Face scan

Κάποια μέρα καθώς κοιταζόμαστε στον καθρέφτη ανακαλύπτουμε ότι η μόνιμη ρυτίδα ανάμεσα στα φρύδια είναι πιο έντονη από παλιά. Οι ρινοπαρειακές γραμμές έκφρασης δεν επανέρχονται αμέσως μόλις σταματάμε να χαμογελάμε, τα ζυγωματικά δείχνουν πιο χαλαρά, ενώ το πόδι της χήνας γύρω από τα μάτια παραμένει σταθερό. Η γήρανση της επιδερμίδας αποτελεί για όλες μας μια δυσάρεστη αλλά αναπόφευκτη διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ρυθμός με τον οποίο γερνάει το δέρμα μας και το ποια σημάδια εμφανίζονται και πότε εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πώς φροντίζουμε και περιποιούμαστε τον εαυτό μας. Με προηγμένες συνθέσεις και ολοένα και πιο δραστικά αποτελέσματα οι εταιρίες καλλυντικών σχεδιάζουν τα νέα κοσμητολογικά επιτεύγματα που αντιμετωπίζουν κάθε ατέλεια της επιδερμίδας και επαναφέρουν την όψη της νεότητας.
Ενάντια στις ρυτίδες
Στη δεκαετία των 30 ερχόμαστε αντιμέτωπες με τις πρώτες ρυτίδες. Οι εκφράσεις μας συνοδεύονται από οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο, κάθετες ρινοπαρειακές ρυτίδες καθώς και ίχνη ατελειών γύρω από τα μάτια. Είναι μια ηλικία ορόσημο αφού κατά την 3η δεκαετία της ζωής μας το δέρμα σταδιακά αρχίζει να χάνει την ικανότητα αποκατάστασής του. Στα 40+ τα σημάδια της φωτογήρανσης αρχίζουν να γίνονται πιο αισθητά και το πόσο έντονα είναι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκθεσή μας στον ήλιο τα προηγούμενα χρόνια. Καθώς μεγαλώνουμε ελαττώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης που ευθύνονται για την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Για να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της επιδερμίδας, η διέγερση του κολλαγόνου και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών με δραστικά συστατικά μπορούν να κάνουν θαύματα. Προσθέτουμε στα προϊόντα περιποίησης αντιγηραντικές συνθέσεις, συμπυκνωμένους ορούς και, συμπληρωματικά, δεν παραλείπουμε μια ειδική κρέμα για την περιοχή του λαιμού.
Επανασμίλευση του προσώπου
Καθώς περνούν τα χρόνια τα οστά του προσώπου φθείρονται, συρρικνώνονται και δημιουργούνται κενά στους ιστούς. Η απώλεια όγκου, η αλλοίωση της ανατομίας του και οι αλλαγές στο σκελετό συμβάλλουν ιδιαίτερα στο να δείχνουμε ηλικιακά μεγαλύτεροι. Η ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται ενώ το περίγραμμα του προσώπου γίνεται ασαφές και χάνει το γεμάτο σχήμα του. Κάτω από την εικόνα μιας χαλαρωμένης επιδερμίδας κρύβεται ένα δέρμα που δεν λειτουργεί σωστά. Οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης σε ένα νεανικό δέρμα έχουν δομή και ανθεκτικότητα. Αντίθετα, στην ώριμη επιδερμίδα κυρτώνουν, μπλέκονται μεταξύ τους και χάνουν την ελαστικότητά τους. Παράλληλα, το λιπώδες υπόστρωμα που εξασφαλίζει πάχος στην επιδερμίδα φθείρεται και η δύναμη της βαρύτητας αρχίζει να αποτυπώνεται κάνοντας το δέρμα να χάνει σταδιακά την αρχιτεκτονική του. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην κοσμητολογία αποκαθιστούν σημαντικά την απώλεια όγκου, ανορθώνουν το οβάλ και σμιλεύουν τα χαρακτηριστικά επαναφέροντας την εικόνα της νεανικής όψης. Ιδανικές για τις πιο ώριμες επιδερμίδες, όταν το δέρμα γίνεται περισσότερο απαιτητικό, οι κρέμες σύσφιγξης επιδιορθώνουν πλήρως τις φθορές εστιάζοντας ταυτόχρονα στην καταπολέμηση των ρυτίδων.
