Τι προβλέπει η φορολογική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική μεταρρύθμιση χωρίς ωστόσο να υπάρχει κοστολόγηση των μέτρων ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αλλαγών

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική μεταρρύθμιση χωρίς ωστόσο να υπάρχει κοστολόγηση των μέτρων ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αλλαγών.
Τα βασικά μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
– Δημιουργία περιουσιολογίου όπου θα καταγράφεται η συνολική ακίνητη και κινητή περιούσια φυσικών και νομικών προσώπων ακόμη και αν αυτή βρίσκεται στο εξωτερικό.
– Όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα φορολογούνται με ενιαία φορολογική κλίμακα. Η εν λόγω κλίμακα θα περιλαμβάνει αρκετά κλιμάκια που θα προκύπτει ελάφρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Με ξεχωριστό τρόπο θα φορολογούνται οι τόκοι καταθέσεων. Ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ με αύξησή του κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο.
– Αλλαγή στη φορολογία των επιχειρήσεων ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από αυτή την κατηγορία φόρων και να προσεγγίσουν τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.
– Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση καθώς και για βασικά είδη διατροφής, παιδικές τροφές κτλ.
– Φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης
– Αντικατάσταση της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων
– Ενιαίος φόρος ακινήτων με στόχευση τη φορολόγηση της μεγάλης και πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα
– Κατάργηση «προκλητικών» φοροαπαλλαγών και ειδικών φορολογικών καθεστώτων
– Ανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
– Κατάργηση των «χαρατσιών». «Είναι αδιανόητο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, να καθίστανται οι μικροιδιοκτήτες ενοικιαστές των σπιτιών τους, με την καταβολή του χαρατσιού την ίδια στιγμή που κάποιοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό δεν φορολογούνται».
– Ειδική ρύθμιση για την αποπληρωμή χρεών στο Δημόσιο. Θα πληρώνουν οι πολίτες ένα ποσοστό επί των μηνιαίων εισοδημάτων ανάλογα το ύψους του μισθού ή της σύνταξής τους (π.χ. μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ 0% ποσοστό μηνιαίας δόσης, ετήσιο εισόδημα 751 έως 1.000 ευρώ 10% μηνιαία δόση κοκ.)
– Πλήρεις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και στόχευση του ΣΔΟΕ σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.