New Deal Βορρά και Νότου θέλουν οι Βρυξέλλες

Ενα νέο συμβόλαιο, ένα New Deal ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και στον Νότο, είναι η καινούργια ιδέα που κερδίζει έδαφος στα ανώτατα κλιμάκια των Βρυξελλών.

Ενα νέο συμβόλαιο, ένα New Deal ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και στον Νότο, είναι η καινούργια ιδέα που κερδίζει έδαφος στα ανώτατα κλιμάκια των Βρυξελλών. Θεωρείται ένας δρόμος πολιτικά δύσκολος αλλά παρ’ όλα αυτά εφικτός, προκειμένου να γεφυρωθεί το εσωτερικό χάσμα της Ευρώπης μέσω της μεταφοράς πόρων (π.χ. ευρωομόλογα, άφεση χρέους κτλ.). Η εξίσωση είναι απλή στη σύλληψη: δημοσιονομική υπευθυνότητα έναντι δημοσιονομικής αλληλεγγύης. Ωστόσο η νέα ισορροπία που προτείνεται δεν είναι απλή, καθώς για την υλοποίησή της απαιτείται η θεσμική πλατφόρμα της ολοκληρωμένης οικονομικά και πολιτικά Ευρώπης. «Το κλίμα στις Βρυξέλλες αλλάζει, υπάρχει σοβαρή μεταστροφή υπέρ της Ελλάδας» επισημαίνει η ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής». «Επιπλέον», προσθέτει, «μεταβάλλεται και το αντικείμενο της συζήτησης, η οποία δεν αφορά πλέον μόνο τα μέτρα λιτότητας. Η νέα συζήτηση αφορά το New Deal και η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στο παιχνίδι, παραμένοντας στην τροχιά του ευρώ και συνεχίζοντας να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη».
Η κυρία Δαμανάκη, μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουλή, συνηγόρησε υπέρ της δημοσιονομικής, οικονομικής αλλά και της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης. «Η πορεία για την ολοκλήρωση της Ενωσης πρέπει να συνεχιστεί. Χωρίς αυτή το χάσμα μεταξύ πλούσιων και αδύναμων χωρών θα διευρυνθεί, και αυτό θα οδηγήσει στην αποξένωση, στην αποσύνθεση και στην κατάρρευση της ενωμένης Ευρώπης. Η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να συνδέεται μονομερώς με μειώσεις μισθών, και μάλιστα με τη μείωση του κατώτατου μισθού. Η διατήρηση αδρανών πλεονασμάτων σε πλούσιες χώρες δημιουργεί πρόβλημα στις υπόλοιπες χώρες. Τα πλεονάσματα πρέπει να διοχετεύονται στον Νότο με τη μορφή εξωτερικής ζήτησης ή αλλιώς να επενδύονται στις πιο αδύναμες οικονομίες» δήλωσε.
Την τελευταία εβδομάδα έγιναν ορισμένες σημαντικές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Τετάρτη, παραδείγματος χάριν, ανακοινώθηκε ότι η Κομισιόν θα ελέγχει εκ των προτέρων τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός της ελέγχεται ούτως ή άλλως. Για τις άλλες χώρες όμως, που δεν έχουν πάρει δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, σημαίνει σημαντική παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας τους. Οπότε απαιτείται να επέλθει μια εξισορρόπηση με μέτρα αλληλεγγύης.
Επιπλέον, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ολι Ρεν ανακοίνωσαν ότι δημιουργείται επιτροπή ειδικών η οποία εντός του έτους θα παραδώσει τις προτάσεις της για τα ευρωομολόγα και για το European Redemption Fund, καθώς και για τις κινήσεις αμοιβαιοποίησης του χρέους. Εντός των προσεχών έξι μηνών θα δημιουργηθεί και μηχανισμός εξυγίανσης για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, o οποίος θα αποτελέσει πρόπλασμα για την ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων.
Η Κομισιόν δείχνει ότι ανησυχεί για την έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά και επισημαίνει συνεχώς την ανάγκη να ανταποκριθούν οι τράπεζες στις υποχρεώσεις τους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Βήματος», η ελληνίδα επίτροπος τόνισε ότι «βεβαίως η ενίσχυση της ρευστότητας παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πλεονασμάτων και οι τράπεζες που ωφελούνται από το δάνειο οφείλουν με τη σειρά τους να μεταφέρουν πόρους στην πραγματική οικονομία».

«Το μήνυμα που έχω μεταφέρει στην Κομισιόν είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα»
παρατηρεί.
Υπάρχουν όμως ορισμένες δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα, οι οποίες θεωρούνται προαπαιτούμενα κριτήρια προκειμένου να εξακολουθήσουν οι θετικές αξιολογήσεις για τη χώρα μας. Πρόκειται για:
  • Την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.
  • Τις αποκρατικοποιήσεις.
  • Τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον δημόσιο τομέα.
Εφόσον σημειώνεται πρόοδος σε αυτά τα μέτωπα τότε, λένε πηγές που γνωρίζουν το ευρωπαϊκό περιβάλλον, σωστά προβάλλεται από την τρικομματική κυβέρνηση το επιχείρημα ότι δεν αντέχει ο ελληνικός λαός πρόσθετα μέτρα. Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές μεταδίδουν ότι αν η Ελλάδα αντέξει ως τον Ιούνιο και φθάσει στο φθινόπωρο με πρωτογενή πλεονάσματα, τότε διαθέτοντας ένα καλό διαπραγματευτικό πακέτο θα μπορέσει να ζητήσει και να επωφεληθεί από τη μείωση του χρέους της. Αυτό εξήγησε και στα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η επίτροπος. «Η Ελλάδα έχει ήδη σημάδια για πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις νέα μείωση του χρέους της μετά τον Δεκέμβριο» σημείωσε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.