Κατέρρευσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος όταν άκουσε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που του επέβαλε κάθειρξη οκτώ ετών, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του, για την ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του 2010 (χρήση 2009), στην οποία δεν συμπεριέλαβε το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
«Η απόφαση αυτή είναι σκληρή και δεν υπηρετεί τη δημοκρατία. Δεν την αποδέχομαι ως δημοκρατικός πολίτης. Δεν είναι δυνατόν! Δυο μέτρα και δυο σταθμά» δήλωσε ο πρώην υπουργός, ενώ στράφηκε και εναντίον των πρώην συντρόφων του στο ΠαΣοΚ, κατηγορώντας τους ότι τον είχαν στοχοποιήσει από την πρώτη στιγμή.
Αργότερα μιλώντας για το «πόθεν έσχες» δήλωσε: «Με τον νόμο του 2003 θέλαμε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του Δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους. Δυστυχώς σήμερα κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση κατά της οποίας θα προσφύγουμε».
Απόφαση με ψήφους 2-1
Περίπου πέντε ώρες διήρκεσε η δίκη του πρώην υπουργού και η απόφαση που εκφωνήθηκε (8 χρόνια κάθειρξη, δήμευση του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και 520.000 ευρώ πρόστιμο) ελήφθη με ψήφους 2 προς 1.
Η δικαστής που μειοψήφισε έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο πρώην υπουργός δεν γνώριζε την αλλαγή της νομοθεσίας για το «πόθεν έσχες» με αποτέλεσμα να παραβιάσει τη σχετική ρύθμιση. Πρότεινε επίσης να του συνυπολογιστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
Αντίθετα, η πλειοψηφία των δικαστών, όπως και ο εισαγγελέας της έδρας, απέδωσαν στον κ. Τσοχατζόπουλο δόλο, καταλογίζοντάς του ότι σκοπίμως απέκρυψε σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία. Μάλιστα είχε και σχετικό διάλογο με τον πρόεδρο.
Τσοχατζόπουλος: «Δεν είχα πρόθεση να κρύψω απολύτως τίποτα. Η παράλειψη οφείλεται σε άγνοια… Ομολογώ ότι δεν ήξερα τον νόμο του 2003… Μάντης ήμουν;»
Πρόεδρος: «Καλά, τόσα χρόνια βουλευτής δεν γνωρίζατε;»
Τσοχατζόπουλος: «Και επειδή ήμουν τόσα χρόνια βουλευτής έπρεπε να ξέρω κάθε ρύθμιση; Ο νόμος είναι σωστός. Αλλά άμα δεν τον ξέρεις;»
Εισαγγελέας: «Το 2003 ήσασταν βουλευτής. Συμμετείχατε στη διαμόρφωση των διατάξεων».
Τσοχατζόπουλος: «Βεβαίως, μα έχω υπογράψει κιόλας. Πρέπει να υπάρχει το “πόθεν έσχες”. Για διαφάνεια. Ζούσαμε πάνω σε ένα ψεύδος. Ό,τι ήθελε έλεγε ο καθένας».
Με τον εισαγγελέα
Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας κ. Επαμεινώνδας Βρακατσέλης ήταν σαφής: «Ο πρώην υπουργός γνώριζε και απέκρυψε» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις. Να κηρυχθεί ένοχος». Υπήρξε και ένας διάλογος με τον εισαγγελέα κατά την απολογία Τσοχατζόπουλου.
Εισαγγελέας: «Για δικονομικούς λόγους όχι το χέρι στην τσέπη. Δεν απολογούνται με το χέρι στην τσέπη».
Τσοχατζόπουλος: «Λυπάμαι, αυτό είναι έλλειψη σεβασμού. Με ενοχλεί αυτή η παρέμβασή σας. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο».
Οι συνήγοροί του κκ. Λεωνίδας Κοτσαλής και Γιάννης Παγορόπουλος, οι οποίοι νωρίτερα είχαν κάνει έκκληση στους δικαστές να εφαρμοστεί η αρχή του δικαίου περί αναλογικότητας ποινής και πράξης, αντέδρασαν έντονα στο άκουσμα της ποινής καθείρξεως.
Ο κ. Κοτσαλής, κατά την αγόρευσή του, επικαλέστηκε μάλιστα και το απαλλακτικό βούλευμα για την υπόθεση του «πόθεν έσχες» του κ. Ισίδωρου Κούβελου και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Ο κ. Παγορόπουλος εξέφρασε την έκπληξή του για την τοποθέτηση του εισαγγελέα, σημειώνοντας επιπλέον ότι ο πελάτης του έχει στοχοποιηθεί πολιτικά ακόμα και από την ίδια του την παράταξη.
Η απολογία
Ο πρώην υπουργός υποστήριξε στην απολογία του ότι δεν γνώριζε την αλλαγή της νομοθεσίας, επικαλέστηκε μάλιστα σχετικά και την εκ των υστέρων δήλωση «πόθεν έσχες» που υπέβαλε. Επιχειρώντας να προσδώσει πολιτική διάσταση στο θέμα έκανε λόγο και για προσπάθεια ενοχοποίησής του από το ΠαΣοΚ: «Υπάρχει λόγος που το 2010 έγινα θέμα. Τόσο ο Βαλυράκης όσο και ο Αργύρης συζητούσαν λόγω Εξεταστικής την κίνηση των λογαριασμών. Δεν υπήρχε τίποτα να κρύψω. Αυτοί οι κύριοι ήθελαν να με εμπλέξουν με τη Δικαιοσύνη. Γιατί δεν τους έβγαιναν οι άλλες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους. Έγινε μια καμπάνια επίθεσης εναντίον μου. Στήθηκε ένα στόρι που συνεχίζεται ως σήμερα. Μπήκα και στο πόρισμα της Siemens με εντολή του ΠαΣοΚ. Υπήρχε γραμμή, εντολή άνωθεν…».
Τα επιχειρήματα της πλευράς Τσοχατζόπουλου ωστόσο δεν έπεισαν το δικαστήριο με αποτέλεσμα την καταδίκη του, η οποία σύμφωνα με νομικούς κύκλους «λύνει» πλέον και το θέμα του 18μηνου, διάστημα πέραν του οποίου δεν επιτρέπεται η παράταση της προφυλάκισης κατηγορουμένου.
Μετά την εκφώνηση της απόφασης ο πρώην υπουργός οδηγήθηκε πάλι στο κελί του, στις φυλακές Κορυδαλλού.