Ενίσχυση της λάμψης
Η απώλεια λάμψης είναι ένα ορατό σημάδι της διαδικασίας γήρανσης και αυτό γιατί όποιες δυσλειτουργίες συμβαίνουν στο εσωτερικό της επιδερμίδας εμφανίζονται στην επιφάνειά της. Όταν το δίκτυο των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης είναι πυκνό, το φως αντανακλάται καλύτερα. Δεδομένου ότι μετά τα 40 η ικανότητα του δέρματος να αντανακλά το φως περιορίζεται σημαντικά ενώ στα 50 έχει μειωθεί κατά 50%, η δραστική αντιμετώπιση καθώς μεγαλώνουμε είναι η εξής: να εξαλείψουμε τους παράγοντες που στερούν το φως, όπως είναι η οξείδωση των πρωτεϊνών, η αποδιοργάνωση των ινών του χορίου και η στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Περιποιούμαστε την επιδερμίδα με προϊόντα που τονώνουν τη λάμψη και βοηθούν στην επαναφορά της φωτεινότητας χάρη στις συνθέσεις τους που αποτελούνται από μικροανακλαστές φωτός.
Αποχρωματισμός των πανάδων
Με το πέρασμα των χρόνων και την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία η υπερλειτουργία κάποιων μελανοκυττάρων οδηγεί σε υπερβολική συγκέντρωση μελανίνης με αποτέλεσμα το δέρμα μας να εμφανίζει σκούρες κηλίδες. Όσο πιο παλιές είναι οι κηλίδες τόσο πιο έντονα έχουν αποτυπωθεί στην επιδερμίδα. Στόχος είναι να διακόψουμε την εξάπλωσή τους. Γι’ αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου χρησιμοποιούμε κρέμα με αντηλιακά φίλτρα. Για τις πανάδες που έχουν δημιουργηθεί πιο πρόσφατα τα ειδικά προϊόντα λεύκανσης προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Χάρη στην εξέλιξη της κοσμητολογίας βρίσκουμε τις ειδικές συνθέσεις σε μορφή κρέμας ημέρας ή νύχτας, σέρουμ αλλά και σε συμπληρωματικά προϊόντα φροντίδας τα οποία χρησιμοποιούμε πρωί και βράδυ τους μήνες της έκθεσης στον ήλιο και τον υπόλοιπο χρόνο μία φορά την ημέρα.
Ξεκούραστο βλέμμα
Αυτό που κάνει ένα βλέμμα όμορφο δεν είναι μόνο τα μάτια αλλά και η επιδερμίδα που τα περιβάλλει. Με λιγότερους λιποαδένες και τέσσερις έως πέντε φορές μικρότερο πάχος, η επιδερμίδα στο συγκεκριμένο σημείο είναι η πιο ευαίσθητη και επιρρεπής σε ερεθισμούς περιοχή του προσώπου. Με το πέρασμα του χρόνου οι ακτινωτές γραμμές γύρω από τα μάτια (το πόδι της χήνας) και η χαλάρωση αποτυπώνονται ολοένα και περισσότερο και στερούν από το βλέμμα τη νεανικότητά του. Για να αντιστρέψουμε τη διαδικασία γήρανσης περιποιούμαστε την περιοφθάλμια περιοχή με αντιγηραντικές και επανορθωτικές κρέμες ματιών καθώς και με συνθέσεις που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα από το στρες. Επίσης επιλέγουμε προϊόντα με βιταμίνες Α, C, E, ρετινόλη και υαλουρονικό οξύ.
από την Ελένη Σκαλκώτου
*Το ρεπορτάζ αυτό δεν είναι διαφημιστικό

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.