Η Κομισιόν παραδέχεται την ύπαρξη της ταξιδιωτικής οδηγίας προς αξιωματούχους για την Ελλάδα που αποκάλυψε tovima.gr

Η Κομισιόν όχι απλώς παραδέχεται την ύπαρξη του ηλεκτρονικού μηνύματος ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα με τις πρωτοφανείς προτροπές ασφαλείας προς το προσωπικό της που επισκέπτεται τη χώρα και το οποίο αποκάλυψε το μεσημέρι του Σαββάτου η ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος, αλλά εμπλέκει τώρα και τις ελληνικές αρχές σε αυτό.

Η Κομισιόν όχι απλώς παραδέχεται την ύπαρξη του ηλεκτρονικού μηνύματος ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα με τις πρωτοφανείς προτροπές ασφαλείας προς το προσωπικό της που επισκέπτεται τη χώρα και το οποίο αποκάλυψε το μεσημέρι του Σαββάτου η ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος, αλλά εμπλέκει τώρα και τις ελληνικές αρχές σε αυτό.

Πρόκειται για πρωτοφανείς οδηγίες που εμφανίζουν την Ελλάδα ως ένα επικίνδυνο κράτος – παρία και παραβιάζουν ευθέως τους κανόνες της ισότιμης αξίας της ως μέλους της Ε.Ε. Η υπόθεση εξελίσσεται έτσι σε πολλαπλό βαρύ ατόπημα της Ευρωπαικής Επιτροπής, η οποία οφείλει πλέον να απαντήσει σε περισσότερα του ενός ερωτήματα.

Πρώτον, ποιες είναι οι ελληνικές αρχές με τις οποίες «συνεργάστηκε» για το ζήτημα και ποια ακριβώς ήταν η υποτιθέμενη εμπλοκή τους σε αυτό.

Δεύτερον, πότε άλλοτε έχει εκδοθεί αντίστοιχο κείμενο που να αφορά χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης και όχι χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ή άλλη αντίστοιχη κατάσταση.

Τρίτον, πόσο θεωρεί η Επιτροπή ότι ένα τέτοιο κείμενο που εμφανίζει την Ελλάδα σαν μια επικίνδυνη για τα ευρωπαικά στελέχη χώρα, επιβαρύνει αυτή τη στιγμή την ίδια την Ελλάδα, τον τουρισμό της, την εσωτερική της ασφάλεια κοκ.

Τέταρτον, πρόκειται για «συνήθη» πρακτική ασφαλείας σε ευρωπαική χώρα να λαμβάνουν τα στελέχη της ευρωπαικής επιτροπής τις προφυλάξεις που περιλαμβάνει αυτό το κατάπτυστο email, όπως αναλυτικά περιγράφονται στο σχετικό δημοσίευμα;

Και, πέμπτον, γιατί η «απάντηση» της Επιτροπής έρχεται όχι δια της επισήμου οδού, αλλά διαμέσου ελληνικής εφημερίδας η οποία της έθεσε σχετικό ερώτημα μετά το δημοσίευμα του Βήματος; Μέχρι τις 9.30 μ.μ. του Σαββάτου, ουδεμία ευθεία αντίδραση είχε η Επιτροπή, ως όφειλε για κάτι τόσο σοβαρό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο υπεύθυνος της Κομισιόν στην Αθήνα ρωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα μετά το δημοσίευμα του Βήματος και απάντησε ότι:

«Η Επιτροπη εκδιδει οδηγιες για την ασφαλεια του προσωπικου της, δεν αποτελει πρωτοτυπια, ειναι καθηκον της. Το παρακατω κειμενο σε εισαγωγικα ΔΕΝ εξεδοθη απο την Επιτροπη. Οι οδηγιες που επονται αυτου του κειμενου ειναι αυτονοητες υποδειξεις της Επιτροπης προς το προσωπικο της. Οι οδηγιες αυτες έγιναν σε συνεννοηση με τις Ελληνικες αρχες!». Συγκεκριμένα, το κείμενο που δημοσίευσε το Βήμα και το οποίο, κατά την Κομισιόν, είναι πλαστό είναι το εξής:

«Dear sir

This note is confidential, for your information. Contacts information has been removed for reasons of safety of people involved. There is some additional information (only orally distributed), shared with IMF staff, in regard with intelligence collected, concerning violent riots in Athens on March, with Xs (the number mentioned is not possible to communicate) deads.

Kind request for discretional treatment.

FYI, this is the first travel advice ever issued by Commission for a mission of officials to a member state.

