Σαράντα γυναίκες από το Ιράν «ανοίγονται» μέσα από την τέχνη

«Unexposed» είναι ο τίτλος των «μη εκτεθειμένων» έργων που δημιούργησαν 40 νέες γυναίκες εικαστικοί που ζουν στο Ιράν και παρουσιάζονται από την περασμένη Τρίτη 19 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 24 Μαρτίου στο ΄Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Art Cantana.

«Θα σας «μιλήσουν» πολλά έργα όπως, για παράδειγμα, εκείνο που δείχνει την απουσία μαλλιών σε κάποιες από τις γυναίκες του Ιράν. Αυτό συμβαίνει διότι η μαντίλα που αναγκάζονται να φορέσουν σε όλη τους τη ζωή αποδυναμώνει σε κάποιες απ’ αυτές την ανάπτυξη των μαλλιών τους», μας λένε οι άνθρωποι του Ιδρύματος γι’ αυτή την «αιχμηρή» έκθεση που θα συνοδευτεί από παράλληλες εκδηλώσεις.
Η έκθεση που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Fery Malek –Madani, περιλαμβάνει 70 έργα νέων εικαστικών οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 400 καλλιτέχνιδες με κριτήριο να ζουν μόνιμα στο Ιράν, να έχουν γεννηθεί μεταξύ 1971 και 1991 και να έχουν τουλάχιστον μια ατομική έκθεση στο βιογραφικό τους.
Η επιλογή έγινε με γνώμονα την ελευθερία έκφρασης και οι εικαστικοί που συμμετέχουν με ζωγραφική, video και κατασκευές, αποδεικνύουν ότι σε μια χώρα που η θρησκεία, ο διαχωρισμός των φύλων και η αντί – δυτική κουλτούρα είναι καθημερινότητα, υπάρχει πάντα τρόπος για φαντασία και δημιουργία.
Οι καλλιτέχνιδες χρησιμοποιούν σύμβολα και παραβολές λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η λογοκρισία, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα να απεικονίσουν την αναζήτησή τους για ελεύθερη έκφραση και σχολιασμό με διαφορετικά θέματα, τεχνικές και υλικά
Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Fery Malek –Madani σημειώνει: «Οι γυναίκες, που εδώ και χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν την Ιρανική κουλτούρα, έχουν αρκετές ευκαιρίες να δείξουν την διαφωνία τους ως προς τις ιδέες που επέβαλε η επανάσταση η ισλαμική ιδεολογία και η παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Όλοι είναι σύμφωνοι ότι την αλλαγή στο Ιράν θα φέρουν οι γυναίκες και η νεολαία. Τι είναι λοιπόν καλύτερο από το να δει κανείς από κοντά τις σκέψεις των νέων γυναικών; Η διεθνοποίηση της αμφισβήτησης μέσα από την τέχνη ξεπερνά τις όποιες απαγορεύσεις.

Προσωπικά, έζησα έντονες και σημαντικές στιγμές με κάθε μια από τις καλλιτέχνιδες στην Τεχεράνη και τα περίχωρα, είτε προέρχονταν από άνετο και εξασφαλισμένο περιβάλλον είτε από θρησκευόμενο, ταπεινό και παραδοσιακό. Από τότε φέρω μέσα μου την ελπίδα ότι το Ιράν σαν λαμπρός ήλιος θα λάμψει και πάλι μέσα από τα μαύρα σύννεφα».

Η έκθεση Unexposed έχει ήδη παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, τον Νοέμβριο 2012, ενώ μετά την Αθήνα η έκθεση θα μεταφερθεί στη Βαρσοβία (από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2013).
Η έκθεση θα πλαισιωθεί με μία «Συνομιλία» (με ομιλίες στα αγγλικά και τα γαλλικά), με θέμα: «Γυναίκα, Εικαστικά και Κινηματογράφος» ανάμεσα στις Δρ. Ασάλ Μπαγκερί Γκριφατόν (διδάκτωρ Γλωσσολογίας και Σημειολογίας στο πανεπιστήμιο Σορβόννης), Φέρυ Μάλεκ – Μαντανί (επιμελήτρια έκθεσης, ιστορικό τέχνης) και Ελένη Κυπραίου (τεχνοκριτικό, επιμελήτρια εκθέσεων) την Παρασκευή 8 Μαρτίου, 2013 (ώρα: 19:00), σημειωτέον, ημέρα της Γυναίκας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Επιπλέον, θα διοργανωθεί και ένα κινηματογραφικό διήμερο το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, όπου θα προβληθούν 9 ντοκιμαντέρ που έχουν σκηνοθετήσει γυναίκες από το Ιράν _ πολλά από αυτά βραβευμένα σε Διεθνή Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς _ με θέμα τη θέση της γυναίκας στο Ιράν,. Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στα περσικά με αγγλικούς υπότιτλους. Τιμή εισιτήριου: 3 ευρώ ανά προβολή
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78
Τηλ. 210 3418 550, www.mcf.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.