Ξεκίνησε ο διάλογος για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς

Στην σκιά των ιταλικών εκλογών διεξήχθη η συζήτηση για τη κεντροαριστερά που οργάνωσε το ΠαΣοΚ προσκαλώντας τις έξι κινήσεις του χώρου και τη Δυναμική Ελλάδα. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος για να μην καταλήξουμε σαν την Ιταλία!», ειπώθηκε από κάποιους εκπροσώπους των κινήσεων

Στην σκιά των ιταλικών εκλογών διεξήχθη η συζήτηση για τη κεντροαριστερά που οργάνωσε το ΠαΣοΚ προσκαλώντας τις έξι κινήσεις του χώρου και τη Δυναμική Ελλάδα. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος για να μην καταλήξουμε σαν την Ιταλία!», ειπώθηκε από κάποιους εκπροσώπους των κινήσεων.

«Τα μηνύματα που έρχονται από την Ιταλία δείχνουν ότι γίνεται ρευστό το πολιτικό περιβάλλον για όλη την Ευρώπη άρα πρέπει να βιαστούμε για την ανασυγκρότηση του χώρου», είπε ο κ. Ανδρ. Παππάς, από την κίνηση «Πολιτεία» ο οποίος περευρέθηκε στη συνάντηση μαζί με τον κ. Ι. Τούντα. Διατυπώθηκε όμως και η άποψη, από τον κ. Ν. Διακουλάκη της κίνησης «Πρωτοβουλία Β» ότι η κεντροαριστερά στην Ιταλία δεν τα πήγε καλά επειδή δεν εμφάνισε ένα ανανεωμένο πρόσωπο ούτε στο λόγο ούτε στην ηγεσία της και ότι η ελληνική κεντροαριστερά θα πρέπει να λάβει το μήνυμα και να επιδιώξει την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠαΣοΚ έγινε σε θετικό κλίμα με τους εκπροσώπους των πέντε (Πολιτεία, Πρωτοβουλία Β, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Μπροστά, Π80) από τις έξι κινήσεις, αφού ο κ. Γ. Φλωρίδης δεν παρευρέθηκε, και της Δυναμικής Ελλάδας. Ο κ. Ι. Τσαμουργκέλης από την κίνηση «Π80», φρόντισε να.. γλυκάνει την ατμόσφαιρα πηγαίνοντας στη συνάντηση με ένα κουτί σοκολατάκια το οποίο τιμήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Από την πλευρά του ΠαΣοΚ, οικοδεσπότες ήταν ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτης και αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Χρ. Δερβένης.
Η συζήτηση ήταν περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα για τις δυνατότητες συγκρότησης ενός συγκεκριμένου τρόπου διαλόγου για τις προοπτικές της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και εξεδόθη μια κοινά συμφωνημένη και ολιγόλογη ανακοίνωση. Αποφασίστηκε επίσης ότι μετά το συνέδριο του ΠαΣοΚ θα συνεχιστεί ο διάλογος, χωρίς αποκλεισμούς, για όσους ενδιαφέρονται για αυτή την υπόθεση. Η λέξη ΡΙΚΣΣΥ δεν αναφέρθηκε από κανέναν αλλά αυτή εννοούσαν όσοι έθεσαν το ζήτημα των αποκλεισμών, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να μείνουν ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ. .
Θα προσκληθούν στο συνέδριο του ΠαΣοΚ ως παρατηρητές

Το προσεχές διάστημα η κάθε κίνηση θα λάβει πρόσκληση από την Ιπποκράτους για να παρευρεθεί στο συνέδριο του ΠαΣοΚ ως παρατηρητής. Σε αυτή τη φάση, ούτε το ΠαΣοΚ επιθυμεί να εμπλέξει τις κινήσεις στις εσωκομματικές του διαδικασίες ώστε να διατηρηθεί εκ μέρους του η αξιοπιστία του διαλόγου ούτε και οι κινήσεις θέλουν να χάσουν την ανεξαρτησία τους. Οι κ.κ. Μανιάτης και Δερβένης ξεκαθάρισαν ότι από την πλευρά του ΠαΣοΚ η προσπάθεια αυτή έχει στρατηγικό και όχι συγκυριακό χαρακτήρα, ότι προτείνουν ένα σχήμα όπως η «Ελιά» και όχι «ΠαΣοΚ και συνοδοιπόροι», και ότι προσβλέπουν σε ένα διάλογο ειλικρινή και ισότιμο στον οποίο θα υπάρχει δυνατότητα να τεθούν όλα τα θέματα. Πρόσθεσαν επίσης ότι το ΠαΣοΚ θα φροντίσει να καταχωρηθούν αυτές οι προθέσεις και στα κείμενα που θα προκύψουν από το συνέδριο.
Επιπλέον κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αρκετοί από τους παριστάμενους και πάντως με επιμονή οι κινήσεις «Μπροστά», με εκπρόσωπο τον κ. Θ. Κοντογιώργη και «Π80» έθεσαν ζήτημα για την έλλειψη αυτοκριτικής από την πλευρά του ΠαΣοΚ για την περίοδο 2009 – 2012, τόσο σε ότι αφορά τον χειρισμό της κρίσης όσο και τον κρατισμό του. Μάλιστα η «Π80» σε ανακοίνωση της χαρακτηρίζει «εκκωφαντική τη σιωπή των προσυνεδριακών κειμένων του ΠαΣοΚ» και ζητεί να δοθούν εξηγήσεις από τα κόμματα για τη «λεηλασία της κρατικής επιχορήγησης» και για το πελατειακό και ρουσφετολογικό σύστημα.
Τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί τώρα στο συνέδριο του ΠαΣοΚ, για να δουν πόσο εννοεί η ηγεσία του ότι προσπαθεί να αποβάλλει τις παθογένειες του παρελθόντος και να διατυπώσει νέο πολιτικό λόγο, αλλαγών και τομών, τόσο για το πολιτικό σύστημα όσο και για το ίδιο το κόμμα.

Διάλογος με την εγγύηση επιτροπής προσωπικοτήτων
Η σύγκλιση των απόψεων των διαφόρων θραυσμάτων της κεντροαριστεράς χρειάζεται πολύ δουλιεά και αυτό δεν το παραβλέπει κανένας. Στη συνάντηση της Τρίτης όμως φάνηκε ότι μπορεί να φτιαχτεί μια πρώτη ατζέντα πολιτικών προτεραιοτήτων. Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για το πολιτικό σύστημα και για τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή προβλήθηκαν από πολλές πλευρές ως πεδία στα οποία θα μπορούσαν να αναζητηθούν πιθανές συγκλήσεις.
Παρ΄ ότι το θέμα του πως θα οργανωθεί ο διάλογος για την κεντροαριστερά, παραπέμφθηκε να συζητηθεί μετά το συνέδριο του ΠαΣοΚ, ωστόσο κατατέθηκε από την πλευρά των κινήσεων η άποψη να μην λάβει ο διάλογος κομματικά χαρακτηριστικά, αλλά να διευρυνθεί, και να φτιαχτεί μια επιτροπή με προσωπικότητες του χώρου (π.χ. Ι. Μπουτάρης, Τ. Γιαννίτσης, κ.α) και εκπροσώπους του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ και των κινήσεων. Η επιτροπή αυτή θα αναλάβει την πρωτοβουλία να προσκαλέσει όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και θα εγγυηθεί τις διαδικασίες. Το θέμα αυτό ωστόσο θεωρήθηκε πρόωρο και η συζήτηση του μετατέθηκε για μια από τις επόμενες συναντήσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.