Greek employees in Commission have been severely upset and they read very carefully the recommendations also for their own safety whenever they will have to travel and accommodate back home.

Kind regards,

Παραδοχή της οδηγίας

Ο κ. Καρβούνης παραδέχεται λοιπόν πλήρως την ύπαρξη της σχετικής ταξιδιωτικής οδηγίας της Επιτροπής προς τα στελέχη της που έρχονται στην Ελλάδα. Εκείνο που αρνείται, είναι το πρώτο τμήμα του μηνύματος που έφερε στο φως Το Βήμα το οποίο, όμως, στο σχετικό δημοσίευμα διαχωριζόταν ρητά από τις εν λόγω οδηγίες: «Το μήνυμα, αν επαναλαμβάνεται, είναι αυθεντικό, έχει δύο σκέλη. Το πρώτο φαίνεται να ενσωματώνει της «προφορικά» εκφρασθείσες ανησυχίες για νεκρούς στην Ελλάδα από διαδηλώσεις, ενώ, το δεύτερο, το «τεχνικό» του τμήμα, παραθέτει αναλυτικές οδηγίες προς τα στελέχη για το πώς θα ανταπεξέλθουν σε συνθήκες αναρχίας και συγκρούσεων, ενώ τους καλεί να μην εμφανίζουν την ιδιότητα, την εθνικότητα ή το ρόλο τους, περίπου σαν να πήγαιναν στην… Καμπούλ».

Δηλαδή, ο κ. Καρβούνης αναγνωρίζει την πατρότητα των οδηγιών και δεν αναγνωρίζει τις κρίσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο που συνόδευε το ηλεκτρονικό μήνυμα, την ώρα που το ίδιο το δημοσίευμα του Βήματος είχε κρατήσει επιφυλάξεις και για τα δύο! Παραβιάζοντας ανοικτές θύρες, συσκοτίζει έτσι την πολύ σοβαρή ουσία του προβλήματος: ότι το μήνυμα και η ταξιδιωτική οδηγία υπάρχει και αντιμετωπίζει ρητά την Ελλάδα ως μία επικίνδυνη χώρα!

Ας δούμε όμως τι είναι εκείνο που παραδέχεται πλέον η Κομισιόν. Ανάμεσα στα όσα γράφει το εν λόγω, επισήμως πλέον αναγνωρισμένο μήνυμα, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

Μείνετε μακριά από τις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.

Σε μια πολιτικά ευαίσθητη χρονική στιγμή, ακόμα και μία ήπια αντίδραση μπορεί να παρερμηνευθεί από διαδηλωτές.

Σας συμβουλεύουμε να μην πάτε κοντά ή μέσα σε διαδηλώσεις, προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στο κτίριο όπου έχει προγραμματισθεί η συνάντησή σας. Αν χρειαστεί ακυρώσετε την συνάντηση σας.

Να γνωρίζετε και να αποφεύγετε μέρη όπου μαζεύονται ή διέρχονται συνήθως οι διαδηλωτές, όπως το Σύνταγμα, την Ομόνοια, την Κλαυθμώνος και τις περιοχές των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου.

Εάν βρεθείτε κατά τυχαίο τρόπο στη μέση μιας διαδήλωσης, αποφύγετε να τραβήξετε την προσοχή και αναζητήστε καταφύγιο στην πλησιέστερη εμπορική εγκατάσταση.

Αν μια διαδήλωση εμποδίζει την έξοδό σας από τους χώρους συνάντησης, περιμένετε.

Μην στέκεστε δίπλα σε παράθυρα ή στην είσοδο του κτιρίου, παρατηρώντας την διαδήλωση. Η παρουσία σας μπορεί να προκαλέσει επιθετική αντίδραση από τους διαδηλωτές.

Κλείστε τα παράθυρα της αίθουσας στην οποία βρίσκεστε, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από την πιθανή χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.

Για ασφαλή αναχώρηση, περιμένετε την διέλευση ή διάλυση της διαδήλωσης ή ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται από το προσωπικό ασφαλείας.

Μην μεταφέρετε με τρόπο που να είναι ορατά στοιχεία της επαγγελματικής σας ιδιότητας.

Προσοχή σε έγγραφα, κονκάρδες ταυτότητας ή άλλα αντικείμενα σε κοινή θέα που αποδεικνύουν τη σχέση σας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Για παράδειγμα, μην φέρετε ποτέ εμφανώς το σήμα της Επιτροπής έξω από τα κτίρια της Επιτροπής, μην διαβάζετε έγγραφα της Επιτροπής σε δημόσιους χώρους.

