Ολο και πιο πολλές οικογένειες απευθύνται στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Τον απολογισμό των κοινωνικών του δράσεων για το 2012, από τον οποίο προκύπτει σημαντική αύξηση περιστατικών σχετικών με παιδιά και, κατά συνέπεια, αύξηση των περιπτώσεων παρέμβασης, παρουσίασε το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Όλο και περισσότερες οικογένειες ζητούν βοήθεια από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Αυτή η διαπίστωση αποτυπώθηκε κατά τον απολογισμό των κοινωνικών και υποστηρικτικών δράσεων για το 2012 που παρουσίασε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου η μη κυβερνητική οργάνωση.

Το 2012 μέσω των δράσεων της ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστηρίχθηκαν 41.897 παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους, όταν το 2011 ο αριθμός αυτός ανήλθε στα 23.202 παιδιά, δηλαδή πρόκειται για μια τεράστια αύξηση, της τάξεως του 80,5%. «Αυτό και μόνο το στοιχείο αποδεικνύει την τεράστια ανάγκη συνέχισης και εντατικοποίησης της δράσης μας πανελλαδικά, γεγονός που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πάντα με την υποστήριξη των πολιτών και επιχειρήσεων στη χώρα μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

«Το εξαιρετικά δύσκολο 2011 ακολούθησε μια ακόμα δυσκολότερη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ανάγκες που “Το Χαμόγελο του Παιδιού” κάλυψε αλλά και οι υπηρεσίες που παρείχε σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλασιάστηκαν, διατηρώντας όμως πάντα την ίδια ποιότητα» δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος και τόνισε την συμβολή των εθελοντών και των χορηγών του οργανισμού: «Και πάλι μόνος χρηματοδότης και αρωγός του έργου μας ο απλός κόσμος και οι εταιρείες, που εν μέσω βαθιάς ύφεσης μας στηρίζουν».

15.087 κλήσεις για παιδιά σε κίνδυνο

Χαρακτηριστικά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 δέχθηκε 266.768 κλήσεις, απ’ τις οποίες 61.827 κλήσεις αφορούσαν εξειδικευμένα θέματα παιδιών τα οποία χειρίστηκε το «Χαμόγελο». Το 24,4% (15.087 κλήσεις) εξ αυτών αφορούσε παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο, το 18,7% (11.560 κλήσεις) αντιστοιχεί σε θέματα που αφορούσαν τα παιδιά, το 16,2% (9.999 κλήσεις) ήταν για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης παιδιών και γονέων, το 15,1% (9.375 κλήσεις) ήταν για οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα, το 13,3% (8.218 κλήσεις) ήταν αιτήματα για φιλοξενία παιδιών στα σπίτια του οργανισμού και το 12,3% (7.588 κλήσεις) για θέματα υγείας.

Επίσης στην γραμμή SOS καταγράφηκαν 437 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, εκ των οποίων το 96,5% ήταν ανώνυμες.

Την ίδια στιγμή μέσω της ευρωπαϊκής γραμμής 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά, ο Οργανισμός δέχθηκε 6.991 κλήσεις, απ’ τις οποίες το 18,3% ήταν δήλωση νέας εξαφάνισης, το 18,2% των κλήσεων ήταν πληροφορίες για παιδιά που αναζητούνται και το 58% αφορούσε πληροφορίες για τις δράσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις εξαφανισμένων ανηλίκων.

283 παιδιά σε 10 σπίτια της οργάνωσης

Σήμερα το «Χαμόγελο» μετρά 10 σπίτια στα οποία μένουν 283 παιδιά, απ’ τα οποία τα 112 είναι 7-12 ετών και τα 89 13 -18 ετών. Σε σχέση με το 2011, όπου διέμεναν 261 παιδιά, παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 8,4%.

Το «Χαμόγελο» όμως δεν στέκεται μόνο στη φροντίδα των παιδιών που φιλοξενεί στα σπίτια του ανά την Ελλάδα, αλλά στηρίζει παιδιά με προβλήματα διαβίωσης. Το 2012 δέχθηκαν αιτήματα από 2.530 οικογένειες. Απ’ τις οποίες το 53%, δηλαδή 1.341 οικογένειες, δέχθηκαν τις υπηρεσίες του Οργανισμού για πρώτη φορά.

