοι, δυστυχώς, προς το παρόν δεν πετύχαμε τους στόχους μας».
4 Φεβρουαρίου 1992, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα με το οποίο επιχείρησε να ανατρέψει τον τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας Κάρλος Αντρές Πέρες.
«Μαρισαμπέλ, απόψε θα σου κάνω πάρτι…».
14 Φεβρουαρίου 2000, σε δημόσια έκφραση του έρωτά του για την τότε σύζυγό του Μαρισαμπέλ Ροντρίγκες. Το ζευγάρι χώρισε το 2007.
«Είσαι γάιδαρος, κύριε επικίνδυνε!».
19 Μαρτίου 2006, μιλώντας για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους το νεότερο. Αλλοι χαρακτηρισμοί για τον ίδιο πολιτικό περιελάμβαναν επίθετα όπως «δειλός», «δολοφόνος», υπεύθυνος γενοκτονίας» και «αλκοολικός».
«Χθες ο Διάβολος ήταν εδώ… Μυρίζει ακόμα θειάφι…».
Από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Τσάβες. Την είπε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 20 Σεπτεμβρίου 2006, σχολιάζοντας την παρουσία του προέδρου Μπους στην ίδια αίθουσα, μια μέρα πριν.
«Αντε και γ…τε, σκ….γιάνκηδες! ».
11 Σεπτεμβρίου 2008, μιλώντας σε οπαδούς του, έχοντας μόλις ανακοινώσει την απέλαση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Καράκας, καταγγέλλοντας την ανάμιξη της Ουάσιγκτον σε εσωτερικές υποθέσεις άλλης χώρας της Λατινικής Αμερικής, της Βολιβίας, του επίσης αριστερού προέδρου Εβο Μοράλες.
«Θέλω να γίνω φίλος σου».
18 Απριλίου 2009, απευθυνόμενος στο νέο, τότε, πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
«Θα ζήσουμε και θα νικήσουμε!».
Η αγαπημένη συνθηματική επωδός του Τσάβες στα μέσα του 2011, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο. Αντικατέστησε την προηγούμενη αγαπημένη του επωδό, που ήταν «Σοσιαλιστική πατρίδα ή θάνατος!».
«Εχεις ουρά γουρουνιού, έχεις αυτιά γουρουνιού και γρυλίζεις σα γουρούνι: είσαι ένα γουρούνι».
16 Φεβρουαρίου 2012, απυθυνόμενος στον μοναδικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της ίδιας χρονιάς, τον (ηττηθέντα τελικά) Ενρίκε Καπρίλες.
«Δώσε μου το ακάνθινο στεφάνι Σου, Ιησού Χριστέ, δώσ’το μου να ματώσω. Δώσε μου τον σταυρό Σου, εκατό σταυρούς να κουβαλήσω. Αλλά μην μου πάρει τη ζωή, μου μένουν πολλά πράγματα ακόμα να κάνω για αυτό το λαό και αυτή τη χώρα. Μη με παίρνεις ακόμα».
5 Απριλίου 2012, προσευχόμενος για την υγεία του.
«Μέχρι τη ζωή, πάντα!».
Αυτή ήταν η τελευταία δήλωση της ζωής του. Την έκανε στις 9 Δεκεμβρίου 2012, επιβιβαζόμενος στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Κούβα για την τέταρτη και τελευταία χειρουργική επέμβαση την οποία υπέστη ως καρκινοπαθής. Προφανώς είναι παράφραση του διάσημου συνθήματος του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
«Μέχρι τη νίκη, πάντα!» («Hasta la victoria, siempre!»). Εκτοτε δεν ξαναμίλησε δημοσίως.
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ούγκο Τσάβες – Την Παρασκευή η κηδεία του
Το φέρετρο με τη σορό του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, καλυμμένο με τη σημαία της χώρας, έφτασε στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας και τοποθετήθηκε για λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι όπου θα τελεστεί και η κηδεία του την Παρασκευή.
Το φέρετρο συνοδευόμενο από τους συγγενείς του Τσάβες, τα μέλη της κυβέρνησης και πλήθος απλών πολιτών μεταφέρθηκε το απόγευμα έως τις πύλες της Στρατιωτικής Ακαδημίας, μετά από ένα «ταξίδι» τουλάχιστον επτά ωρών μέσα από τους δρόμους του Καράκας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας είτε ακολουθούσαν το φέρετρο, είτε στέκονταν στα πεζοδρόμια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρόεδρο της χώρας που πέθανε σε ηλικία 58 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο.
Υπό το χειροκρότημα του πλήθους και συνθήματα, όπως «Ζήτω ο Τσάβες», οι στρατιώτες τοποθέτησαν το φέρετρο το οποίο μετέφεραν στους ώμους έως την είσοδο του παρεκκλησίου.
Το παρεκκλήσι χτίστηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία εκεί όπου γεννήθηκε η πολιτική αποστολή του Ούγκο Τσάβες.
Η κηδεία του χαρισματικού ηγέτη θα γίνει την Παρασκευή και θα την παρακολουθήσουν πολλοί αρχηγοί ξένων κρατών. Ωστόσο για την ώρα δεν ληφθεί απόφαση για το πού πρόκειται να ενταφιασθεί ο Τσάβες μετά την κηδεία του. Κάποιοι ήδη υποστηρίζουν ότι πρέπει και αυτός να ταφεί στο ίδιο (ημιτελές ακόμη) μαυσωλείο.
Στο Καράκας έχουν φτάσει ακόμη ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, άλλος ένας στενότατος πολιτικός και προσωπικός του φίλος, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα.
Στη Βενεζουέλα έχει κηρυχτεί εθνικό πένθος επτά ημερών.