«Αυτολογοκρινόμαστε από φόβο», λένε οι εκδότες μειονοτικού Τύπου στην Τουρκία

Προβλήματα λογοκρισίας, εκτός από τα οικονομικά, αντιμετωπίζουν οι μειονοτικές εφημερίδες στην Τουρκία, όπως είπαν οι εκδότες τους σε συνάντηση με κλιμάκιο της ΕΕ που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.
«Η ελευθερία της έκφρασης και η λογοκρισία του Τύπου στην Τουρκία συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης», δήλωσε ο εκδότης της καθημερινής ελληνικής εφημερίδας «Απογευματινή», Μιχάλης Βασιλειάδης, μιλώντας προς την «Hurriyet Daily News». «Αναφέρθηκα στις αιτίες που οδηγούν στη λογοκρισία του μειονοτικού Τύπου, τονίζοντας ότι οι μειονοτικές εφημερίδες αυτολογοκρίνονται λόγω του φόβου».
Εκτός από τον Βασιλειάδη, στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκδότες των αρμενικών καθημερινών φύλλων «Marmara» και «Jamanag», της αρμενικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Agos», της εβραϊκής εβδομαδιαίας «Salom» και της συριακής μηνιαίας «Sabro».
«Ένα άλλο είδος μηχανισμού λογοκρισίας είναι εκείνος που επιβάλουν οι κυρίαρχες ομάδες στις κοινότητες των μειονοτήτων. Εφόσον εξαρτόμαστε οικονομικά από αυτές, δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε επικριτικά ρεπορτάζ», πρόσθεσε ο ελληνικής καταγωγής εκδότης. Τόνισε ότι ο ίδιος δεν διαθέτει ακόμη την «κίτρινη δημοσιογραφική ταυτότητα» αν και εργάζεται ως δημοσιογράφος επί 30 χρόνια.
«Πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή. Ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν είχαν δημοσιογραφικές ταυτότητες και συνελήφθησαν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Στη διάρκεια της συνάντησης εξήγησα ότι κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα έχουμε την ίδια μεταχείριση αν συλληφθούμε», συνέχισε ο Βασιλειάδης. «Η Κρατική Ενωση Τύπου λέει ότι θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση προκειμένου να λάβουν δημοσιογραφικές ταυτότητες οι μειονοτικές εφημερίδες. Όμως δεν έχει κάνει τίποτε ακόμη».
Ο Τούμα Σελίφ, εκδότης του «Sabro», παραπονέθηκε ότι τα ζητήματα των μειονοτήτων αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ. «Είπα στη συνάντηση ότι μας αντιμετωπίζουν σαν ξένους αν και είμαστε πολίτες της Τουρκίας. Τόνισα ότι τα προβλήματά μας πρέπει να λυθούν όχι λόγω της ενταξιακής διαδικασίας αλλά επειδή είμαστε πολίτες».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.