Οι πρυτάνεις αποδοκιμάζουν το «μεικτό πανεπιστήμιο» του Στυλιανίδη

Σάλο προκάλεσε η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη για το μοντέλο ενός μεικτού πανεπιστημίου. Και μάλιστα εν μέσω της μεταρρύθμισης που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας στον χώρο των πανεπιστημίων με την αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου.

Σάλο προκάλεσε η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη για το μοντέλο ενός μεικτού πανεπιστημίου. Και μάλιστα εν μέσω της μεταρρύθμισης που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας στον χώρο των πανεπιστημίων με την αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου.
Το υπουργείο Παιδείας κράτησε τις αποστάσεις του από τις απόψεις του κ. Στυλιανίδη, ενώ πηγές από κτίριο του Αμαρουσίου σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης, έχει επανειλημμένα δηλώσει, όπως και από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ότι υπερασπιζόμαστε και δουλεύουμε για δωρεάν πανεπιστήμια και ΤΕΙ».
Έτσι, ενώ όλοι ανέμεναν τις τελικές λεπτομέρειες του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά», ο κ. Στυλιανίδης, πρώην υπουργός Παιδείας αλλά νυν Εσωτερικών, έκανε την έκπληξη με ξαφνική δημόσια τοποθέτησή του την Πέμπτη 28/2 και μάλιστα από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου «Education and Innovation in the 21st century» του περιοδικού «The Economist». Όπως πρότεινε, το 49% της αξίας ενός δημόσιου πανεπιστημίου πρέπει να μετοχοποιηθεί και να περάσει σε ελληνικά ιδρύματα ή επιχειρηματίες που θα αναλάβουν το διοικητικό και αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, ενώ οι πρυτάνεις τους θα πρέπει να περιοριστούν «στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα».
Η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας αντέδρασε έντονα σε αυτήν την πρόταση.
«Απαράδεκτο, παγκόσμια πρωτοτυπία»
«Μου ζητάτε να σχολιάσω αυτή τη δήλωση σοβαρά;» ήταν η αντίδραση του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμά Σφηκόπουλου. «Δηλαδή τώρα οι υπουργοί της κυβέρνησης μας προτείνουν να πουλήσουμε το 49% της περιουσίας των Ιδρυμάτων μας, όπως και τη διαχείρισή τους» απόρησε ο κ. Σφηκόπουλος. «Κάτι τέτοιο απλά δεν σχολιάζεται. Είναι απαράδεκτο και μη υλοποιήσιμο. Νομίζω δε ότι είναι και παγκόσμια πρωτοτυπία...» κατέληξε.
«Με έκπληξη ενημερώθηκα για τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Στυλιανίδη» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτάκης. Όπως είπε, πρόκειται τελικά για «οργανωμένο σχέδιο αποδόμησης του δημόσιου πανεπιστημίου υπέρ των ιδιωτικών».
«Η πρόταση του κ. Στυλιανίδη έρχεται να συμπληρώσει πρόσφατες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή με χαρακτηριστικότερη την προσπάθεια εκποίησης της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης. Και συνέχισε λέγοντας ότι η απάντηση είναι η περαιτέρω στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, «ενός πανεπιστημίου που θα προσφέρει εκπαίδευση υψηλότατου επιπέδου που τελικά υπηρετεί με την έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας».
«Ο κ. Στυλιανίδης έχει ευθύνη»
«Κατ’ αρχήν ο κ. Στυλιανίδης δεν είναι υπουργός Παιδείας και ως υπουργός Παιδείας που υπήρξε στο παρελθόν έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πανεπιστήμια σήμερα» σχολιάζει το μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κυρία Ευγενία Μπουρνόβα. «Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να φρόντιζε τα άμεσα προβλήματα προστασίας των ανέργων και προάσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών και να αφήσει επιτέλους τα πανεπιστήμια να τα διοικήσουν άνθρωποι που έχουν γνώση και εμπειρία» καταλήγει.
Ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε ένα «έξυπνο προσπέρασμα» του σκοπέλου της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεδομένου ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει για τα πανεπιστήμια να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του κράτους, η ιδέα μη κρατικών Ιδρυμάτων δεν είναι πραγματοποιήσιμη. Και ζήτησε μια πιλοτική αξιολόγηση της αξίας κάποιων πανεπιστημίων, μετοχοποίηση του 49% αυτής και διάθεσή της σε ελληνικά ιδρύματα, επιχειρηματίες, εφοπλιστές που θέλουν να επενδύσουν στην Παιδεία.
Όλα αυτά ενώ στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι βρισκόταν σε εξέλιξη δυναμική κινητοποίηση φοιτητών από πανεπιστήμια και ΤΕΙ ολόκληρης της χώρας που αντιδρούσαν στην προώθηση του σχεδίου «Αθηνά» και στο κλείσιμο των Ιδρυμάτων τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.