Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από τη Γαλλία να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμά της από το 2013 και κυρίως «να το φέρει καθαρά κάτω του 3%» το 2014, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, αντιδρώντας στα όσα είχε διαμηνύσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει δυσοίωνες προβλέψεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προβλέποντας ανάπτυξη 0,1% για το 2013 και δημόσιο έλλειμμα 3,7%, παρότι το Παρίσι είχε δεσμευτεί να το περιορίσει στο 3%, το όριο δηλαδή που ζητά η ΕΕ.
«Το 2014, με ένα χρόνο διαφορά, θα φθάσουμε στο 3%», δήλωσε τη Δευτέρα ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «ο προϋπολογισμός του 2014 θα συνταχθεί με αυτό ως γνώμονα».
Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εξεπλάγη ιδιαίτερα» από τις δηλώσεις του Μοσκοβισί, που ισοδυναμούν με καθυστέρηση ενός έτους στον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3%, «χωρίς να γίνει κάποια προσπάθεια το 2013».
Ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ουσιαστικά έχει αποδεχθεί την καθυστέρηση αυτή, όμως ως αντιστάθμισμα, αξιώνει το 2014 το έλλειμμα να έχει ελαττωθεί «καθαρά κάτω του 3%».
Σύμφωνα με άλλες πηγές, για το 2014 οι απαιτήσεις για την ελάττωση του ελλείμματος θα κυμαίνονται μεταξύ 2,5-2,8%, «διότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα έλλειμμα 2,9%».
Εξάλλου, η Γαλλία θα πρέπει να καταβάλει επίσης προσπάθειες ήδη από το 2013 ώστε να μην αφήσει να φθάσει το έλλειμμα στο 3,7% «χωρίς να κάνει το παραμικρό», δήλωσε η πρώτη πηγή όταν ερωτήθηκε σχετικά.
Το Βέλγιο, από την πλευρά του, δεν βλέπει τον λόγο γιατί η Γαλλία να τυγχάνει τόσο ευνοϊκής μεταχείρισης, όταν το ίδιο κινδυνεύει με κυρώσεις εάν οι εγγυήσεις που δόθηκαν για τη διάσωση της τράπεζας Dexia προστεθούν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα αυξηθεί από το 3% στο 3,7 με 3,8% το 2013, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η Επιτροπή, που τον Μάιο θα δημοσιεύσει μία νέα έκθεση με τις προβλέψεις και τις συστάσεις της προς τα κράτη μέλη, αναμένει από τη Γαλλία να τις λάβει σοβαρά υπόψη και θα της αποστείλει «σχετική επιστολή για να την ανακαλέσει στην τάξη μέσα στο καλοκαίρι», διεμήνυσε ο ίδιος αξιωματούχος.