Το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού θα απορροφά η Philip Morris

Τη μισή παραγωγή της Ελλάδος σε καπνό δεσμεύεται να απορροφήσει την τριετία 2013 - 2015 η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris. H πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη διαρκή συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Τη μισή παραγωγή της Ελλάδος σε καπνό δεσμεύεται να απορροφήσει την τριετία 2013 –2015 η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris. H πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη διαρκή συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Η κυβέρνηση με τη σειρά της επιθυμεί να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και «αγκαλιάζει» την απόφαση της Philip Morris. Δεν είναι τυχαίο ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης την συμφωνία θα υπογράψει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ενώ από την πλευρά της Philip Morris θα ταξιδέψει για αυτό το σκοπό από τη Λωζάνη ο Ελληνας Γενικός Επιχειρησιακός Διευθντής της πολυεθνικής κ. Ανδρέας Καλατζόπουλος, το νούμερο δύο στην ιεραρχία της Philip Morris, η οποία στην Ελλάδα ελέγχει την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος.
H ελληνική παραγωγή καπνών ανέρχεται σε ετήσια βάση περίπου σε 26 εκατομμύρια κιλά. Από αυτά τα 20 εκατομμύρια κιλά αφορούν τα καπνά ανατολικού τύπου που είναι περιζήτητα και τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια κιλά την ποικιλία Virginia. Σήμερα η Philip Morris αγοράζει ετησίως περί τα 11 εκατ. κιλά καπνά ανατολικού τύπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι η πολυεθνική θα αυξήσει κατά 20% τις αγορές της στα καπνά ανατολικού τύπου με αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή στη συνολική παραχθείσα ποσότητα, να απορροφά ακόμη και πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού.
Βεβαίως, αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η διάρκεια της συμφωνίας αφού για μία τριετία θα ενισχυθεί η προβλεψιμότητα για τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας που απασχολεί 15.000 καλλιεργητές και 12.000 εργάτες. H αξία της συμφωνίας στο βάθος της τριετίας θα ανέλθει στα 180 εκατ. ευρώ.
Λόγω των επιδοτήσεων και του λανθασμένου τρόπου που αξιοποιήθηκαν αυτές από την πολιτεία και τους αγρότες, η καπνοπαραγωγή της Ελλάδας έχει περιοριστεί πλέον στα 26 εκατ. κιλά ετησίως, όταν το 2005 οι έλληνες αγρότες προμήθευσαν τις μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας καπνού με 110 εκατ. κιλά. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία κ.α.) ακόμη και στα καπνά ανατολικού τύπου έχει αρχίσει και διογκώνεται με αποτέλεσμα η συμφωνία αυτή να έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για να τονώσει την καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.