Προσοχή στην λαθρο-ακρόαση.Αποφύγετε τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν λεπτομέρειες της δουλειάς σας (αίθουσες συνεδριάσεων όνομα ξενοδοχείου, καθώς και οποιαδήποτε προσωπική αναφορά πληροφοριών κλπ.) σε κοινόχρηστους χώρους,στο δρόμο, στο μετρό, οταν μιλάτε στο τηλέφωνο.

Να γνωρίζετε ότι μπορεί να σας ακούσουν.

Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε κρατήσεις σε ξενοδοχεία και ταξί με το όνομα της Επιτροπής.

Προσέξτε ιδιαίτερα τα ευαίσθηταεπαγγελματικά σας αντικείμενα.

Αν σκοπεύετε να πάτε για ένα ποτό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο μετά τη συνάντησή σας, μην μεταφέρετεευαίσθητα έγγραφα μαζί σας σε κοινωνικούς χώρους (μπαρ, εστιατόρια, κ.λπ.).

Επινοήστε μια πληκτική«ιστορία ζωής».

Ο οδηγός ταξί που θα σας μεταφέρει στο ξενοδοχείο σας ή ο ιδιοκτήτηςτου ψιλικατζίδικου ή περιπτέρου με τον οποίοθα έρθετε σε επαφή για μια μικρο-αγοράδεν χρειάζεται να γνωρίζουν ότι εργάζεστε για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Αν ερωτηθείτεμιλήστεγια το προηγούμενο επάγγελμά σαςσαν να συνεχίζετε να το ασκείτεή αναφερθείτε στο επάγγελμα ενός από τους καλύτερους φίλουςσας.

Χειριστείτε τα ύποπτα πακέτα με προσοχή.

Τα πακέτα και τα γράμματα που φτάνουν στα γραφεία της Αθήνας περνούν από συστηματικό έλεγχο.

Αν, όμως, πιστεύετε ότι είναι ύποπτο πακέτο (επειδή δεν έχει διεύθυνση επιστροφής, έχει μια παράξενη μυρωδιά ή περίεργουςλεκέδες, έχει κορδόνι ή σύρμα που προεξέχει από το εσωτερικό, το περίβλημά του είναι τυλιγμένομε υπερβολικές ποσότητες κολλητική ταινία ή κάτι άλλο σας κινήσει υποψίες), μην το ανοίξετε και ζητηστε επανέλεγχοαπό το προσωπικό ελέγχου.

Να γνωρίζετε καλάκαι να ακολουθειτε τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.

Σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών ακολουθήστε τις οδηγίεςεκκένωσης του προσωπικού ασφαλείας.
Πάρτε τη σημείωση των εξόδων κινδύνου πλησιέστερο στο δωμάτιό σας στο ξενοδοχείο σας.

Κρατήστε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκηςανάγκης (αστυνομία, σημείο επαφής, ξενοδοχείο, συναδέλφους, κλπ.) διαθέσιμουςανά πάσα στιγμή.

Οι τοπικές γραμμές έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα είναι 100 για την Αστυνομία, 166 για ασθενοφόρο, και 199 για την πυροσβεστική.

Προσθέστε αυτούς τους αριθμούς στον κατάλογο τουκινητού σας τηλεφώνου.

Ενημερώστε τα μέλη της αποστολής, όταν και όπου θα έχετε την ευκαιρία και κατά τη διάρκεια μετά-ώρες εργασίας.

Παραμείνετε σε εγρήγορση.Άσκηση προφυλάξεις κοινής λογικής ασφάλειας για τον περιορισμό του κινδύνου της μικροεγκληματικότητας.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον σας.Να είστε προσεκτικοί για πιθανές προσπάθειεςστο δρόμο νασας αποσπάσει κάποιοςπροσωπικάή επαγγελματικάαντικείμεναστο πλαίσιο του μικρο-εγκλήματος.

Αν νομίζετε ότι κάποιος σας ακολουθεί ή σας παρατηρεί, πηγαίνετε στον πλησιέστερο δημόσιο χώρο που είναι καλά φωτισμένος και κινούνται πολλοί άνθρωποι και καλέστετην αστυνομία.

Να αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά.

Οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά και ασυνήθιστα περιστατικά πρέπει να δηλώνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν πλέον επίσημες οδηγίες της Ευρωπαικής Επιτροπής για την επίσκεψη στελεχών και αξιωματούχων της σε μία χώρα μέλος της Ε.Ε…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.