Με αφορμή την υπογραφή 25 συμφωνιών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. «Ησχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας» έσπευσε να υπενθυμίσει, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.
Για το θέμα τηςΑποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για λύση «win-win», δηλαδή για μία αμοιβαία επωφελή λύση, ενώο κ. Σαμαράς είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα είναι σαφείς και απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Έμφαση έδωσε ο κ. Ερντογάν στο θέματων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας,την οποία χαρακτήρισε «γέφυρα» μεταξύ των δύο χωρών, κανόντας παράλληλα αναφορά και στη μειονότητα της Θράκης. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βελτιώσουμε τις συνθήκες των μειονοτικών πολιτών μας στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαμαράς, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής τηςΧάλκης, απάντησε ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για να δοθούν λεπτομέρειες.
Ερντογάν: Ο Σαμράς έχει πολιτική βούληση για λύση του ΚυπριακούΟ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε επίσης το Κυπριακό, όπως και οι έρευνες της Λευκωσίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναγνώρισε πολιτική βούληση στον κ. Σαμαρά για την επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τη βούληση αυτή και ως εγγυήτριες δυνάμεις οι δύο χώρες θα μπορέσουν να κάνουν τα βήματα για επίλυση του προβλήματος.
Υπεγράφησαν 25 συμφωνίες
Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το παράδειγμα της υπογραφής των 25 συμφωνιών για να τονίσει ότι ακόμα και σε καιρούς δύσκολους οικονομικά, η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να δώσει τη δική της ώθηση και στους πολιτικούς.
«Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις βελτιώνονται συνεχώς, πράγμα που αποδεικνύεται και από την υπογραφή των 25 συμφωνιών.
Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας
Αναφερόμενος στηνευρωπαϊκή πορείατης Τουρκίας, o κ. Σαμαράς επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας σε αυτήν, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει νέα πορεία στην ευρωπαϊκή πορεία.
«Η Ελλάδα στήριξε και θα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Επί της πρωθυπουργίας του κ. Ερντογάν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει γίνει η ατμομηχανή στις σχέσεις μας» είπε.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Αγκυρας-Βρυξελλών, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.
Μεικτό Υπουργικό Συμβούλιο
Μετά την συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί προήδρευσαν στην συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στο οποίο μετείχαν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες.
Αντικείμενο στην συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ήταν θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας.
Μεταξύ άλλων, υπογράφονται πρωτόκολλα για θέματα συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, περί παροχή υπηρεσιών υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών, μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και μία δήλωση συνεργασίας σε θέματα παράνομης μετανάστευσης.
Αργότερα το μεσημέρι οι δύο πρωθυπουργοί θα απηύθυναν χαιρετισμό σε επιχειρηματικό φόρουμ, παρουσία επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.