Ο οργανισμός βρίσκεται στο πλάι παιδιών με προβλήματα υγείας, τα οποία στηρίζει και με τις κινητές ιατρικές μονάδες, οι οποίες διακόμισαν 2.472 παιδιά, απ’ τα οποία το 81% (1.994 διακομιδές) έγιναν μέσω του ΕΚΑΒ και το 19% (478) πραγματοποιήθηκαν απευθείας απ’ τον Οργανισμό.

Προληπτική ιατρική και προσφορά αγαθών

Παράλληλα το «Χαμόγελο» πραγματοποίησε πέρυσι δράσεις προληπτικής ιατρικής σε 109 σημεία σ’ όλη την Ελλάδα με τις τρεις κινητές μονάδες του (πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», Οδοντιατρική, Ακουολογική/Οφθαλμολογική) και εξυπηρέτησε 6.999 παιδιά που έχρηζαν ιατρικού ελέγχου.

Εκτός απ’ την προσφορά υλικών αγαθών και υπηρεσιών σε παιδιά που έχουν ανάγκη, το «Χαμόγελο του Παιδιού» συμβάλλει στην κοινωνική και ψυχολογική στήριξή τους αλλά και στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε 316 σχολεία όλης της χώρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα γραφεία του «Χαμόγελου» απευθύνθηκαν 2.663 άτομα απ’ τα οποία το 21% πραγματοποίησε συνεδρίες με εθελοντές του οργανισμού με θέμα την ατομική (69%) και την οικογενειακή (30,5%) συμβουλευτική.

Παράλληλα, στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου εθελοντές του οργανισμού απασχολούν δημιουργικά παιδιά που πρόκειται να ταξιδέψουν. Το 2012 απασχολήθηκαν 6.413 παιδιά, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα απ’ την έναρξη λειτουργίας του χώρου (1.211) να σημειώνεται τον περασμένο Αύγουστο.

Κοινωνική υπευθυνότητα

Με σκοπό την ενίσχυση της αξιοπιστίας του οργανισμού, το «Χαμόγελο» προχώρησε στη συγκρότηση Απολογισμού «Κοινωνικής Υπευθυνότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης». «Οι ανάγκες που καλούμαστε να καλύψουμε είναι τεράστιες και με δεδομένο ότι οι πόροι μας αντλούνται αποκλειστικά και μόνο από τους πολίτες και τις εταιρείες, θεωρήσαμε ηθική υποχρέωση μας να υλοποιήσουμε τον απολογισμό αυτό, ενισχύοντας τη διαφάνεια σε κάθε επίπεδο, κάτι που έτσι και αλλιώς χαρακτηρίζει τον οργανισμό μας διαχρονικά» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία, καθώς το «Χαμόγελο» αποτελεί τον πρώτο μη κυβερνητικό οργανισμό στην Ελλάδα που υλοποιεί κάτι ανάλογο. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μια ΜΚΟ προέβη στην έκδοση κοινωνικού απολογισμού με βάση διεθνή πρότυπα. Αυτό αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας και ευελπιστούμε το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ΜΚΟ της χώρας μας» δήλωσε ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, σύμβουλος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Substainable Development.

Μάλιστα, θέλοντας να κάνει ένα ακόμα βήμα στην ενίσχυση της διαφάνειας και της ειλικρίνειάς του, το «Χαμόγελο» προέβη στην επαλήθευση όλων όσα αναφέρονται στον απολογισμό από τον ανεξάρτητο φορέα της TÜV Austria Hellas.

Παράλληλα, για μία ακόμη χρονιά το «Χαμόγελο» βρίσκεται στην πρώτη θέση στους δείκτες «Κοινωνική Επιρροή – Απήχηση και Δημοτικότητα – Αναγνωρισιμότητα» σύμφωνα με τα αποτελέσματα του κοινωνικού Βαρόμετρου ASBI 2012

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.